Italiassa yli 200 koronaviruskuolemaa ja tartuntoja on todettu lähes 6 000 - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Tartuntataudit

Italiassa yli 200 koronaviruskuolemaa ja tartuntoja on todettu lähes 6 000

San Franciscon edustalle pysäytetyllä risteilyaluksella on yli 20 koronavirustartuntaa, matkustajat kuulivat tartunnoista mediasta.

Turistit ottivat kuvia Espanjalaisilla portailla Roomassa lauantaina. Kuva: Alberto Pizzoli / AFP

Julkaistu: 7.3. 6:20, Päivitetty 7.3. 21:40

Italiassa on todettu jo yli 5 800 koronavirustartuntaa ja kuolemantapauksia oli raportoitu yli 230 lauantai-iltaan mennessä. Italian tilanne on Euroopan maista kriittisin.

Italia aloitti eläkkeellä olevien lääkäreiden rekrytoimisen takaisin töihin tehostaakseen kamppailua koronavirusta vastaan. Terveydenhuollon henkilökuntaa pyritään lisäämään maassa noin 20 000 hengellä.

Eläköityneiden lääkärien kutsuminen takaisin töihin on yksi niistä toimista, joihin Italian hallitus päätyi yön yli kestäneessä hätäpalaverissa.

Hallituksen mukaan rekrytointiponnistuksen on tarkoitus auttaa kaksinkertaistamaan sairaaloiden hengityselin- ja infektiotautien osastojen henkilöstön määrä.

Uutistoimisto Reuters kertoi lauantai-iltana, että Italian viranomaiset aikovat tehdä järeitä toimenpiteitä koronaviruksen suitsimiseksi pahimmilla epidemia-alueilla maan pohjoisosissa. Hallitus suunnittelee muun muassa sulkevansa alueilla kaikki uimahallit, kuntosalit, hiihtokeskukset, museot sekä kulttuuri- ja ostoskeskukset. Lisäksi kaikkien terveydenhoidon ammattilaisten lomat perutaan, ja koulut pidetään suljettuna ainakin huhtikuun alkuun asti.

Lauantaina kerrottiin myös, että maan Demokraattisen puolueen PD:n johtaja, Nicola Zingaretti on saanut koronavirustartunnan. Myös Paavi on kertonut välttävänsä yleisötapahtumia ja järjestävänsä sunnuntain rukoushetken etänä. Uutistoimisto Reuters kertoo, että rukoushetki lähetetään suorana lähetyksenä, jota voi seurata televisiosta tai verkosta.

Koronavirustartuntojen ja kuolemien määrä kasvaa maailmalla.

Uusista maista Maltalla todettiin ensimmäinen koronavirustartunta lauantaina. Tartunta todettiin 12-vuotiaalla tytöllä, joka oli palannut Pohjois-Italian matkalta perheensä kanssa helmikuun loppupuolella.

Uusia koronaviruksen aiheuttamia kuolemia todettiin muun muassa Iranissa. Maa ilmoitti lauantaina 21 uudesta koronaviruksen aiheuttamasta kuolemasta. Koronavirus on koetellut Irania voimakkaasti, ja maassa on todettu jo 145 kuolemantapausta koronavirukseen liittyen, kertoo uutistoimisto Reuters. Koronavirustartuntojen määrä nousi vuorokaudessa maassa yli tuhannella. Lauantaina iltapäivällä Iranissa oli todettu yli 5 800 tartuntaa.

Havaijilta tulossa ollut Grand Princess -risteilijä pysäytettiin Kalifornian edustalla keskiviikkona sen jälkeen kun kävi ilmi, että kaksi aluksen edellisellä matkalla ollut ihmistä oli sairastunut. Aluksella on todettu yli 20 koronavirustartuntaa. Kuva: California National Guard

Etelä-Koreassa on todettu eniten tartuntoja Kiinan ulkopuolella. Maan koronavirustartuntojen määrä nousi lauantaina yli 7 000:ään. Lauantaina Etelä-Koreassa raportoitiin lähes 300 uudesta tartunnasta ja kahdesta koronaviruksen aiheuttamasta kuolemantapauksesta.

Euroopan maista lukemat nousivat muun muassa Saksassa. Lauantaiaamuna maassa oli todettu yli 860 koronavirustartuntaa. Ranskan terveysviranomaiset kertoivat lauantai-iltana, että maassa on kuollut 16 ihmistä koronaan ja varmennettuja tartuntoja on yli 900.

Pohjoismaissa Ruotsissa todettiin lauantaina Tukholman alueella 21 uutta koronavirustartuntaa. Tukholman alueella on nyt todettu yli 100 tartuntaa. Kaikkiaan Ruotsissa oli lauantai-iltapäivään mennessä todettu 161 tartuntaa, kertovat Expressen ja Aftonbladet.

Lauantaina Tanskan terveysviranomaiset kertoivat, että maassa on varmennettu yli 180 koronatartuntaa.

Yhdysvalloissa oli varhain lauantaina todettu yhteensä lähes 300 koronavirustartuntaa, kertoi CNN tuoreessa päivityksessään. Tartuntoja on todettu yli 20 osavaltiossa. New York Timesin mukaan tartuntoja on eniten Kalifornian ja Washingtonin osavaltioissa.

Lauantaina kerrottiin myös Yhdysvaltain itärannikon ensimmäisistä koronaviruksen aiheuttamista kuolemista. Yhdysvaltain koronavirukseen kuolleiden uhriluku nousi itärannikon tapausten myötä 16:een, kertoo uutistoimisto AFP.

Lisäksi kahdella poliittiseen konferenssiin Washingtonissa osallistuneella vieraalla on todettu koronavirustartunta.

Samaan alkuviikosta järjestettyyn tapahtumaan osallistuivat myös Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence, ulkoministeri Mike Pompeo sekä demokraattisen puolueen esivaaleissa presidenttiehdokkuutta aiemmin tavoitellut Michael Bloomberg.

Israelin politiikkaa lobbaavan tapahtuman järjestäjä American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) tiedotti Twitterissä, että ainakin kahdella New Yorkista tapahtumaan saapuneella osallistujalla on vahvistettu näytteenoton jälkeen koronavirustartunta.

Yhdysvaltojen länsirannikolla San Franciscon edustalle pysäytetyllä risteilyaluksella on todettu 21 koronavirustartuntaa, kertoo maan varapresidentti Mike Pence.

Havaijilta tulossa ollut Grand Princess -risteilijä pysäytettiin Kalifornian edustalla keskiviikkona sen jälkeen kun kävi ilmi, että kaksi aluksen edellisellä matkalla ollut ihmistä oli sairastunut. Uutiskanava CNN:n mukaan edellisellä risteilyllä mukana olleiden joukosta on löytynyt jo kuusi tartunnan saanutta.

Pencen mukaan nyt todetuista tartunnoista 19 on löydetty miehistön jäseniltä ja kaksi matkustajilta. Testejä on ehtinyt valmistua vasta alle 50. Yhteensä laivalla on yli 3 500 ihmistä.

Uuden koronaviruksen torjuntatoimista vastuuseen määrätyn varapresidentin mukaan alus on määrä ohjata tänä viikonloppuna satamaan. Kaikki laivalla olijat testataan viruksen varalta. Pencen mukaan on todennäköistä, että ainakin noin 1 100 miehistö jäsentä jäävät laivalle karanteeniin.

Presidentti Donald Trump puolestaan ilmaisi toivovansa, että kaikki laivalla olevat ihmiset jäävät karanteeniin alukselle.

”En halua, että (tartunta)luvut tuplaantuvat yhden laivan takia. Tämä ei edes ollut meidän syymme”, Trump sanoi Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) lehdistötilaisuudessa Atlantassa.

”Ei tämä ole laivalla olevien ihmistenkään vika. Ja heistä suurin osa on amerikkalaisia”, presidentti lisäsi.

Risteilijän matkustajat joutuivat kuulemaan laivalla todetuista tartunnoista ja Pencen lausunnosta mediasta, kertoo muun muassa Washington Post. Lehden mukaan laivan kapteeni oli pahoitellut asiaa matkustajille.

”Yhdysvaltojen hallinto ei kertonut meille asiasta etukäteen”, kapteeni sanoi.

Sekä matkustajia että henkilökuntaa on kehotettu pysymään hyteissään.

Grand Princess -alus kuuluu samalle Princess Cruises -yhtiölle kuin Diamond Princess -alus, joka oli pitkään karanteenissa Japanissa. Yli 700 Diamond Princess -aluksen matkustajaa sai virustartunnan ja ainakin seitsemän on kerrottu kuolleen.

Presidentti Trump on toistuvasti todennut, ettei usko koronaviruksen leviävän maassa niin mittavasti, kuin terveydenhuollon asiantuntijat ovat arvioineet.

Huolet viruksen leviämisestä ovat kuitenkin johtaneet esimerkiksi yleisötapahtumien perumiseen. Texasin osavaltio ilmoitti varhain lauantaina Suomen aikaa, että tunnettu South by Southwest -festivaali (SXSW) perutaan. Musiikki-, elokuva- ja teknologia-alan tapahtuma on järjestetty Austinissa maaliskuussa.

New York Timesin mukaan kyseessä saattaa olla suurin koronaviruksen takia peruttu kulttuuritapahtuma tähän mennessä. Viime vuonna SXSW kertoi kävijämääräkseen 417 000 ihmistä.

SXSW:n peruminen herätti huolta myös muiden lähikuukausien suurten festivaalien kohtalosta. Kaliforniassa huhtikuussa järjestettävän Coachellan edustajat eivät toistaiseksi kommentoineen festivaalin tilannetta uutistoimisto AFP:lle.

Kiinassa koronavirustartuntojen keskiössä oleva Hubein maakunta on edelleen eristettynä. Kiinan viranomaiset kertoivat varhain lauantaina noin sadasta uudesta koronavirustartunnasta, joista noin 74 oli kirjattu Hubeissa. Maakunnan uusien tartuntojen luku on alhaisin sen jälkeen kun eristystoimet tammikuun lopulla alkoivat, kertoo uutistoimisto AFP.

Viime päivinä tartuntamäärät ovat olleet hienoisessa nousussa Hubein ulkopuolella. Kiinan mukaan tartunta on lisäksi todettu 24:llä ulkomailta Kiinaan palaneella ihmisellä, mikä on lisännyt huolta tartuntamäärien kasvusta ulkomailla saadun viruksen seurauksena.

Kiina kertoi myös 28 uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemasta. Maassa on viranomaisten antamien tietojen mukaan kuollut viruksen seurauksena nyt 3 070 ihmistä. Koko maailmassa viruskuolemia on todettu noin 3 500.

Maailmanlaajuisesti koronavirustartuntoja on todettu noin 104 000, joista yli 80 000 Kiinassa. Kymmenien tuhansien kerrotaan myös parantuneen viruksen aiheuttamasta taudista.

Oikaisu 7.3.2020 kello 9.50: Mike Bloomberg ilmoitti hiljattain vetäytyvänsä ehdokkuuden tavoittelusta. Jutussa luki ensin virheellisesti, että Bloomberg tavoittelisi yhä demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuutta.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat