Satojen miljoonien eurooppalaisten arki on mullistunut hetkessä, kun valtiot sulkevat kouluja, kauppoja ja ravintoloita - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Eurooppa

Satojen miljoonien eurooppalaisten arki on mullistunut hetkessä, kun valtiot sulkevat kouluja, kauppoja ja ravintoloita

Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Puolassa rajoitukset koskevat koko maata. Saksassa ne leviävät osavaltio kerrallaan.

Julkaistu: 15.3. 11:06, Päivitetty 15.3. 16:59

Satojen miljoonien eurooppalaisten arki on mullistunut hetkessä suurten maiden suljettua oppilaitoksensa ja päiväkotinsa sekä valtaosan kaupoistaan ja ravitsemusliikkeistään hillitäkseen koronaviruksen leviämistä.

Italia määräsi keskiviikkona ja Ranska sekä Espanja lauantaina suljettavaksi kaikki ravintolat, kahvilat, baarit ja liikkeet lukuun ottamatta elintärkeiksi määriteltyjä palveluja kuten ruokakauppoja, apteekkeja ja huoltoasemia.

Italia, Ranska ja Espanja pyytävät ihmisiä pysymään kotonaan lukuun ottamatta käyntiä töissä sekä ruoka- ja lääkeostoksilla. Italia myös rajoittaa ihmisten liikkumista eri alueiden välillä. Ranska vähentää matkustajaliikenteen kaukovuoroja, mutta kaikista rajoituksista huolimatta se järjestää paikallisvaalit tänä sunnuntaina.

Puola sulki lauantaina ostoskeskukset. Se kielsi ravintoloita tarjoilemasta ruokaa paikan päällä mutta sallii noutomyynnin.

Tarjoilija sulki ravintolaa sunnuntain pikkutunneilla Pariisissa hallituksen määrättyä lauantaina Ranskan kaikki ravintolat, kahvilat ja baarit suljettavaksi. Kuva: BENOIT TESSIER / REUTERS

Ranskassa asukkaita on 67 miljoonaa, Italiassa 60 miljoonaa, Espanjassa 47 miljoonaa ja Puolassa 38 miljoonaa.

Kaikki nämä neljä maata ovat myös sulkeneet kulttuurikohteita kuten museot ja elokuvateatterit sekä kieltäneet suuret yleisötapahtumat sekä kirkkojen jumalanpalvelukset.

Pariisi oli sunnuntaina hiljainen kaupunki:

Pienemmissä Euroopan maissa on säädetty samankaltaisia ja tiukempiakin rajoituksia. Esimerkiksi Itävalta ilmoitti sunnuntaina kieltävänsä yli viiden hengen kokoontumiset.

Lue myös: Vielä viime viikolla stadionit täyttyivät ja kaduilla marssittiin, nyt Espanja sulkee ravintolat ja rajoittaa ihmisten liikkumista koko maassa

Väkiluvultaan suurimmassa EU-maassa, 82 miljoonan asukkaan Saksassa vastaavat kiellot eivät koske ainakaan vielä koko maata. Liittovaltiossa rajoituksista päättävät aluehallinnot.

Lauantaina Saksan pääkaupunki Berliini päätti sulkea muun muassa baarit, teatterit, bordellit ja yli 50 asiakkaan muutkin tilat lukuun ottamatta ruokaravintoloita, jotka saavat olla auki tietyin edellytyksin. Esimerkiksi pöytien välissä pitää olla puolitoista metriä.

Vastaavia rajoituksia ovat säätäneet Saksassa ainakin maan neljänneksi suurin kaupunki Köln sekä pieni Saarlandin osavaltio Ranskan rajalla.

Pohjoisthaimaalaista grilliruokaa tarjoavan Khwan-ravintolan työntekijä pakkasi noutoannoksia Friedrichshainin kaupunginosassa Berliinissä lauantaina. Ravintola oli sulkemassa ovensa sunnuntaina. Kuva: ANNEGRET HILSE / Reuters

Koulujen ja päiväkotien sulkeminen koskee käytännössä koko maata kaikissa viidessä suurimmassa EU-maassa. Koko Italiassa ne sulkeutuivat jo runsas viikko sitten, Puolassa kuluneella viikolla ja Ranskassa, Espanjassa sekä Saksan useimmissa osavaltioissa alkavalla viikolla.

Kaikki koulut on suljettu monessa muussakin maassa. Pohjoismaista niin ovat tehneet Norja, Tanska ja Islanti.

Euroopan vapaan liikkuvuuden Schengen-alueella useat maat ovat sulkeneet tai sulkemassa rajojaan ulkomaalaisilta. Rajavalvonnan kiristyksistä on päätetty ympäri Eurooppaa nopeaan tahtiin loppuviikon aikana. Uusimpana rajojen sulkemisesta päätti sunnuntaina Saksa, joka kertoi sulkevansa rajat Ranskaan, Sveitsiin ja Itävaltaan.

Lue myös: Monet valtiot sulkevat nyt rajojaan, Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista ulkomaille

Euroopan suurten maiden suhtautumisessa koronavirukseen suuri poikkeus on 66 miljoonan asukkaan Britannia, joka erosi EU:sta tammi-helmikuun vaihteessa. Se ei ole säätänyt laajamittaisia rajoituksia. Koulut ovat auki. Suuret yleisötapahtumat on pääsääntöisesti peruttu, mutta ei suinkaan hallituksen määräyksestä vaan järjestäjien omalla harkinnalla.

Maan valitsemaan suuntaan on kuitenkin tulossa muutos. Terveysministeri Matt Hancock kirjoitti sunnuntaina The Telegraph-lehdessä julkaistussa tekstissä, että "meidän on tehtävä kaikkemme ihmishenkien suojelemiseksi".

Pääministeri Boris Johnsonin hallitus on kertonut tavoittelevansa niin sanottua laumasuojaa. Se pyrkii kiistellyllä tavalla kasvattamaan väestön immuniteettia antamalla muiden kuin erityisten riskiryhmien sairastua.

Kirjoituksessaan Hancock kumoaa tämän väitteen.

"Meillä on suunnitelma, joka perustuu maailman johtavien tieteilijöiden ammattitaitoon. Laumasuoja ei ole osa sitä."

Suunnitelman seuraaviin askeliin kuuluu muun muassa vanhusten ja riskiryhmään kuuluvien ihmisten turvaaminen tartunnoilta. Käytännössä tämä tarkoittaa heidän eristämistä kotiin.

Lue myös: Britannian löyhä linja kerää arvostelua: Hallitus ei pyri torjumaan kaikkia tartuntoja

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat