Tanska ja Puola sulkevat lauantaina rajansa ulkomaalaisilta koronaviruksen vuoksi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Tanska ja Puola sulkevat lauantaina rajansa ulkomaalaisilta koronaviruksen vuoksi

Tanskan päätös on jatkoa muille rajuille viruksentorjuntatoimille.

Uusista rajoituksista kertoi Tanskan pääministeri Mette Frederiksen. Kuva: Liselotte Sabroe / AFP

Julkaistu: 13.3. 21:08, Päivitetty 13.3. 21:57

Tukholma

Tanskan hallitus ilmoitti perjantai-iltana, että maan rajat suljetaan ulkomaisilta matkustajilta lauantaina kello 12. Sen jälkeen Tanskaan ei voi matkustaa.

Nyt päätetyt säännöt rajalla pätevät kuukauden ajan huhtikuun 13. päivään asti.

Rajoituksia tulee myös lento-, laiva- ja junarahtiin.

Toimien tavoitteena on rajoittaa koronaviruksen leviämistä.

Asiasta kertoi tiedotustilaisuudessa maan sosiaalidemokraattinen pääministeri Mette Frederiksen.

”Olemme tuntemattomalla maalla. Koemme jotakin, mitä kukaan meistä ei ole ennen kokenut”, hän sanoi Tanskan yleisradioyhtiö DR:n mukaan.

Kööpenhaminan keskusrautatieasemalla oli hiljaista jo perjantaina aamupäivällä. Lauantaina puolilta päivin matkustajien tulo Ruotsin puolelta Malmöstä lakkaa. Kuva: Jacob Crawfurd

Tanskassa on nyt yli 800 varmistettua koronavirustartuntaa. 23 ihmistä on sairaalassa ja kaksi kriittisessä tilassa.

Oikeusministeri Nick Hekkerup vakuutti kuitenkin, että kaikki Tanskan kansalaiset pääsevät takaisin maahan. Poikkeuslupia Tanskaan tulolle voidaan myöntää myös tilanteessa, jossa ulkomailla asuvan ihmisen täytyy esimerkiksi päästä tapaamaan vakavasti sairasta perheenjäsentä.

Ulkomailla lomilla olevia tanskalaisia kehotettiin palaamaan Tanskaan niin pian kuin mahdollista.

Päätös on jatkoa Tanskan muille rajuille viruksentorjuntatoimille. Jo aiemmin tällä viikolla Tanska sulki koulut ja päiväkodit ja kielsi yli 100 ihmisen tapahtumat. Lisäksi ravintoloita ja elokuvateattereita on kehotettu sulkemaan ovensa.

Tanska on tehnyt pitkän liudan epidemianvastaisia toimia. Koulut ja päiväkodit on suljettu ja ihmiset pantu etätöihin. Kööpenhaminan keskustassa oli siksi jo perjantaina hyvin hiljaista. Kuva: Jacob Crawfurd

Torstai-iltana parlamentti sääti pikavauhtia lait, jotka antavat poliisille lisävaltuuksia esimerkiksi karanteeniin pakottamiseen.

Lisäksi valtion virastojen työntekijät on pantu kotiin etätöihin. Samoin on toiminut suuri osa yrityksistä.

Samaan aikaan Tanskan sairaalat varautuvat erityistoimin koronapotilaiden aaltoon.

Tanska ei ole ensimmäinen Euroopan maa, joka sulkee rajoja koronaviruksen vuoksi.

Itävalta, Sveitsi ja Slovenia ovat sulkeneet osan Italian-vastaisista rajoistaan, kun Italia kamppailee laajalle levinneen ja maan terveydenhuoltojärjestelmää ravistelevan epidemian kanssa.

Tšekissä tuli torstaina voimaan kuukauden mittainen hätätila, joka estää ulkomaalaisia matkustamasta maahan. Lisäksi Tšekki estää kaiken matkustamisen maasta pois 16. maaliskuuta lähtien. Tälle toimelle ei asetettu takarajaa.

Perjantaina rajan sulkemisesta ilmoitti pian Tanskan jälkeen myös Puola. Noin 38 miljoonan asukkaan EU-maan rajat menevät kiinni kaikilta ulkomaisilta matkustajilta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Samalla Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ilmoitti, että yli 50 hengen tapahtumia ei sallittaisi ja ravintoloita, ostoskeskuksia ja elokuvateattereita suljettaisiin.

”Valtio ei hylkää kansalaisiaan”, hän sanoi. ”Tässä tilanteessa emme voi sallia rajojen olla auki ulkomaalaisille.”

Suomen hallitus ei rajojen sulkemisesta ole puhunut. Suomen ulkoministeriö kuitenkin suosittaa nykyään välttämään kaikkea ulkomaille matkustamista.

Lomamatkoja kehotetaan lykkäämään. Työmatkoista pitäisi tehdä vain kaikkein välttämättömimmät.

Lisäksi Suomen hallitus kehottaa, että ulkomailta Suomeen palaavan ihmisen pitäisi sopia työpaikan tai koulun kanssa paluun jälkeen kahden viikon etätöistä tai poissaolosta, jotta riski muiden tartuttamisesta pienenisi.

HS-analyysi|Kolme isoa kysymystä: Voiko Kiina oikeasti jo huokaista helpotuksesta, kuinka yleinen covid-19-taudista Suomessa tulee, kannattaako koulut sulkea?

Päivittyvä seuranta|Muualla maailmassa todettujen koronavirustartuntojen määrä ylitti Kiinan luvut, New York sulkee julkisia tiloja

Koronavirus|Tanskan suurin sairaala valmistautuu perumaan lähes kaikki leikkaukset ja muuttamaan anestesiakoneet hengityskoneiksi – ”Odotamme myrskyn tulevan pian”

Koronavirus|Viranomaisten uudet korona­ohjeet ja kiellot hämmentävät suomalaisia – mitä nyt saa tehdä ja minne mennä? THL vastaa

Seuraa uutisia tästä aiheesta