Koronavirus hermostuttaa Moskovassa, Putin väläytti perustuslakiäänestyksen siirtämistä - Ulkomaat | HS.fi

Koronavirus hermostuttaa Moskovassa, Putin väläytti perustuslaki­äänestyksen siirtämistä

Presidentti allekirjoitti uuden perustuslain päivämäärineen päivineen, mutta viranomaiset varautuvat jo kansanäänestyksen lykkäämiseen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli tiistaina keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Ella Pamfilovan kanssa Moskovassa.

18.3.2020 9:34

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut uuden perustuslain ja pitää yhä periaatteessa kiinni sen toimeenpanon aikataulusta. Asiasta kertoo venäläislehti Kommersant.

Samalla Putin kuitenkin empi ääneen, voidaanko kansanäänestys järjestää aiotussa aikataulussa. Kansanäänestys Putinin jatkokaudet mahdollistavasta perustuslaista järjestetään aiotun aikataulun mukaan huhtikuun 22. päivänä.

Presidentinhallinto julkaisi verkkosivuillaan Putinin ja keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Ella Pamfilovan keskustelun, jossa Putin muistutti, että koronavirustilanne on kuitenkin otettava huomioon vaalijärjestelyissä.

”Ottaen huomioon maailman mutkikkaan epidemiatilanteen, joka ehkä lievemmin mutta tavalla tai toisella tulee koskemaan myös meidän maatamme, niin järjestämme äänestyksen vain siinä tapauksessa, että tämä tilanne mahdollistaa tällaisen tapahtuman järjestämisen”, Putin pyöritteli Pamfilovalle. ”Sillä eihän perustuslain muutosten tärkeydestä huolimatta mikään ole sen tärkeämpää kuin kansalaistemme elämä ja terveys.”

Pamfilova kommentoi aikataulua valtiolliselle uutistoimistolle Ria Novostille myöhemmin sanomalla, että ”jos epidemia uhkaa levitä, se tarkoitta, että äänestys siirretään myöhemmäksi”.

Uutissivusto RBK kertoi Pamfilovan arvioineen, ettei Putin voinut allekirjoittaa lakia ja sen voimaantulosäännöstä ilman mitään päivämäärää äänestyksestä. Vaatiiko mahdollinen muutos lakiesityksen uuden käsittelyn, se jäi epäselväksi.

Putin ehdotti perustuslakiin lukuisia muutoksia linjapuheessaan tammikuussa, ja valmistelutöihin oli ilmeisesti ryhdytty jo aiemmin. Parlamentin alahuone ehdotti lakiesityksen toisessa käsittelyssä viime viikolla muutosta, jonka mukaan presidentin rajatut toimikaudet nollaantuvat lain tullessa voimaan. Muutos hyväksyttiin, ja Putin voi jatkaa presidenttinä vielä kaksi kautta eli vuoteen 2036 saakka.

Perustuslakituomioistuin hyväksyi odotetusti lakiesityksen maanantaina. Niin sanotussa ”yleisvenäläisessä äänestyksessä” kansalaisilta kysytään vain yksi kysymys: Hyväksyttekö perustuslain muutokset?

Venäjällä on keskiviikkoaamun tiedon mukaan varmistettu 114 koronavirustapausta. Moskova reagoi taudin leviämiseen nopeasti sulkemalla rajoja henkilöliikenteeltä, mutta muuten varautuminen on ollut vähäistä. Tiistaina julkisuudessa esiintyi huhuja Moskovan julkisen liikenteen keskeyttämisestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat