Miksi Britanniasta saa vielä lentää Yhdysvaltoihin? Lentokielto romuttaa USA:n ja EU:n suhteen rippeet - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Kommentti

Miksi Britanniasta saa vielä lentää Yhdysvaltoihin? Lentokielto romuttaa USA:n ja EU:n suhteen rippeet

Donald Trumpin Yhdysvallat ja Euroopan unioni olivat jo valmiiksi riitasoinnussa. Lentokielto merkittävään osaan EU-maista on isku vasten kasvoja.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump (vas.), Britannian pääministeri Boris Johnson ja Euroopan komission johtaja Ursula von Leyen. Kuva: AFP & Reuters

Julkaistu: 12.3. 20:55

Euroopan unionin johtajat kommentoivat torstaina alleviivatun lakonisesti Yhdysvaltojen matkustuskieltoa.

”Arviomme tilannetta Trumpin matkustuskiellon seurauksena. Taloushäiriöitä pitää välttää”, jäsenmaiden neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kirjoitti twiitissään.

Huolellisesta muotoilusta ei välity todennäköinen raivo, jota Michel tuntee. Yhdysvaltojen Trump ei varoittanut ennalta Euroopan aikaa yöllä tehdystä päätöksestään, joka jättää Euroopan housut kinttuihin.

Myös Euroopan komission johtaja Ursula von der Leyen vakuutti twiitissään, että EU työskentelee ”kaikilla rintamilla” koronaviruksen vaikutusten torjumiseksi. Von der Leyenin ilmaisi, että EU kokoustaa lähihetket ankarasti vastatakseen ”nopeisiin muutoksiin”. Näillä muutoksilla viitataan eittämättä Trumpin toimiin.

EU-johtajat tuomitsivat vielä yhdessä lyhyessä tiedotteessa Yhdysvaltojen yksipuoliset toimet.

EU-johdolla ei ollut torstaiaamupäivällä vastausta siihen, miten matkustuskielto vaikuttaa Euroopan kansalaisiin ja yritysten toimintaan. Varoaikaa valmisteluihin ei annettu.

Yksi asia on kuitenkin jo selvä: matkustuskielto vie jo ennestään vaikeat Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin välit avanto-olosuhteisiin. Kaupparajoitusten, sotilasliitto Naton puolustusrahavaatimusten tai yksittäisten johtajien solvaamisten jälkeen on siirrytty uudelle tasolla: Trump ilmaisee epäluottamuksensa koko Eurooppaan, ja päättää asiasta näennäisen impulsiivisesti.

Trump syytti puheessaan, että Eurooppa ja Kiina ovat tuoneet viruksen Yhdysvaltoihin ja että Eurooppa ei ole tehnyt tarpeeksi viruksen pysäyttämiseksi. Toisaalta hän sanoi, että kyseessä on ”väliaikainen hetki”.

Trumpin kielto on täsmentynyt koskemaan Schengen-aluetta eli 26:ta eurooppalaista valtiota, joista valtaosa on EU:n jäseniä. EU:n ulkopuolelta Schengeniin kuuluvat Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi. Kielto kestää 30 päivää. Rajoitukset eivät koska Yhdysvaltojen kansalaisia ja esimerkiksi oleskeluluvan saaneita.

Lue kommentti: Trumpin puhe järkytti markkinoita, mutta pelottavampaa oli se, mitä hän ei sanonut

Huomiota on herättänyt, että kiellon ulkopuolelle jäävät esimerkiksi Schengen-alueeseen kuulumattomat Britannia ja Irlanti, joista ainakin torstain linjauksen mukaan sai edelleen matkustaa Yhdysvaltoihin. Torstaina ei ollut selvää, miksi kielto rajattiin vain Schengen-maihin, sillä Britannia taistelee muiden EU-maiden tavoin kasvavan epidemian kanssa.

”Meillä ei ole selitystä, miksi osa maista on asetettu matkustuskieltoon eikä toisia. Tämä kysymys pitää esittää Yhdysvaltojen viranomaisille" Euroopan komission tiedottaja Eric Mamer sanoi Brysselissä.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar taas on yksi harvoista EU-johtajista, joka saa torstaina ensi käden tietoa Yhdysvaltojen päätöksestä. Varadkarin on tarkoitus tavata Trump torstaina iltapäivällä valkoisessa talossa.

Britannian EU-eron jälkeen Euroopan unioni on ollut jo valmiiksi kriisivalmiudessa. Yhtenäisyyttä on korostettu, eikä Britannian ja EU:n väliin väistämättä kasvavaa kuilua ole haluttu korostaa.

Trumpin päätös on ensimmäinen merkittävä tilanne, jossa valtaosa EU-maista ja Britannia ovat selkeästi eri puolella aitaa. EU toivoi, että tilanteeseen kasvetaan pikku hiljaa eikä rysäyksellä yön aikana.

Päivittyvä seuranta|Muualla maailmassa todettujen koronavirustartuntojen määrä ylitti Kiinan luvut, New York sulkee julkisia tiloja

Koronavirus|Trump kieltää matkustamisen 26 Euroopan maasta USA:han korona­viruksen takia, Suomi kuuluu joukkoon