Espanja on matkalla kohti Italian tartunta- ja kuolinmääriä, sairastuneista yli 10 prosenttia on terveydenhuollon ammattilaisia: ”Pahin tilanne tulee kahden viikon sisällä”

Espanjaan rakennetaan kenttäsairaaloita koronaviruspotilaita varten. Mittavien karanteenien vaikutus tartuntojen määrään selviää vasta ensi viikolla.

Armeijan erikoisyksikkö rakensi tilapäisiä telttasairaalatiloja yliopistosairaalan parkkihalliin Oviedossa torstaina.

22.3.2020 15:57 | Päivitetty 22.3.2020 18:25

Espanjan koronavirustilanne on Italian jälkeen tällä hetkellä Euroopan kriittisin. Sekä tartuntatapausten että kuolemantapausten määrä kasvoi viikonloppuna hurjaa vauhtia.

Sunnuntaina Espanjan terveysministeriö ilmoitti, että koronavirukseen on Espanjassa kuollut yhteensä 1 725 ihmistä. Havaittujen tartuntojen määrä oli yhteensä 28 572.

Perjantai-iltapäivään mennessä kuolemantapauksia oli 1 002 ja tartuntoja todettu yhteensä 19 980.

Jopa puolet tartunnan saaneista on vaatinut sairaalahoitoa. Tehohoitoa saa lähes 1 800 koronaviruspotilasta, kertoo El País -lehti.

Terveysministeriön mukaan 12 prosenttia tartunnan saaneista on terveydenhuollon ammattilaisia.

Espanja saattaa yltää Italian kaltaisiin tartunta- ja kuolemalukemiin ensi viikon aikana, paikallisessa mediassa arvioidaan. Italiassa tartuntoja on tällä hetkellä yli 53 000 ja kuolemia 4 825.

Espanjan terveysministeriön tilastojen mukaan parantuneita on myös yli 2 000.

Lue lisää: Brittiläinen tv-kanava pääsi kuvaamaan italialaiseen koronasairaalaan: Ensiapu näytti teho-osastolta, kaikki paikat olivat ääriään myöten täynnä ihmisiä

Ensihoitajat kuljettivat iäkästä naispotilasta pyörätuolilla sairaalaan pohjoisespanjalaisessa Burgosissa lauantaina.

Tukalin tilanne on maan pääkaupungissa Madridissa, missä sairaalat toimivat äärirajoilla.

Tunnelma Madridissa on hyvin huolestunut, vahvistaa Suomen Espanjan-suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen HS:lle.

”Espanjan pääministeri valmisteli tänä aamuna espanjalaisia siihen, että pahin on vielä edessä. Tiedetään kyllä kaikki, että edessä tulee olemaan aika synkkä viikko”, Jortikka-Laitinen kertoo.

Yleistä paniikkia Madridissa ei ole, mutta ihmiset tuntuvat nyt ymmärtävän tilanteen vakavuuden. Kuten Italiassa ja Ranskassa, myös Espanjassa on voimassa koko maan kattava karanteeni.

Ravintolat, kahvilat ja muut liikkeet ovat kiinni. Ihmiset saavat käydä ulkona lähinnä vain kaupassa, apteekissa tai ulkoiluttamassa koiraa.

Tilanne on katastrofaalinen maan taloudelle, Jortikka-Laitinen sanoo. Turismisesonki on juuri alkamassa, ja se työllistää tavallisesti noin puoli miljoonaa ihmistä. Nyt he jäävät työttömiksi, ja Espanjassa pelätään, että pian maassa on yli neljä miljoonaa työtöntä.

”Hallitus on myöntänyt 200 miljardin euron tukipaketin, jolla tuetaan yrityksiä ja pyritään estämään sosiaalisia ongelmia.”

Espanjassa on vielä tuhansia matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia, suurin osa rannikolla, Jortikka-Laitinen sanoo. Espanja on päättänyt sulkea kaikki hotellit, leirintäalueet ja majatalot tämän viikon aikana. Tällaisissa majoittuvien suomalaisturistien täytyy siis etsiä joku vaihtoehtoinen majapaikka tai pyrkiä takaisin Suomeen.

Madridista ei lentoja enää lähde. Bussit Madridissa kulkevat vielä, mutta harvakseltaan. Kadut ovat autiot, Jortikka-Laitinen kertoo. Ensi viikosta alkaen myös Suomen Espanjan-suurlähetystö siirtyy etätöihin.

”Ihmiset ovat harventaneet kaupassa käyntiä. He ymmärtävät, että ulos ei nyt kerta kaikkiaan kannata mennä. Terveydenhuolto on täysin ylikuormittunutta, joten kaikki pyrkivät nyt loiventamaan käyrää, jotta sairaaloiden kapasiteetti riittäisi pidemmäksi aikaa.”

Espanjalainen tehohoitolääketieteen järjestö Semicyuc kertoo HS:lle, että joillakin alueilla tehohoitoyksiköt täyttyvät koronaviruspotilaista.

Espanjassa on yhteensä 4 400 tehohoitopaikkaa, mutta niitä pyritään lisäämään.

”Joissain Madridin ja Baskimaan sairaaloissa tehohoitoyksiköt toimivat jo lähes sadan prosentin kapasiteetilla. Pyrimme kaikissa provinsseissa laajentamaan tehohoitotiloja ja lisäämään vuodepaikkoja, niin kauan kuin ihmisresursseja ja tarvikkeita riittää”, järjestöstä kerrotaan sähköpostitse.

Esimerkiksi Madridissa sijaitsevaan messukeskukseen pystytetään juuri noin 5 000 vuodepaikan kenttäsairaalaa koronaviruspotilaita varten.

Lievimpiä tapauksia hoidetaan parantoloiksi muutetuissa hotelleissa.

Madridilaiseen Ifema-messuhalliin oli rakennettu lauantaina väliaikainen sairaala koronaviruspotilaille.

Lääkärit Madridissa valmistautuvat tekemään äärimmäisen vaikeita valintoja rajallisten tehohoitopaikkojen takia, kertoo muun muassa El País -sanomalehti.

Semicyuc on luonut lääkäreille eettisen ohjeistuksen, jonka perusteella lääkärit voivat valita potilaiden hoitojärjestyksen. Prioriteetti tulisi antaa potilaille, joilla on korkein elinajanodote ottaen huomioon elämänlaatua koskevat seikat.

Ikää ei ole mainittu kriteerinä tehohoitopaikkojen jakamiselle. Eettisen ohjeistuksen mukaan ”kronologisen iän” ei tulisi olla ainoa määre hoitojärjestystä päätettäessä.

Vielä priorisointiin ei ole tarvinnut lähteä, Semicyucista kerrotaan HS:lle.

”Eettinen ohjeistus on luotu lääkäreille siltä varalta, että tehohoitoyksikköjen kapasiteetti romahtaa. Tällä hetkellä sille ei ole tarvetta.”

Barcelonan maineikas Las Ramblas -kävelykatu oli lähes autio lauantaina.

Sairaaloiden toimiessa kapasiteettiensa rajoilla karanteeniohjeistuksen noudattaminen on äärimmäisen tärkeää, tehohoitolääketieteen järjestö Semicyucista kerrotaan.

”Espanjalaiset lääkärit ja hoitajat ovat työskennelleet taukoamatta yli viikon ajan, ja tiedämme, että pahin tilanne tulee kahden viikon sisällä. Siksi pääministerimme sanoi perjantaina kansallisessa televisiossa, että kansalaisten todella täytyy pysyä kotona”, järjestöstä sanotaan.

”Tarkistamme eristyksen tuloksen maanantaina ja tiistaina ja toivomme, että eristäytyminen toimii ja tehohoidossa olevien tapausten määrä ei ole liian korkea. Tarvitsemme silti kaikkien kansalaisten apua kotona pysymisen kautta.”

Armeijan erikoisjoukot desinfioivat Nuevos Ministeriosin metroasemaa Madridissa perjantaina.

Sunnuntaiaamuna Espanjan pääministeri Pedro Sánchez ilmoitti, että poikkeustilaa jatketaan ainakin huhtikuun 11. päivään asti.

Ulkonaliikkumisrajoituksilla on ollut vaikutuksia rikollisuuteen. Rikosten määrä on karanteenin aikana puolittunut, ja pidätysten määrä on laskenut 60 prosenttia, Espanjan kansalliskaarti tiedottaa.

Tosin tähän mennessä 82 ihmistä on pidätetty poikkeustilan linjausten rikkomisesta.

Kukkakauppias halusi osoittaa kiitollisuuttaan sairaalahenkilökunnalle Burgosissa lauantaina.

Oikaisu 22.3. kello 16.22: Jutussa sanottiin virheellisesti, että Pedro Sánchez on Espanjan presidentti. Hän on Espanjan pääministeri. Oikaisu 22.3. kello 16.22: Poistettu virheellinen maininta siitä, että 60 prosenttia koronaviruspotilaista Espanjassa on vakavasti sairaita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat