Kiina julisti koronaepidemian huipun olevan ohi: ”Jos kaikki valtiot ryhtyvät toimiin, voi epidemia olla ohitse kesäkuussa”

Kiinalaisasiantuntija arvioi pahimman olevan ohitse koko maailmassa kesäkuuhun mennessä, jos maat noudattavat WHO:n ohjeita.

Terveiksi todettuja karanteenissa olleita potilaita kuljetettiin kotiin bussilla wuhanilaisesta sairaalasta torstaina.

12.3.2020 17:34

Kiinan kansanterveyskomitea ilmoitti torstaina koronavirusepidemian huipun olevan ohitse, kertoi uutistoimisto Reuters. Kiinassa rekisteröitiin keskiviikkona vain 15 uutta koronatapausta ja näistäkin kuusi todettiin ulkomailta saapuneilta potilailta.

Kaikkiaan Kiinassa oli torstaina iltapäivällä Johns Hopkins -yliopiston laskurin muukaan yhteensä 80 932 varmistettua koronatartuntaa, mutta potilaista 80 prosenttia on jo parantunut. Yhdentoista kiinalaispotilaan kerrottiin keskiviikkoiltana kuolleen vuorokauden aikana.

Hallituksen lääketieteellinen neuvonantaja Zhong Nanshan arvioi tiedotustilaisuudessa Pekingissä torstaina, että maailman tartuntatilanne helpottaa nopeasti, jos maat noudattavat maailman terveysjärjestön WHO:n antamia ohjeita.

83-vuotias Zhong osallistui sars-epidemian tukahduttamiseen 2003 ja suositteli hallituksille nyt yhtä rohkeita rajoitustoimia kuin Kiinassa on tehty.

”Neuvon kaikkia maita noudattamaan WHO:n ohjeita ja ryhtyvän toimiin kansallisella tasolla”, Zhong sanoi.

”Jos kaikki valtiot ryhtyvät toimiin, voi epidemia olla ohitse kesäkuussa. Mutta jos jotkin maat eivät ota tartuntatilanteen vakavuutta tosissaan, voi epidemia kestää pidempään.”

Uuden koronaviruksen syntysijoilla Hubein maakunnassa alettiin keskiviikkona ja torstaina purkaa rajoituksia, jotka tulivat voimaan tammikuun lopussa tautitilanteen vuoksi. Vajaan 60 miljoonan asukkaan maakunnassa oli torstai-iltapäivään mennessä todetta 67 781 koronatartuntaa. Potilaista 50 318 oli toipunut, tautiin kuolleita oli yhteensä 3 056.

Viranomaiset sallivat keskiviikkona useiden toimistojen, kauppojen ja tehtaiden toiminnan aloittamisen Hubein maakunnan pääkaupungissa Wuhanissa, josta uuden koronaviruksen leviäminen vuodenvaihteessa alkoi. Kaikki kaupungin 16 helmikuussa avattua tilapäissairaalaa on jo suljettu, viimeiset kaksi viime tiistaina.

Autonvalmistaja Honda ilmoitti keskiviikkona tuotannon Wuhanin-tehtaalla alkaneen uudelleen, mutta vajaalla teholla. Normaalioloissa Hondan Wuhanin-tehtaat valmistavat 600 000 ajoneuvoa vuodessa.

Toinen japanilaisjätti Nissan kertoi samaan aikaan suunnittelevansa tuotantolinjojen käynnistämistä Xiangyangissa Hubein maakunnan pohjoislaidalla.

Normaaliin elämään palaaminen ei kuitenkaan alkanut vaikeuksitta. Wuhanin naapurissa sijaitsevan miljoonan asukkaan Qianjiangin kaupungin johto ilmoitti keskiviikkoaamuna kaiken liiketoiminnan ja julkisen liikenteen palautuvan ennalleen kello kymmeneltä keskiviikkona.

Näin kävi – puoleksi tunniksi, kunnes maakunnan johto peruutti kaupunginjohdon päätöksen.

Torstain skandaaleihin kuului kuorma-autollinen sianlihaa, joka tuotiin Wuhanin lähiöön osana hallituksen hätäaputoimituksia, kertoo South China Morning Post.

Tuhannen pakkaamattoman ruhon lasti kipattiin maahan levitetylle pressulle suoraan kuorma-auton jätelavalta, ja kännykkävideot tapahtumasta levisivät yhteisöpalvelu Weibossa. Torstaina kaksi ruuanjakelusta vastannutta paikallista viranomaista sai tapauksen vuoksi potkut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat