Maailmalla pystytetään tilapäissairaaloita, Suomi ei pidä kenttäsairaaloita toistaiseksi tarpeellisina - Ulkomaat | HS.fi

Maailmalla pystytetään tilapäissairaaloita, Suomi ei pidä kenttäsairaaloita toistaiseksi tarpeellisina

Toistaiseksi ainut sairaalatelttojen pystyttäjä Suomessa on ollut Punainen Risti, joka on pystyttänyt vastaanottoteltat kolmen sairaalan pihalle.

Ruotsin puolustusvoimat pystyttivät kenttäsairaalaa Tukholman messukeskukseen maanantaina.

24.3.2020 8:41 | Päivitetty 24.3.2020 13:49

Koronaviruksen leviäminen on johtanut useissa maissa nopeaan kenttäsairaaloiden ja muiden tilapäisten hoitotilojen pystyttämiseen.

Ensimmäisenä työhön ryhtyi Kiina, joka rakensi nopeassa tahdissa yhteensä 16 tilapäistä sairaalaa taudin syntysijoille Wuhanin suurkaupunkiin ja sen ympäristöön. Viimeisetkin Wuhanin suurista, tilapäisistä sairaaloista oli purettu, kun uusien tautitapausten määrä laski alle kymmeneen vuorokaudessa.

Wuhanin koronavirussairaalan rakennustyömaa 27. tammikuuta.

Seuraavaksi tilapäissairaalat otettiin epidemian taltuttamisen avuksi suuressa mitassa Etelä-Koreassa. Potilaat jaettiin neljään ryhmään eli oireettomiin, lieviin, vakaviin ja kriittisiin tapauksiin.

Lieviä oireita saaneet koottiin tilapäissairaaloihin, joita pystytettiin muun muassa sellaisten suuryhtiöiden kuin Samsungin ja LG:n tarjoamiin tiloihin, joita normaalioloissa käytettiin esimerkiksi henkilökunnan jatkokoulutusjaksojen majoitustiloina.

Menetelmä näytti tepsivän: Etelä-Korea oli epidemian leviämisen alussa tautitilastojen kärjessä, nyt sijalla kahdeksan 8 961:llä varmistetulla tartunnalla. Kuolonuhreja oli maanantain luvun mukaan 111.

Etelä-Korean telttasairaalan odotustila Soulissa 17. maaliskuuta.

”Jouduimme sotaan hyvin lyhyellä varoitusajalla”, pahimman tautialueen eli Daegun miljoonakaupungin koronavirustiimin johtaja Min Pok-kee kommentoi The Wall Street Journalille. ”Ilman yksityisiltä saatuja tiloja meidän kuolinlukumme olisivat olleet huomattavasti suuremmat.”

Sittemmin koronapotilaita on koottu suuriin tilapäissairaaloihin myös Euroopassa. Espanja rakensi lauantaina 5 000 potilaan väliaikaisen sairaalan Madridin Ifema-messuhalliin. Varmistettuja tautitapauksia on Espanjassa lähes 29 000 ja Madridin ja Baskimaan sairaaloiden teho-osastot alkavat olla täynnä.

Espanja rakensi lauantaina 5000 potilaan väliaikaisen sairaalan Madridin Ifema-messuhalliin.

Samaan on varauduttu Ruotsissa. Tukholman suuralue päätti sunnuntaina, että puolustusvoimat pystyttää Tukholman messukeskukseen suursairaalan koronaviruspotilaille. Ruotsin puolustusvoimat ilmoitti aiemmin viime viikolla pystyttävänsä kenttäsairaalan Ärnan sotilaskentälle Uppsalaan siviilipotilaiden käyttöön.

Ruotsin puolustusvoimien väkeä Tukholmassa messukeskuksen viereen rakennattavan väliaikaissairaalan valmistelutöissä maanantaina.

Ruotsissa tartuntoja oli maanantaina 1 934, Suomessa 626.

Suomessakin suunnitelmat kenttäsairaaloiden käytölle ovat olemassa, mutta niiden toteuttamiseen ei vielä ole tarvetta, kertoo valmiusjohtaja Pekka Tulokas sosiaali- ja terveysministeriöstä.

”Tapausten määrät ovat niin pieniä, ettei sellaista tarvetta ole”, Tulokas sanoo. ”Lisäksi arvioimme, että tauti leviää todennäköisesti hieman eri aikaan eri puolille Suomea, mikä tasaa hoidon tarvetta.”

”Puolustusvoimilla on kyllä sellaisia tuotteita, joille voisi olla kysyntää”, Tulokas muotoilee. ”Ja ilman muuta täytyy varautua tilanteen pahenemiseen.”

Toistaiseksi ainut sairaalatelttojen pystyttäjä Suomessa on ollut Punainen Risti, joka on toimittanut tilapäiset potilaiden vastaanottotilat Raaseporiin, Hyvinkäälle ja Kanta-Hämeen keskussairaalaan Hämeenlinnaan. Kenttäsairaaloista ei kuitenkaan ole kyse.

Hyvinkään sairaalan päivystyspoliklinikan edustalla oli maanantaina SPR:n toimittama teltta valmiudessa, mikäli koronaviruspotilaiden määrä kasvaa.

”Ne ovat sairaalatilan laajennuksia, potilaat tulevat sisään teltan läpi”, SPR:n kotimaan valmiuden koordinaattori Marko Korhonen kertoo. ”Näin tehdään, kun ei haluta suuria potilasmääriä sisään sairaalaan. Sairaalalaitteistoa teltoissa ei ole.”

Korhosen mukaan SPR:llä on valmius 15 vastaanottoteltan pystyttämiseen, ja lisää kyselyitä on tullut. Tilaukset tulevat suoraan sairaaloilta ja sairaanhoitopiireiltä.

”Nämä ovat telttoja, jotka hankittiin alun perin evakuointiharjoituksiin, jos jokin suuronnettomuus tapahtuu alueella, jossa ei ole infrastruktuuria”, Korhonen sanoo. ”Ulkomaan toimintamme suunnittelussa on koko ajan otettu huomioon, että kaikelle voi tulla joskus tarvetta kotimaassakin.”

SPR:llä on valmius 160-paikkaisen kenttäsairaalan pystyttämiseen. Hengityskoneita järjestöllä ei ole.

Espanjalaissotilaat rakensivat Oviedon yliopistollisen sairaalan parkkihalliin telttoja koronaviruspotilaiden varalta 19. maaliskuuta.

Italian Lombardiassa Brescian kaupungissa uudet koronaviruspotilaat otettiin vastaan väliaikaistiloissa sairaalan edustalla 13. maaliskuuta.

Ranskan Mulhousessa armeija oli pystyttänyt telttasairaalan maanantaina.

Romanian armeijan sotilaat rakensivat telttasairaalaa Bukarestin lähiställä Otopenissa 20. maaliskuuta.

Moskovan lähistölle ollaan rakentamassa erityissairaalaa koronavirusepidemian vuoksi. Kuva otettu 18. maaliskuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat