Onko tämä Suomen suunta? Ranskassa katuja vartioivat nyt poliisit, kun ulkona liikkuminen on kielletty, ja Belgiassa varoituksia kuulutetaan lennokeista

Ihmisten ohjeistaminen sisällä pysymiseen ei auttanut Ranskassa, joten käyttöön otettiin ulkonaliikkumiskielto.

Poliisi partioi sunnuntain kadulla Colombesissa, Pariisin lähellä.

23.3.2020 15:00

Vielä runsas viikko sitten Pariisin kahviloissa piti kiirettä ja espressokoneet kävivät harva se hetki. Paikallisia ihmisiä liikkui kaduilla tavalliseen tapaan, mutta turistien poissaolo näkyi jo katukuvassa.

Tässä tilanteessa piilee ongelma, jonka kanssa Suomikin tällä hetkellä taistelee. Ranskan hallinto oli nimittäin ohjeistanut kansalaisiaan välttelemään sosiaalisia kontakteja jo viikkoja sitten. Kehotuksista huolimatta ihmiset lähtivät ulkoilmaan nauttimaan kevätauringosta ja kokoontuivat joukolla puistoihin ja ravintoloihin.

Viime viikon tiistaina Ranskan hallitus otti käyttöönsä kovat keinot väkijoukkojen hajottamiseksi. Hallitus määräsi ihmiset pysymään kodeissaan ja kielsi kaupallisen toiminnan, jos se ei ole täysin välttämätöntä.

Kiellot ovat voimassa ainakin 15 päivää eli maaliskuun loppuun saakka, mutta niitä saatetaan myös pidentää. Ranska on raportoinut yli 16 000 koronavirustartunnasta, ja 676 ihmisen kerrotaan kuolleen.

Maanantaina Ranska ilmoitti tiukentavansa eristyssäädöksiään entisestään. Uusien rajoitusten mukaan esimerkiksi kaikki ulkona tapahtuva fyysinen liikunta, kuten hölkkääminen yli kilometrin päähän kodista, on kiellettyä.

Myös kaikki ulkoilmatorit suljetaan, kertoo pääministeri Édouard Philippe. Poikkeustapauksissa paikallisviranomaiset voivat hakea toreilleen lupaa olla auki.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi maanantaina, että hallitus on valmistelemassa myös Suomessa liikkumisen rajoittamista. Hallituspuolueiden johto kokoontui maanantaina keskustelemaan liikkumisrajoituksista, joita oli jo valmisteltu viikonloppuna.

On mahdollista, että tulevien päivien aikana Suomessa säädetään samantyyppisiä rajoituksia, joita muualla Euroopassa on jo nähty.

Viime viikosta alkaen Ranskassa on eletty arkea, johon kuuluvat tyhjentyneet kadut sekä lupalaput. Pariisilainen it-alan työntekijä Meriem Tahi kertoo HS:lle, että kodista ei ole asiaa ulos ilman lupapaperia.

Syitä ulkona liikkumiseen on olemassa viisi. Kotoa saa poistua töihin, jos etätyöt eivät ole mahdollisia. Lisäksi sieltä saa poistua ulkoiluttamaan lemmikkiä tai lyhyesti ulkoilemaan kodin läheisyyteen, hoitamaan vanhusta, lasta tai huolenpitoa tarvitsevaa ihmistä sekä ostamaan tarpeellisia elintarvikkeita läheisistä kaupoista.

Ranskan käyttämä lupalappu näyttää tältä.

Tahin mukaan lapun unohtamisesta seuraa 135 euron sakko. Poliisit on kutsuttu kaupungin kaduille tarkastamaan ihmisiä. Työmatkalaisten pitää lisäksi tulostaa mukaansa toinen lappu, jossa työpaikan pitää vakuuttaa, että työntekijän on välttämätöntä kulkea töihin.

”Tämä kaikki alkoi ohjeistuksina, mutta ihmiset eivät reagoineet niihin kunnolla. Lopetimme poskisuudelmat ja kättelyt mutta lähdimme silti työpäivän jälkeen baariin”, Tahi kertoo puhelimitse kotoaan Pariisista.

Jykevän valvonnan vuoksi ihmiset tottelevat uusia kieltoja paremmin. Kadut ovat selvästi hiljaisempia, ja ihmiset työskentelevät kotonaan.

Muuten pariisilainen arki kuulostaa hyvin samanlaiselta kuin suomalainen. Poikaystävänsä kanssa yksiössä asuva Tahi sanoo, että tila on hieman kortilla ja lähikaupasta ovat loppuneet kaikki hyvät pastat.

Samantapaisia toimia on otettu käyttöön myös Belgiassa, jossa maan hallitus kielsi ulkoilun, aloitti asiakasmäärän säännöstelyn supermarketeissa ja kielsi julkiset kokoontumiset. Rajoitukset ovat olleet voimassa viime viikon torstaista lähtien.

Belgia on kertonut runsaasta 3 700 koronavirustartunnasta. Covid-19-tautiin on kuollut 88 ihmistä.

Euroopan komission virkamiehenä työskentelevä Raphael-Antonis Stylianou jakoi maanantaina viestipalvelu Twitterissä videon lennokista Brysselissä.

”Lennokki kuuluttaa varoituksia kaiuttimien kautta ja pyytää ihmisiä kunnioittamaan sosiaalista etäisyyttä”, Stylianou kirjoittaa.

Myös belgialaisia on ohjeistettu pysymään sisällä ja välttelemään ulkona liikkumista. Politicon mukaan Belgiassa ulkoilu on kuitenkin vielä sallittua, kunhan ulkoilee yksin tai asuinkumppanien kanssa.

Maan hallitus on määrännyt yrityksiä organisoimaan työntekijöilleen etätyömahdollisuuksia. Jos etätyö ei ole mahdollista, työntekijöiden tulee pysytellä etäällä toisistaan. Jos yhtiöt eivät toimi sääntöjen mukaisesti, niille voidaan antaa sakkoja tai ne voidaan sulkea.

Saksa otti maanantaina käyttöön ankaria rajoituksia maan koronavirustartuntamäärän kasvaessa. Saksassa on todettu jo yli 26 000 tartuntaa. Nyt maassa on rangaistuksen uhalla kielletty yli kahden hengen kokoontumiset. Karanteenissa olevan liittokansleri Angela Merkelin mukaan julkinen elämä vedetään nyt minimiin.

Lue Berliinin-kirjeenvaihtajan analyysi: Ilmiö nimeltä koronabileet pelästytti Saksassa – nyt vain kahden ihmisen tapaamiset on sallittu

Ruokaostoksilla käynti, töihin meno, toisten auttaminen ja ulkoilu sekä urheilu ovat edelleen sallittuja yksin tai oman perheen kanssa. Merkelin mukaan tärkeintä on säilyttää vähintään puolentoista metrin välimatka muihin ihmisiin.

Saksan toimia vauhdittivat maassa ilmiöksi nousseet koronajuhlinnat. Ihmiset ovat järjestäneet isoja juhlia puistoissa ja kodeissaan sen jälkeen kun maan baareja on alettu sulkea.

Yli 13 miljoonan asukkaan Baijerissa poliisi teki osavaltion sisäministeriön mukaan ensimmäisen vuorokauden aikana noin 25 000 tarkastusta uusien sääntöjen noudattamisesta. Rikkomuksia havaittiin 920 ja rangaistuksia jaettiin yli 500 tapauksessa.

Sakkoja sääntöjen rikkomisesta voi rapsahtaa peräti 25 000 euroa.

Vastaavia rajoituksia on tullut tai tulossa voimaan esimerkiksi Italiassa, Espanjassa ja Itävallassa. Italian, Espanjan ja Ranskan linjaukset ovat tiukimmasta päästä: ulkona ei saa liikkua, ellei siihen ole erityisen pakottavaa syytä.

Myös Pohjoismaat ovat määränneet rajoituksia ulkona liikkumiseen. Esimerkiksi Tanskassa on Suomen tapaan ohjeistettu ihmisiä pysymään kodeissaan, mutta ulkona liikkuminen on edelleen sallittua.

Poikkeuksena nousee esiin Ruotsi, joka ei ole aloittanut vielä järeitä rajoitustoimia. Esimerkiksi koulut ja ravintolat ovat normaalisti auki.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven piti sunnuntai-iltana televisiopuheen, jossa hän valmisteli kansalaisia ajatukseen uusista rajoituksista. Konkreettisista toimista ei ole vielä päätetty.

Ruotsissa on maanantaihin mennessä todettu yli 1 900 varmistettua koronavirustartuntaa ja 25 kerrotaan kuolleen. Todellinen tartuntamäärä on raportoitua suurempi, sillä testauksia ei tehdä kaikille, joilla on oireita.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat