Yhdysvalloissa sopu maan historian suurimmasta 2 000 miljardin dollarin talouden tukipaketista - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Talousvaikutukset

Yhdysvalloissa sopu maan historian suurimmasta 2 000 miljardin dollarin talouden tukipaketista

Kongressin oletetaan hyväksyvän elvytyspaketin nopeasti.

Valtiovarainministeri Steven Mnuchin (kesk.) tiistaina Washingtonissa ennen paketin hyväksymistä. Kuva: Chip Somodevilla / AFP

Julkaistu: 25.3. 8:16, Päivitetty 25.3. 9:09

Yhdysvalloissa on päästy sopuun jättimäisestä elvytyspaketista, jolla on tarkoitus lievittää koronaviruksen aiheuttamaa iskua maan taloudelle.

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan senaatin republikaanien ja demokraattien sekä Valkoisen talon välisissä neuvotteluissa päästiin sopuun varhain keskiviikkona paikallista aikaa. Neuvottelut olivat hankalat ja kestivät useita päiviä.

Koronaviruspandemian aiheuttaman talouskriisin helpottamiseen ollaan ohjaamassa 2 000 miljardia dollaria, eli noin 1 800 miljardia euroa.

Kongressin molempien kamarien eli sekä edustajainhuoneen että senaatin odotetaan hyväksyvän tukipaketin nopeasti, ennen kuin se viedään presidentti Donald Trumpin hyväksyttäväksi. The New York Timesin mukaan tukipaketti otetaan käyttöön oletettavasti päivien sisällä.

The Washington Postin mukaan apupaketti pitää sisällään muun muassa koteihin lähetettäviä shekkejä, yli 360 miljardin dollarin lainaohjelman pienyrityksillä ja 500 miljardin dollarin rahaston teollisuudelle, kaupungeille ja osavaltioille.

Tukipaketin sisällöstä käytiin vääntöä pitkälle tiistaiyöhön saakka. Yli viisi päivää kestäneet maratonneuvottelut republikaani- ja demokraattisenaattoreiden sekä Valkoisen talon kesken olivat välillä vaarassa kaatua. Demokraatit vaativat vahvempaa suojaa työntekijöille uuden yrityksille suunnatun 500 miljardin dollarin rahaston sijaan.

”Meillä on sopu”, Valkoisen talon lainsäädännöllisten asioiden johtaja Eric Ueland ilmoitti toimittajille yhden aikaan yöllä.

Lakialoite tarvitsee vielä kuitenkin kongressin ja presidentin hyväksynnän, NYT kertoo. Uelandin mukaan nyt on saatu sovittua joko selkeästä lakialoitteesta, jossa kuuluu kaikkien osapuolien ääni, tai nyt tiedetään tarkasti mihin suuntaan lakialoite tulee viedä.

Aiemmin käsittelyyn tuodut elvytyspaketit ovat kaatuneet kongressissa.

Samaan aikaan, kun senaatissa on käyty neuvotteluja paketin sisällöstä, on Yhdysvaltain talous vajonnut entisestään. Samalla koronavirus on levinnyt maassa yhä laajemmalle ja tehnyt New Yorkin osavaltiosta maan epidemiakeskuksen.

Yli puolet USA:n varmistetuista tartunnoista sijoittuu osavaltion alueelle. Ainakin 218 ihmisen kerrotaan kuolleen covid-19-tautiin osavaltiossa. Yksistään New Yorkin kaupungissa oli tiistaihin mennessä todettu yli 15 500 tartuntatapausta. Koko maassa jo yli 55 000 ihmistä on varmistetusti saanut tartunnan ja yli 800 ihmistä on kuollut.

St. Louisin aluekeskuspankin johtaja James Bullard arvioi sunnuntaina, että Yhdysvaltojen talous voi supistua toisella vuosineljänneksellä eli huhti–kesäkuussa jopa 50 prosenttia. Työttömyyden Bullard ennusti nousevan jopa 30 prosenttiin.

Tiistaina presidentti Trump sanoi haluavansa maan talouden palaavan normaaliin pääsiäiseen mennessä. Tällä hän tarkoittaa koronaviruspandemian vuoksi tehtyjen erityistoimenpiteiden purkamista. Päätökset muun muassa koulujen sulkemisesta on kuitenkin tehty osavaltioiden ja paikallisten viranomaisten johdolla, ja he myös päättävät tulevista toimista.

Koronakriisi|Yhdysvaltojen apupaketti jumittui jälleen kongressissa, talouden pelätään supistuvan keväällä jopa 50 prosentilla

Päivittyvä seuranta|TT: Ruotsissa koronavirus­kuolemia luultavasti paljon kerrottua enemmän, asiantuntijan mukaan syynä tilastoinnin viiveet

Koronavirus|Trumpin epidemia­politiikka on aaltoillut vähättelystä vakavoitumiseen ja nyt jo haluun purkaa rajoitukset – HS kokosi keskeiset käänteet