Meksikon kadut naisista tyhjentänyt protesti käänsi huomion karuun tilastoon: Maassa murhataan päivittäin yli kymmenen naista - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Väkivalta

Meksikon kadut naisista tyhjentänyt protesti käänsi huomion karuun tilastoon: Maassa murhataan päivittäin yli kymmenen naista

Maanantaisella protestilla halutaan kiinnittää huomiota pahenevaan kriisiin Meksikossa, jossa naisiin kohdistuvien henkirikosten määrä vain jatkaa kasvuaan.

Valkoisiin pukeutunut naismielenosoittaja kadun varrella Meksikon pääkaupungissa maanantaina.

Julkaistu: 10.3. 10:54, Päivitetty 11.3. 13:44

Tilastot Meksikon murhaluvuista kertovat karua tarinaa. Vuonna 2015 Meksikossa murhattiin tilastojen mukaan 426 naista heidän sukupuolensa takia. Viime vuonna tuo luku oli 1 006, joka on mittaushistorian ennätysmäärä.

Ilmiötä kutsutaan nimellä ”femicide”, jolla tarkoitetaan naisiin kohdistuvia henkirikoksia ja äärimmäistä väkivaltaa. Meksikossa naisiin kohdistuva väkivalta on muodostunut kriisiksi, jota maan hallitus ei ole kyennyt hillitsemään. Päivittäin maassa murhataan yli 10 naista. Maa on taistellut vuosia väkivaltaista huumerikollisuutta vastaan, mutta kuolemien määrä on yhä nousussa.

Lue lisää: ”Se täyttää meidät raivolla” – 25-vuotiaan naisen väkivaltaista murhaa kritisoivat mielenosoittajat värjäsivät Meksikon kansallispalatsin edustan punaiseksi

Maanantaina Meksikon kadut ja työpaikat tyhjenivät naisista, kertoo sanomalehti The Guardian. Päivä ilman naisia -protestilla tuhannet naiset halusivat tuoda selväksi, että he eivät koe oloaan turvalliseksi omassa kotimaassaan.

Maanantaiaamun ruuhkatuntien alkaessa metrojen lipunmyyntitiskien takana oli vastassa vain tyhjyys. Monien pankkien virkailijoista iso osa ei tullut töihin ja kynsisalongit sekä kampaamot pysyivät suljettuina naisten pysyessä kotonaan.

”Jollain tapaa kyse oli myös piikittelystä: jos ette halua meitä kaduille, me katoamme”, kertoo Sandra Reys, 33, Guardianille.

Reys osallistui sunnuntaina Meksikon historian suurimmalle naistenmarssille, jossa osoitettiin mieltä naisten kokemaa väkivaltaa kohtaan. Noin 80 000 ihmistä osallistui mielenosoituksiin, joissa ei vältytty yhteenotoilta. Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa ja yli 60 ihmistä loukkaantui, kertoo BBC.

Monet meksikolaiset naiset syyttävät maan johtajia ja päättäjiä alati syvenevästä kriisistä. Useimmat murhatapaukset eivät koskaan selviä ja naisten perheet etsivät kadonneita ilman viranomaisapua.

Lakia opiskeleva kahvilatyöntekijä Arista González kertoo Guardianille, kuinka naiset ovat tottuneet elämään pelossa.

”Aiemmin meillä oli mahdollisuus kulkea koulusta kotiin yksin ja jättää kotiovemme auki. Ei enää.”

Useat maanantain protesteihin osallistuneista kohdistavat pettymyksensä erityisesti maan presidenttiin Andrés Manuel López Obradoriin, jonka toimikausi alkoi vuoden 2018 joulukuussa. Virkaan astuessaan vasemmistolainen Obrador lupaili rajua muutosta maan tilanteeseen, mutta on sittemmin osoittanut vähäistä kiinnostusta kriisiä kohtaan.

Kutsumanimellä Amlo tunnettu presidentti on pitänyt naisten murha-aaltoa aiempien hallitusten ”uusliberalistisen” politiikan syynä. Hän on myös Guardianin mukaan väittänyt naisten järjestämien protestien olevan oikeiston salajuoni häntä kohtaan.

Oikaisu 11.3.2020. klo 13:43 korjattu presidentin kutsumanimen virheellinen kirjoistusasu Anlo Amloksi.

Tijuanassa sijaitsevan yliopiston ruokalassa näkyi naisten lakkopäivänä maanantaina vain miesopiskelijoita.

”Se täyttää meidät raivolla” – 25-vuotiaan naisen väkivaltaista murhaa kritisoivat mielenosoittajat värjäsivät Meksikon kansallispalatsin edustan punaiseksi

Joukkosurma syntymäpäivä­juhlissa pysäytti Meksikon: Uusi presidentti lupasi rauhoittaa huumesodan, mutta murhia tehdään enemmän kuin koskaan

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat