”Ahneus asetettiin kyläläisten ja sen vieraiden terveyden edelle” – Miten Alppien Ibizaksi kutsutusta kylästä tuli ”korona­linko”? - Ulkomaat | HS.fi

”Ahneus asetettiin kyläläisten ja sen vieraiden terveyden edelle” – Miten Alppien Ibizaksi kutsutusta kylästä tuli ”korona­linko”?

Myös monet Suomen tartunnoista tuotiin hiihtolomamatkoilta Itävallan Tirolista.

Ischglin alppikylässä Itävallan Tirolissa hiihtokeskukset suljettiin 13. maaliskuuta. Tätä ennen hiihtokeskuksista levisi satoja koronatartuntoja eri puolille Eurooppaa.­

20.3.2020 18:27 | Päivitetty 20.3.2020 19:09

Tirolin osavaltiossa Itävallassa on pieni laskettelijoiden suosima alppikylä nimeltä Ischgl. Railakkaan juhlintakulttuurinsa ansiosta kylää on kutsuttu myös ”Alppien Ibizaksi”.

Viime viikkoina suosittu hiihtokeskus on saanut eurooppalaisessa lehdistössä uuden liikanimen – ”koronalinko”.

Nimitys johtuu siitä, että vähintään sadat eri Euroopan maissa todetut koronavirustartunnat ovat mitä todennäköisimmin peräisin ihmisiltä, jotka lomailivat helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa Ischglissä tai sen ympäristön laskettelukeskuksissa.

Terveysviranomaiset ainakin Saksassa ja kaikissa Pohjoismaissa ovat huomanneet, että tartunnoista monet on havaittu Ischglissä hiihtolomiaan viettäneillä matkaajilla.

Itävallan lounaisosissa aivan Sveitsin rajalla sijaitseva Ischgl tunnetaan paitsi upeista hiihto- ja laskettelukohteistaan, myös riehakkaista after-ski-juhlistaan ja vilkkaasta yöelämästä.

Esimerkiksi Norjan viranomaiset sanoivat tiistaina, että lähes 40 prosenttia maan noin 1 800 tartunnasta on peräisin Itävallasta, kertoo verkkolehti Politico. Ruotsin viranomaisten mukaan ainakin 228 tartuntaa noin 1 500:sta on lähtöisin Itävallasta.

Yle kertoi viime viikolla, että Oulussa havaitut 17 tartuntaa olivat kaikki yliopisto-opiskelijoilla, jotka olivat saapuneet hiihtolomamatkalta Itävallan Tirolista. Myös koronatartunnan saaneet Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lääkärit olivat matkustaneet Tirolissa.

Ensimmäiset merkit siitä, että 1 600 asukkaan Ischgl saattaa olla koronaviruksen tartuntakeskus, nousivat esille maaliskuun 1. päivä. Tuolloin Islannin viranomaiset löysivät 15 koronatartuntaa Reykjavikiin saapuneilta lentomatkustajilta.

Tartunnan saaneista 14 oli käynyt Ischglissä.

Konservatiivisen liittokansleri Sebastian Kurzin johtamaa Itävaltaa on kiitelty kotimaassa ja ulkomailla määrätietoisista otteista epidemian suitsimisessa. Kurzin hallinto on muun muassa määrännyt tiukkoja ulkonaliikkumiskieltoja kansalaisilleen.

Islanti varoitti Itävallan viranomaisia heti maaliskuun alussa hiihtokeskuksissa mahdollisesti itävästä epidemiasta, mutta varoitukset kaikuivat kuuroille korville. Tirolin paikallisviranomaiset eivät halunneet puuttua tilanteeseen, sillä hiihtokeskuksissa elettiin vilkkainta sesonkiaikaa. Koko alueen talous pohjautuu pitkälti turismiin.

Tulevina päivinä varoituksia Ischglistä saapuvien turistien koronatartunnoista alkoi kantautua Saksasta, Tanskasta ja Norjasta.

Vasta maaliskuun 13. päivä Itävallan viranomaiset havahtuivat ja määräsivät Ischglin ja lähiympäristön muut suositut laskettelukohteet karanteenin. Laskettelukausi päätettiin ennenaikaisesti.

Päätös tehtiin kuitenkin liian myöhään, mikä on nostattanut ankaraa arvostelua myös Itävallan sisällä.

”Ahneus asetettiin kyläläisten ja sen vieraiden terveyden edelle”, itävaltalainen Der Standard -lehti kirjoitti kommentissa viime maanantaina.

Miten koronavirus sitten pääsi leviämään hiihtolomamatkailijoihin juuri Ischglissä?

HS:n haastattelema, nimettömänä pysyttelevä suomalainen nainen oli ystävineen hiihtolomalla Ischglin lasketteluparatiisissa helmikuun puolivälissä. Seurue vieraili myös after-ski-juhlistaan tunnetussa Kitzloch-ravintolassa, joka on kansainvälisessä mediassa nostettu yhdeksi mahdolliseksi tartuntalähteeksi.

After-ski-juhlistaan tunnettu Kitzloch-ravintola sulki ovensa, kun koronaepidemia paljastui.­

Joka päivä kello 15 Kitzchlochissa käynnistyvät railakkaat after-ski-juhlat, nainen kertoo. Monet asiakkaat nauttivat runsaasti alkoholia ja nousevat tanssimaan pöydille paikallisen iskelmämusiikin tahdissa. Ihmiset pakkautuvat tiiviisti yhteen täpötäydessä ravintolassa, ja tunnelma nousee kattoon. Juhlinta kestää vain muutaman tunnin ajan.

HS:n haastatteleman naisen seurueeseen ei tiettävästi tarttunut koronavirusta Tirolin-matkalta. Mahdollisesti epidemia ei vielä helmikuun puolivälissä ollut kunnolla puhjennut Ischglissä.

Jo maaliskuun alussa Ischglissä sijaitsevan suositun ravintolan tarjoilijalla oli vahvistettu koronavirustartunta. Hiihtoparatiisin ravintolat pysyivät auki kuitenkin siihen asti kunnes selvisi, että ainakin 15 ihmistä saman tarjoilijan lähipiirissä oli sairastunut viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin, kertoo ruotsalainen Aftenposten-lehti.

Ischglistä tartunnan saanut tanskalainen nainen kuvasi kokemuksiaan ravintolan after-ski-juhlissa.

”Yhdessä vaiheessa tilasimme sata shottia”, nainen kertoi Aftenpostenin mukaan.

Tarjoilijat kantoivat naisen mukaan juomia pöytiin suurilla tynnyreillä. Tarjoilijoilla oli myös tapana puhaltaa pilleihin, jotta asiakkaiden juhlamieli pysyisi korkealla.

”Lainasin yhtä [pilliä]. Myöhemmin kuulin, että kaikki tarjoilijat olivat saanet koronatartunnan”, nainen kertoi.

Poliisi tarkasti matkustajia, jotka poistuivat Paznaunin laaksosta Itävallasta lähellä Ischgliä viime viikon perjantaina. Itävalta on asettanut tiukkoja karanteeneja koronaepidemian vuoksi.­

Itävallan kansleri Kurz ilmoitti perjantaina, että koronaviruksen vuoksi määrättyjä karanteenitoimia jatketaan koko maassa ainakin huhtikuun 13. päivään saakka, uutistoimisto AFP kertoo.

Yhdeksän miljoonan asukkaan alppimaassa oli todettu perjantaihin mennessä yli 2 200 koronatartuntaa. Aiemmin tällä viikolla kerrottiin, että noin neljännes tartunnoista olisi todettu Tirolin osavaltiossa, jossa asuu vain noin kymmenen prosenttia maan asukkaista.

Itävalta määräsi maanantaina koulut ja ravintolat suljettaviksi. Ihmiset saavat poistua kodeistaan vain perustelluista syistä, kuten kauppareissulle tai työmatkalle. Karanteenimääräyksiä rikkovat voivat saada jopa 3 600 euron sakot.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat