EU päätti yksimielisesti ulkorajojensa sulkemisesta - Ulkomaat | HS.fi

EU päätti yksimielisesti ulkorajojensa sulkemisesta

EU kertoo suunnitelmastaan ulkorajojen sulkemiseksi.

17.3.2020 8:34 | Päivitetty 17.3.2020 19:52

EU-johtajat sopivat Schengen-alueen ulkorajojen sulkemisesta tiistai-iltana yksimielisesti. EU-maat päättävät itsenäisesti toimenpiteiden täytääntöönpanosta.

Asiasta kertoi Euroopan neuvoston puheenjohtaja Charles Michel yhteisessä tiedotustilaisuudessa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa.

Sisämarkkinoita rajojen sulkemistoimet eivät saa vahingoittaa. Rekkaliikenteelle on tulossa pikakaistoja rajanylityksiin.

EU-johtajat sopivat myös asiantuntijaryhmän perustamisesta koronaviruksen torjumiseksi. Lisäksi EU tekee julkisia hankintapyyntöjä hengityssuojaimista, hansikkaista ja hengityskoneista. Von der Leyen sanoi EU:n sääntöjen joustavan, jotta hallitukset voivat tukea kotimaidensa yrityksiä.

Tiedotustilaisuudessa von der Leyen kertoi, että EU-maassa toimivalla yhtiöllä arvioidaan olevan koronavirusrokote syksyyn mennessä.

Rajojen ylittäminen sallittaisiin suunnitelman mukaan työmatkalaisille ja alueelle palaaville, siihen kuuluvien maiden kansalaisille. Muut käännytettäisiin.

Useat Euroopan maat ovat jo tehneet rajoittamistoimia rajoillaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron määräsi maanantai-iltana televisioidussa puheessaan Ranskaan osittaisen ulkonaliikkumiskiellon koronavirusepidemian vuoksi. Samalla Ranskan hallitus komensi satatuhatta poliisia valvomaan määräyksen noudattamista.

Macronin mukaan Ranska ”on sodassa”.

”Tiedän, että pyyntöni on ennenkuulumaton, mutta olosuhteet vaativat sitä”, Macron sanoi. ”Vastassamme ei ole vieras armeija eikä toinen maa. Mutta vihollinen on edessämme: näkymätön ja hahmoton mutta voittoisa.”

Ranskassa oli Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan varmistettu tiistaina alkuillasta 6 664 koronavirustartuntaa, kuolemantapauksia oli kirjattu 148. Ranskan ja Espanjan terveysviranomaiset ovat arvioineet maiden olevan samalla kehitysuralla kuin Italia, jossa tautitapauksia on monin verroin enemmän.

Macronin määräyksen mukaan kaikki ”tarpeeton” liikkuminen ulkona on kielletty tiistaista kello 12:sta eli Suomen aikaa kello 13:sta lähtien. Vain työ- ja opintomatkat, päivittäistavaraostokset ja matkat sairaanhoitoon on sallittu. Asiattomasta ulkona liikuskelusta on Le Monden mukaan luvassa 130 euron sakko.

Kansalaisia neuvottiin tiedotusvälineissä tulostamaan tai kopioimaan matkapuhelimelle sisäministeriön sivulta lomake, jolle ulkona liikkumisen syy pitäisi selvittää, ellei työnantajan selvitystä ole. Kyseinen sisäministeriön sivu oli tiistaiaamuna tukossa.

Sisäministeri Christophe Castaner ilmoitti maanantai-iltana uutistoimisto Reutersin mukaan, että ulkonaliikkumiskieltoa valvomaan asetetaan satatuhatta poliisia. Pahimmalle tautialueelle Alsacen maakuntaan perustetaan ylimääräinen sotilassairaala.

Presidentin mukaan määräyksiin oli turvauduttava, koska vapaaehtoiset toimet eivät tepsineet eivätkä kansalaiset noudattaneet hallituksen antamia ohjeita.

Samalla Macron muistutti EU:n ulkorajojen sulkeutumisesta mutta ilmoitti Ranskan ryhtyvän matkustuksen rajoittamiseen ulkorajoillaan jo ennen tätä. Millä perusteella Ranskan rajan ylittäminen sallitaan, on toistaiseksi epäselvää.

Oikaisu 17.3. kello 9.28: Jutussa väitettiin ensin, että ulkona liikkumisen perusteet selvittävä lomake olisi jaettu poliisille. Kansalaisten on kuitenkin haettava se ministeriön sivulta itselleen.

Avenue des Champs Elysees -katu Pariisissa maanantai.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat