Erdoğan: Turkki pitää rajan auki kunnes EU suostuu kaikkiin vaatimuksiin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Siirtolaiset

Erdoğan: Turkki pitää rajan auki kunnes EU suostuu kaikkiin vaatimuksiin

Turkin presidentti rinnasti Kreikan rajavartioinnin toiminnan natseihin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan Kuva: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / Reuters

Julkaistu: 11.3. 13:27, Päivitetty 11.3. 16:58

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoo Turkin pitävän rajan auki kaikille EU:n puolelle pyrkiville siirtolaisille kunnes EU on suostunut kaikkiin Turkin vaatimuksiin.

”Kunnes kaikki Turkin odotukset, mukaan lukien vapaa liikkuvuus, tulliunionin uudistus ja taloudellinen apu on käsinkosketeltavalla tavalla täytetty, pidämme rajamme auki”, Erdoğan sanoi televisioidussa puheessa.

Kreikka on käyttänyt kyynelkaasua ajaakseen rajan yli pyrkiviä ihmisiä takaisin. Kreikan rajavalvojia on syytetty siirtolaisten hakkaamisesta ja heidän omaisuutensa varastamisesta.

”Ei ole mitään eroa natsien toiminnan ja Kreikan rajalta tulevien kuvien välillä”, Erdoğan sanoi.

Kreikka on kiistänyt käyttäneensä väkivaltaa ja syyttää vuorostaan Turkkia epätoivoisten ihmisten pakottamisesta lähtemään rajan yli.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat yrittäneet päästä Kreikan rajan yli Euroopan unionin alueelle sen jälkeen kun Turkki helmikuun 28. päivä irtisanoutui EU:n kanssa tehdystä pakolaissopimuksesta. Sopimuksen mukaan Turkki pitää siirtolaiset omalla maaperällään ja saa vastineeksi EU:lta rahaa.

Kreikka on keskeyttänyt turvapaikkahakemusten vastaanoton kuukaudeksi. Kreikka sanoo estäneensä yli 42 000 luvatonta siirtolaista saapumasta EU:n alueelle kuluneen kahden viikon aikana.

Kreikan hallitus vastasi Erdoğanin syytöksiin sanomalla, että Turkin presidentti pyrkii myrkyttämään ilmapiirin.

”Hän yrittää aina pilata ilmapiirin tuollaisilla lausunnoilla”, Kreikan hallituksen tiedottaja Stelios Petsas sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan..

Petsas kiisti sanomalehti The New York Timesin raportin, jonka mukaan Kreikka pitää luvatta saapuneita siirtolaisia salaisella ”mustalla alueella”, missä he eivät pääse tapaamaan juristeja eivätkä voi jättää turvapaikkahakemusta.

Lehti kertoi keskiviikkona, että Kreikan rajalle on perustettu lain ulkopuolella toimiva pidätyskeskus, jossa tulijat karkotetaan ilman mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Lehden tiedot perustuivat siirtolaisten haastatteluihin sekä satelliittikuviin.

”Kreikassa ei ole salaista pidätyskeskusta”, Petsas sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. ”Kaikki rajavalvontaan tai rajaturvallisuuteen liittyvät seikat ovat läpinäkyviä. Perustuslaki, Kreikan laki ja eurooppalaiset säädökset ovat voimassa.

Petsas myös kehotti turvapaikanhakijoita tulemaan sisään ”ovesta” eikä ”ikkunoista”.

Erdoğanin mukaan Turkki on avannut rajat siirtolaisille painostaakseen Euroopan maita auttamaan Syyrian Idlibin konfliktissa, jossa Turkki liittolaisineen on yrittänyt torjua Syyrian hallinnon ja Venäjän hyökkäystä.

Turkki sanoo, ettei EU ole maksanut vuonna 2016 lupaamaansa kuutta miljardia euroa, jotka Turkille luvattiin pakolaisten vastaanotosta ja rajojen sulkemisesta. Muutkin tuolloin annetut lupaukset ovat Turkin mukaan jääneet täyttämättä.

Presidentti vaati samalla Venäjää lopettamaan Idlibin tulitauon vastaiset loukkaukset.

”Vaikka kyse on vain pienistä välikohtauksista, on tulitaukoa alettu rikkoa. Me odotamme Venäjän puuttuvan tähän”, hän sanoi.

Euroopan unioni yrittää hidastaa siirtolaisten laajamittaista saapumista alueelle estääkseen vuoden 2015–2016 siirtolaiskriisin. Tuolloin Eurooppaan saapui yli miljoona turvapaikanhakijaa.

Turkin alueelle on saapunut 3,6 miljoonaa pakolaista naapurimaasta Syyriasta, jossa on sodittu vuodesta 2011 alkaen.

HS-analyysi|Kreikka uhkaa heikentää pakolaisten asemaa monella tavalla: Tiukka retoriikka on tuttua nykyhallitukselle, mutta niin on myös sen aikeiden epäselvyys

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat