Ruotsalaiset heräsivät koronaepidemian vakavuuteen – ”Mitä?! Vitsailetko sinä? Onko sinulla korona?” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Ruotsi

Ruotsalaiset heräsivät koronaepidemian vakavuuteen – ”Mitä?! Vitsailetko sinä? Onko sinulla korona?”

HS kysyi ruotsalaisten koronatuntoja Tukholmassa keskiviikkona.

Slussen on yksi Tukholman liikenteen vilkkaimmista solmukohdista. Keskiviikkoiltapäivänä ihmisiä kulki metron sisäänkäynneistä lähes normaaliin tahtiin. Kuva: Magnus Laupa

Julkaistu: 12.3. 9:38, Päivitetty 12.3. 11:56

Tukholma

Ainakin ruotsalaiset matkustavat yhä metrolla.

Slussenin metroaseman ovista kulkee keskiviikkoiltapäivänä ihmisiä ulos ja sisään lähes normaaliin tahtiin.

Södermalmin ja Vanhankaupungin välissä sijaitseva Slussen on liikenteen vilkas solmukohta. On metro, busseja ja väenpaljoutta. Jos jossain Tukholmassa voi saada tarttuvan taudin niin täällä.

Viranomaiset nostivat tiistaina riskin Ruotsin sisäisistä koronavirustartunnoista tasolle 5/5: mycket hög. Ruotsissa on jo useita koronatapauksia, jossa tartuntaa ei ole kyetty kytkemään kehenkään korona-alueelle matkanneeseen.

Tiistai-iltana yleisradioyhtiö SVT näytti monen tunnin koronaerikoislähetyksen.

Ja keskiviikkoiltana tuli se mitä oli osattu odottaa: uutinen Ruotsin ensimmäisestä koronaviruskuolemasta. Sitä nämä iltapäivämetroon kulkevat ihmiset eivät kuitenkaan vielä tiedä. Eivätkä torstaiaamuna varhain tullutta Donald Trumpin ilmoitusta siitä, että Yhdysvallat kieltää matkustamisen Euroopasta Yhdysvaltoihin 30 vuorokauden ajaksi.

Haastattelukierros Slussenin läpi liikkuvien ruotsalaisten parissa osoittaa, että ruotsalaiset ovat nyt heränneet koronaviruksen uhkaan uudella tavalla. Kaikki sanovat muuttaneensa tapojaan jotenkin.

Samaan aikaan luottamus terveydenhuoltojärjestelmään on yhä suuri.

Alva Le Febre ja Ella Lundström-Price ovat muuttaneet käyttäytymistään koronan takia jo monella tavalla. Kuva: Magnus Laupa

Valokuvaaja Alva Le Febre ja päiväkodin työntekijä Ella Lundström-Price seisovat aivan metron sisäänkäynnin vieressä.

”Minua pelottaa”, Le Febre sanoo. Hän matkustaa yhä metrolla, mutta eri tavalla. ”En enää pidä kiinni niistä keltaisista kaiteista tai mistään muustakaan.”

Lundström-Price on vähemmän huolissaan. ”Enemmän tuntuvat pelkäävän ihmiset minun ympärilläni, koska minulla on flunssa.”

Le Febre hätkähtää. ”Mitä?! Vitsailetko sinä? Onko sinulla korona?”

”Ei, tämä on tavallista flunssaa”, Lundström-Price sanoo.

Hänellä ei ole kuumetta tai yskää, jotka ovat koronan tyypillisimmät oireet. Asiasta ei kuitenkaan voi olla varma. Monilla koronan saajilla oireet ovat lieviä.

Nykytiedon mukaan korona ei luultavasti leviä täysin oireettomilta ihmisiltä. Lievästi sairaat voivat sitä levittää.

Lundström-Price ei luultavasti koskaan saa varmuudella tietää, oliko hänen flunssansa todella vain tavallinen flunssa, elleivät oireet pahene.

Tukholman terveysviranomaiset ilmoittivat tiistaina, että testaamisen painopiste muuttuu: nyt ei enää testata lievien oireiden potilaita, vaan keskitytään havaitsemaan koronatartunnat aikaisin terveydenhuollon yksiköissä.

Testataan siis vaikeammin sairaita ja terveydenhuollon henkilöstöä.

Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa levitessään korona voisi tehdä eniten tuhoa, sillä niissä ovat myös riskiryhmät.

Lopuille on yksi ohje: jos olet sairas, pysy kotona. Eristä itsesi ja pärjäile, jottet turhaan kuormita terveydenhuoltojärjestelmää.

Molemmat nuoret naiset ovat alkaneet pestä käsiään useammin. ”Yritän myös olla koskematta kasvoihin. Mutta se on vaikeaa”, Lundström-Prince sanoo.

”Ja että ei purisi kynsiä”, Le Febre lisää.

Ruotsin keskuspankin pääjohtaja Stefan Ingves kertoi tiistaina, että ruotsalaiset ovat alkaneet hamstrata kaupoista etenkin pastaa, riisiä ja nuuskaa.

Le Febre ja Lundström-Prince ovat huomanneet myös neljännen asian: käsien desinfiointiaine on monessa paikassa loppu sekä Kööpenhaminassa että Tukholmassa.

Le Febreä ei pelota oma kunto, vaan riskiryhmien tartuttaminen. Matka Pariisissa asuvaa isoäitiä tapaamaan saa nyt odottaa.

Moni muu ajattelee samoin. Noin sataa vanhainkotia Ruotsissa pyörittävä Attendo ilmoitti keskiviikkona keskeyttävänsä vierailut kaikissa yksiköissään.

Toisella puolen metron sisäänkäyntiä seisoo nuori mies, jolle virustietoisuus on erityisen tärkeää. Moutie Kassab työskentelee kebab-ravintolassa Hötorgetilla keskellä Tukholmaa.

Moutie Kassab on huolissaan koronasta ja pesee käsiään työpaikallaan kebab-ravintolassa puolen tunnin välein. Kuva: Magnus Laupa

”Minä pesen käsiä töissä puolen tunnin välein. Jos minulla olisi korona, voisin lounasaikaan tartuttaa sata ihmistä”, hän sanoo.

Kassab tuli Ruotsiin neljä vuotta sitten Syyriasta. Hän seuraa koronauutisia koko ajan. Kun toimittaja puhuu yli kolmestasadasta tartunnasta, hän korjaa. ”Itse asiassa niitä on nyt 461, tieto tuli puoli tuntia sitten.”

Hänkin on alkanut matkustaa metrolla eri tavalla. ”Näin”, hän sanoo ja panee kädet toppatakin taskuihin.

Hän ei luota siihen, että tarttumisia saataisiin enää rajattua. ”Uskon, että tästä tulee samanlaista kuin Kiinassa. Uutisissa ei kerrota kaikkea.”

Häntä pelottaa omien vanhempien tartuttaminen. ”Jos saisin taudin, menisin asumaan yksikseni johonkin, missä minulla olisi tarpeeksi ruokaa.”

Muutaman metrin päässä ystäväänsä odottaa 75-vuotias Birgitta Johansson. Hän sanoo kuuluvansa riskiryhmään ”ikänsä puolesta”. ”Mutta en ole monisairas”, hän lisää.

Birgitta Johansson huomasin Göteborgin ja Tukholman välisen junan tyhjenneen. Kuva: Magnus Laupa

Hän huomasi jonkin muuttuneen, kun hän matkusti tiistaina junalla Skövdestä Tukholmaan. Kahden Ruotsin koronakeskuksen eli Göteborgin ja Tukholman välillä kulkenut juna oli puolityhjä.

”Lähdin neljältä eli hyvään matka-aikaan, mutta tilaa oli paljon.”

Johanssonkin on muuttanut käyttäytymistään hieman. ”Nytkin valitsin seistä tässä missä ei ole muita.” Hän matkustaa metrolla, mutta ei ruuhka-aikaan.

Kulttuurista hän ei ole vielä halunnut tinkiä. Hän on matkalla valokuvataiteenmuseo Fotografiskaan ja torstai-iltana hän menee oopperaan. ”Sain paikan rivin päästä.”

Oopperaesitys voi tosin olla vaakalaudalla. Ruotsin hallitus päätti keskiviikkoiltana, että kaikki yli 500 hengen tapahtumat perutaan tai lykätään. Suuria messuja ja konsertteja alettiin perua heti. Tukholman kuninkaallisessa oopperassa esitysten yleisökoot taas rajataan juuri tuohon viiteensataan.

Ruotsin terveysviranomaiset suosittelivat, että kieltoa jatkettaisiin ainakin kahden kuukauden ajan.

Johansson on rauhallinen, mutta hän ei enää elättele toiveita leviämisen rajaamisesta Ruotsissa. ”Pandemia siitä tulee. Ihmisten täytyy ottaa vastuuta itsestään.”

Jan Jansson ja Monica Serrander Jansson toivovat, että ruotsalaiset pysyisivät rauhallisina ja pitäisivät yhteiskunnan rattaat pyörimässä. Kuva: Magnus Laupa

Eläkeläinen ennusti oikein. Keskiviikkoiltana maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi.

Vieressä toinen eläkeläinen Monica Serrander Jansson on huolissaan siitä, että ihmiset alkavat panikoida liikaa.

”Jos ihmiset eivät enää ota osaa yhteiskuntaan, siitä tulee muita ongelmia.”

Hänen miehensä Jan Jansson sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että Ruotsissa poliitikotkin yhä kuuntelevat parhaita terveysalan asiantuntijoita. Hän ehdottaa vaimolleen väliaikaista ratkaisua.

”Lähdetään juomaan pilsnerit.”

Koronavirus|Tanska sulkee koulut ja päiväkodit, Ruotsissa ensimmäinen koronakuolema – ”Potilaalla oli covid-19 ja sen lisäksi toinen sairaus”

Koronavirus|Trump kieltää matkustamisen 26 Euroopan maasta USA:han korona­viruksen takia, Suomi kuuluu joukkoon

Päivittyvä seuranta|Muualla maailmassa todettujen koronavirustartuntojen määrä ylitti Kiinan luvut, New York sulkee julkisia tiloja

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat