Espanjan kuningas kieltäytyy isänsä perinnöstä ja vie tältä hovin rahoituksen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Kuninkaalliset

Espanjan kuningas kieltäytyy isänsä perinnöstä ja vie tältä hovin rahoituksen

Kuningas Felipe yrittää ottaa etäisyyttä entiseen kuninkaaseen Juan Carlosiin ja askel askeleelta pahentuneeseen skandaaliin.

Espanjan kuningas Felipe ja hänen isänsä, edellinen kuningas Juan Carlos kuvattuna toissa vuoden loppiaistapahtumassa kuninkaallisella palatsilla Madridissa.

Julkaistu: 17.3. 2:00, Päivitetty 17.3. 6:27

Espanjan kuningas Felipe luopuu oikeudesta isänsä ja edeltäjänsä Juan Carlosin perintöomaisuuteen. Lisäksi Felipe lakkauttaa välittömästi Juan Carlosilta hovin rahoituksen, joka on 194 232 euroa vuodessa.

Kuningashuone tiedotti asiasta sunnuntaina illalla. Asiasta uutisoivat muiden muassa sanomalehdet El País ja La Vanguardia.

Päätöksillään Felipe, 52, yrittää ottaa etäisyyttä paljastuksiin Juan Carlosin, 82, varoista veroparatiisissa. Brittilehti The Telegraph uutisoi lauantaina, että Felipe on ollut Juan Carlosin jälkeen toissijaisena edunsaajana Panamaan rekisteröidyssä säätiössä, jonka sveitsiläiselle pankkitilille edesmennyt Saudi-Arabian kuningas Abdullah lahjoitti noin 90 miljoonaa euroa vuonna 2008. Tällöin Juan Carlos oli vielä kuningas.

Itse lahjoituksesta uutisoi aiemmin maaliskuussa sveitsiläislehti Tribune de Geneve, jonka mukaan summasta noin 60 miljoonaa euroa ohjattiin Juan Carlosin entiselle rakastajalle, saksalaiselle Corinna zu Sayn-Wittgensteinille.

Hovi tiedotti sunnuntaina, että Felipe sai tietää asemastaan panamalaisen säätiön edunsaajana noin vuosi sitten mutta teki viime huhtikuussa notaarin kautta selväksi, että hän ei suostu ottamaan vastaan varoja säätiöstä. Hovi kiisti Felipen tienneen, että hän oli edunsaajana toisessakin säätiössä, jonka omistaa Juan Carlosin serkku ja joka on maksanut Juan Carlosin yksityislentoja miljoonilla euroilla.

Espanjan edustajainhuoneen puheenjohtajaneuvosto päätti viime tiistaina olla käynnistämättä rahanpesututkintaa Juan Carlosista. Tutkinnan aloittamista esitti ja kannatti ainoastaan vasemmistopopulistinen Unidas Podemos -liittouma, joka haluaisi lakkauttaa monarkian.

Juan Carlos menetti syytesuojansa luovuttaessaan vallan pojalleen Felipelle kesäkuussa 2014. Yleisen käsityksen mukaan Juan Carlos luopui kruunusta tahriintuneen maineensa takia, suojellakseen monarkian arvostusta. Hän ei edes osallistunut Felipen kruunajaisiin.

Juan Carlos oli saanut osakseen suurta paheksuntaa norsunmetsästysmatkastaan Botswanassa vuonna 2012 keskellä Espanjan syvää talouskriisiä. Matka olisi saattanut pysyä salassa, ellei Juan Carlosin lonkka olisi murtunut ja hän tarvinnut paluumatkaan yksityistä lääkintälentokonetta.

Eläinoikeusaktivistit osoittivat mieltään sairaalan ulkopuolella Madridissa huhtikuussa 2012 kuningas Juan Carlosin murrettua lonkkansa norsunmetsästysretkellä Botswanassa. Espanjankielinen sana ”real” voi tarkoittaa sekä todellista että kuninkaallista, joten aktivistien pitelemien kylttien tekstit voi lukea joko ”metsästyksen todelliset uhrit” tai ”metsästyksen kuninkaalliset uhrit”.

Kielteistä julkisuutta oli tuonut myös belgialaisen naisen väite, jonka mukaan Juan Carlos on hänen isänsä. Hän yritti saada Juan Carlosin dna-testiin oikeusteitse, mutta Espanjan korkein oikeus vapautti tämän haasteesta vuonna 2015.

Kuningasperheen mainetta on koetellut myös Juan Carlosin valtakaudella alkanut talousrikostutkinta, jossa prinsessa Cristina lopulta vuonna 2017 vapautettiin avunantosyytteistä mutta tämän puoliso, entinen ammattikäsipalloilija Iñaki Urdangarin tuomittiin yli kuuden vuoden vankeuteen petoksista, veronkierrosta ja asemansa käyttämisestä korruptioon. Cristina, 54, on Felipen isosisko.

Prinsessa Cristina ja hänen puolisonsa, Iñaki Urdangarin saapuivat oikeudenkäyntiin Palman kaupungissa Mallorcalla kesäkuussa 2016.

Kuninkaana Felipe on riisunut siskoltaan Palman herttuattaren arvonimen ja yrittänyt kohentaa monarkian julkikuvaa muun muassa puoltamalla korruptiotutkimuksia ja julkistamalla tiedot hovin rahankäytöstä.

Juan Carlos nousi valtaistuimelle, kun monarkia palautettiin Espanjaan diktaattori Francisco Francon kuoltua vuonna 1975. Juan Carlosin maine oli pitkään hyvä, sillä hänen nähdään suojelleen vahvasti maan siirtymää demokratiaan. Esimerkiksi hänen jämäkkää tv-puhettaan pidetään ratkaisevana asiana sotilaiden ja santarmien vallankaappausyrityksen epäonnistumiselle vuonna 1981.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat