Koronavirus ei valikoi kohdettaan – näin covid-19 on laittanut maailman poliittisia johtohahmoja karanteeniin tai sairaspetiin

Koronavirus on yltänyt monien maiden poliittisten järjestelmien portaille asti, ja sairastuttanut niin ministereitä, kansanedustajia kuin ruhtinaitakin.

Katalonian itsehallintoalueen johtaja Quim Torra on sairastunut koronavirukseen.

24.3.2020 16:21

Koronavirus ei kunnioita maiden rajoja tai erottele ihmisiä heidän statuksensa perusteella.

Maailman mahtavimmatkaan eivät ole tartunnalta turvassa. Vauhdilla edennyt koronavirus on ajanut poliitikkoja ja johtohahmoja ympäri maailman sairastamaan tai karanteeniin.

Kenties ensimmäisenä merkittävänä poliittisena johtajana maailmassa kotikaranteeniin joutui Kanadan pääministeri Justin Trudeau, kun hänen vaimonsa Sophie Grégoire Trudeaun flunssaoireet paljastuivat covid-19 -virukseksi.

Pääministeri Trudeau on töidensä lisäksi hoitanut perheen kolmea lasta ja kotiarkea maaliskuun 12. päivästä alkaen, sillä karanteenin aikana taloon ei päästetä kotiapulaisia tai lastenhoitajia. Pääministeri on itse ollut oireeton, joten häntä ei ole testattu viruksen varalta.

Ensimmäinen valtionjohtaja, joka sai koronavirustartunnan, saattoi taas olla Monacon 62-vuotias ruhtinas Albert, jonka tartunta julkistettiin maaliskuun 19. päivä.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau antaa karanteenista huolimatta yhä tiedotustilaisuuksia, kunnon turvavälin kera.

Eurooppa on jo jonkin aikaa ollut koronaviruksen pääpesäke, mikä väistämättä tarkoittaa tartuntoja myös huipputasolla.

EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier kertoi viime viikolla sairastuneensa covid-19 -virukseen. Pääneuvottelijan sairastumisesta huolimatta Britannia oli haluton lykkäämään brexit-neuvotteluja.

Koronavirukseen suhtauduttiin Britanniassa tuolloin vielä melko löysin rantein, vaikka muun muassa Britannian terveysministeri Nadine Dorries oli sairastunut koronavirukseen ja tartuttanut sen myös 84-vuotiaaseen äitiinsä.

Koronavirustilanne Britanniassa on kuitenkin elänyt paljon sen jälkeen. Maanantaihin mennessä virukseen oli kuollut 335 potilasta, ja pääministeri Boris Johnsonin on nyt keskityttävä brexitin lisäksi myös maassa jylläävän viruksen hillitsemiseen.

Brexitin pääneuvottelija Michel Barnier sairastaa koronavirusta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vetäytyi karanteeniin heti viime sunnuntaisen tiedotustilaisuutensa jälkeen, sillä hänet rokottanut lääkäri oli saanut positiivisen covid-19 -tuloksen. Maanantaina Merkelin testitulos näytti negatiiviselta.

Saksan kristillisdemokraattien uudeksi puheenjohtajaksi ja liittokansleriksi pyrkivä Friedrich Merz sairastui koronavirukseen. Maanantaina Merz twiittasi oireiden helpottavan ja karanteenin jatkuvan. Lisäksi hän toivotti Merkelille hyvää vointia ja kaikkea hyvää.

Latviassa karanteeniin ovat joutuneet niin pääministeri Krišjānis Kariņš, puoluejohtajat kuin suurin osa parlamentistakin, kun viime viikolla yksi Latvian parlamentin jäsen todettiin koronaviruspotilaaksi.

Muun muassa pääministeri Kariņšin testi on tullut negatiivisena takaisin, mutta karanteeni jatkuu silti ainakin maaliskuun loppuun asti. Maan poliittinen johtaminen hoituu tällä hetkellä siis etätyöskentelynä.

Norjassa koronavirukseen on sairastunut työ- ja sosiaaliministeri Torbjørn Røe Isaksen, Puolassa tartunnan on saanut ainakin ympäristöministeri Michal Wos.

Italiassa, missä koronavirus on jyllännyt Euroopassa kaikkein ankarimmin, ensimmäisenä poliitikkona tartunnan sai demokraattisen puolueen johtaja Nicola Zingaretti.

Lombardiassa sijaitsevan Cenen kunnan 70-vuotias pormestari Giorgio Valoti kuoli koronavirukseen maaliskuun puolessavälissä.

Italian jälkeen eniten koronavirustartuntoja on löydetty Espanjassa, missä muun muassa pääministeri Pedro Sánchezin vaimo Begoña Gómez on sairastunut covid-19 -virukseen.

Espanjan parlamentista ensimmäinen tartunnan saanut oli tasa-arvoministeri Irene Montero. Karanteeniin joutui myös hänen puolisonsa Pablo Iglesias, joka on Podemos-puolueen johtaja ja hallituksen varapääministeri.

Myös äärioikeistolaisen Vox-puolueen johtohahmot Santiago Abascal ja Javier Ortega Smith ovat saaneet positiiviset testitulokset.

Katalonian itsehallintoalueen puheenjohtaja Quim Torra sai positiivisen testituloksen, ja on sen jälkeen tehnyt etänä töitä.

Maaliskuun alkupuolella koronavirus todettiin Ranskan kulttuuriministeri Franck Riesterillä. Sittemmin monet muutkin Ranskan kansalliskokouksen jäsenet ovat sairastuneet koronavirukseen.

YK:n maailman ruokaohjelman eli WFP:n johtaja David Beasley on sairastunut koronavirukseen, ja tekee töitä karanteenistaan Etelä-Carolinan osavaltiosta käsin.

Ensimmäinen tartunnan saanut yhdysvaltalainen senaattori taas oli republikaanien Rand Paul. Sittemmin useat senaattorit ja kongressin jäsenet ovat ryhtyneet karanteeniin oltuaan kontaktissa ihmisten kanssa, joilla on todettu koronavirus.

Brasiliassa presidentti Jair Bolsonaron lehdistöpäällikkö Fabio Wajngarten sairastui koronavirukseen vain päiviä sen jälkeen, kun hän oli ollut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin isännöimällä illallisella Floridassa. Todisteena kohtaamisesta on muun muassa kuva Wajngartenin Instagram-tilillä, missä hän seisoo presidentti Trumpin vieressä.

Sekä Trump että Bolsonaro antoivat myöhemmin negatiiviset covid-19-näytteet.

Myös Trumpin tytär ja neuvonantaja Ivanka Trump sai negatiivisen testituloksen viime viikolla. Tartuntaepäily heräsi, sillä Trump oli tavannut Australian sisäministeri Peter Duttonin vain pari päivää ennen kuin Duttonilla todettiin koronavirustartunta. Dutton on nyt jo tervehtymässä taudista.

Australian sisäministeri Peter Dutton ja yhdysvaltain presidentin neuvonantaja Ivanka Trump.

Iranissa useat maan johtohahmot ja hallinnon jäsenet ovat sairastuneet koronavirukseen, heidän joukossaan maan varapresidentti Eshaq Jahangiri.

Useita on Iranissa myös kuollut tautiin, muun muassa yksi Iranin hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein neuvonantajista.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ensimmäinen koronaviruksesta johtunut kuolema todettiin Burkina Fasossa, missä covid-19 -virukseen kuoli oppositiopuolueen kansanedustaja ja kansalliskokouksen varapuheenjohtaja Rose-Marie Compaore.

Koronavirus on iskenyt Burkina Fasoon tällä hetkellä ankarammin kuin muihin Afrikan valtioihin, ja ainakin neljä ministeriä on saanut tartunnan.

Angela Merkelin alustava koronavirustestitulos oli negatiivinen.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat