Nuorten aikuisten osuus vakavasti sairaista koronapotilaista nousussa Euroopassa, Hollannissa teho-osaston potilaista yli puolet alle 50-vuotiaita

Nuorten aikuisten korkeaan riskiin sairastua vakavasti viittaa myös perusteellinen kiinalaistutkimus, joka julkaistiin helmikuun lopussa.

Sairaalan sisäänkäynti Rotterdamissa.

16.3.2020 14:22

Nuorten aikuisten osuus koronaviruksen vuoksi tehohoitoon joutuneista potilaista näyttää olevan nousussa ainakin joissakin Euroopan maissa. Kehitys vastaa tilastohavaintoja, jotka kerättiin Kiinassa helmikuussa.

Rotterdamin Erasmus-yliopistosairaalan tehohoidon ylilääkäri, professori Diederik Gommers kertoi lauantaina Algemeen Dagblad -lehdelle, että Hollannin sairaaloiden tehohoito-osastoilla olleista 40–50 potilaasta yli puolet oli alle 50-vuotiaita.

”Uutisissa on kyllä kerrottu, että vanhat ihmiset kuolevat nopeammin”, Gommers huomautti. ”Mutta tehohoidossa on hyvin nuoriakin potilaita.”

Gommersin mukaan uusi koronavirus työllistää sairaanhoitoa poikkeuksellisen paljon myös siksi, että vakavasti sairastuneet potilaat joutuvat olemaan tehohoidossa.

”Meillä on Erasmus-sairaalassa kaksi potilasta, jotka ovat olleet nyt hengityskoneessa kolme viikkoa. Yleensä potilaat ovat tässä hoidossa huomattavasti lyhyemmän ajan.”

Myös Italiassa on pantu viime päivinä merkille vakavasti sairaiden potilaiden keski-iän lasku, kertoo Corriere Della Sera.

”Tyypillinen potilasprofiili on muuttumassa”, kertoo tohtori Luca Lorini Italian epidemian syntysijoilta Lombardian Bergamosta. ”He ovat aiempaa nuorempia, 40–50-vuotiaita, ja tapaukset ovat aiempaa monimutkaisempia.”

Aiemmin tehohoitoon joutuneista italialaisista kaksitoista prosenttia on ollut 19–50-vuotiaita. Yli puolet vakavasti sairastuneista potilaista on ollut iältään viidenkymmenen ja seitsemänkymmenen vuoden välillä.

Viime päivinä 25–50-vuotaiden osuus on paikallisten tiedotusvälineiden mukaan noussut selvästi Lombardiassa.

Pisan yliopiston professorin Pierluigi Lopalcon mukaan meneillään onkin toinen potilasaalto. Viikon verran kotona vähäisin oirein olleet nuoret aikuiset ovat menneet huonompaan kuntoon ja hakeutuneet sairaalaan.

”Vaikka tiedot ovat ennakkotietoja, on tosiasia, että yhä enemmän nuoria ihmisiä on tullut sairaalaan ja tehohoitoon ensimmäiseen aaltoon verrattuna”, Lopalco sanoo Corriere Dela Serralle.

Nuorten aikuisten korkeaan riskiin sairastua vakavasti viittaa myös perusteellinen kiinalaistutkimus, joka julkaistiin helmikuun lopussa.

Tutkimuksessa oli mukana 1 099 potilasta, ja vakavasti sairaista 41 prosenttia oli 15–49-vuotiaita. Samansuuntaiset tiedot saatiin laajimmasta tähän asti tehdystä kiinalaisselvityksestä, jossa oli mukana 72 000 potilaan tiedot, kertoo National Geographic.

Ainut tilastojen perusteella vähillä oireilla selviävä ikäryhmä on alle 14-vuotiaat lapset. Tilastojen perusteella kuolemanvaara lisääntyy selvästi iän myötä. Toisin sanoen nuoret aikuiset selviävät hengissä, vaikka sairastuvat vakavasti yhtä todennäköisesti kuin vanhemmatkin.

”On totta, että jos olet vanha, on riskisi kuolla suurempi, mutta vakava sairaus voi iskeä melko nuoreen ihmiseen, jolla ei ole mitään aiempia sairauksia”, Ranskan varaterveysministeri Jerome Salomon huomauttaa Science Alert -sivustolla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat