Koronavirus ajaa suomalaiset ympäri maailmaa palaamaan takaisin: Perhe otti Virosta mukaansa ponin, vaihto-opiskelija pakkasi laukkunsa päivän varoitusajalla - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Suomalaiset ulkomailla

Koronavirus ajaa suomalaiset ympäri maailmaa palaamaan takaisin: Perhe otti Virosta mukaansa ponin, vaihto-opiskelija pakkasi laukkunsa päivän varoitusajalla

Kolme suomalaista kertoo HS:lle, millaista on palata Suomeen nopealla aikataululla ja ilman selkeää suunnitelmaa.

Aleksi Lintunen katselee ulos karanteeniasunnosta Helsingin Kalliossa.

Aleksi Lintunen katselee ulos karanteeniasunnosta Helsingin Kalliossa. Kuva: Rio Gandara / HS

Julkaistu: 25.3. 18:33, Päivitetty 26.3. 13:42

Jos helsinkiläiseltä Aleksi Lintuselta olisi kysytty kaksi viikkoa sitten missä hän on maaliskuun lopussa, vastaus olisi ollut todennäköisesti surffaamassa jossainpäin Portugalin rannikkoa.

Aalto-yliopistossa opiskeleva Lintunen oli ehtinyt olla opiskelijavaihdossa Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa tammikuun lopusta asti, kun koronaviruspandemian leviäminen pakotti hänet ja monet muut suomalaiset ympäri maailmaa takaisin Suomeen.

HS uutisoi keskiviikkona, että viranomaisen arvioiden mukaan viikoilla 10 ja 11 Suomeen saapui maailmalta noin 200 000 riskialueilla, muun muassa Italiassa, ollutta suomalaista.

Euroopan unionin ulkoministerit puolestaan kokoustivat maanantaina EU-kansalaisten kotiuttamisesta. Suomen ulkoministeriö kehotti jo viime viikolla ulkomailla olevia matkailijoita palaamaan.

Torstaina ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi, että paluuta kotimaahan toivoo tai järjestelee tällä hetkellä muutama tuhat suomalaista.

”Pyrimme auttamaan matkailijoita. Niiden ulkosuomalaisten, jotka ovat asuneet pidempään ulkomailla, ei kannata lähteä paniikinomaisesti järjestämään paluuta. Heillä on varmasti parhaat olot siellä, missä ovat”, Haavisto sanoi.

Haavisto viittasi erityisesti niihin ulkomailla asuviin, joilla on oikeus kyseisen maan terveydenhuollon palveluihin.

Palaaminen Suomeen nopealla aikataululla vaatii matkailijoilta ja väliaikaisesti ulkomailla asuvilta paljon käytännön järjestelyjä, sopeutumista ja joustoa. Kolme suomalaista kertoo, miten he järjestivät paluunsa, kun asuminen toisessa maassa ei tuntunut enää järkevältä koronaviruksen leviämisen vuoksi.

Portugalissa vaihdossa olleen Lintusen tapauksessa päätös Suomeen paluusta syntyi päivässä.

”Olimme muutaman kaverin kanssa loppuun asti ihan siinä ajatuksessa, että jäädään Portugaliin”, kertoo Lintunen puhelimitse.

Vaihtarikaveriporukalla oli suunnitelmissa vuokrata huvila Etelä-Portugalista ja eristäytyä sinne. Yksi kerrallaan vaihto-opiskelijat päättivät kuitenkin palata kotimaihinsa.

Suomen päässä Aalto-yliopisto pyysi vaihdossa olevia opiskelijoita palaamaan takaisin Suomeen. Se vaikutti Lintusen lähtöpäätökseen.

”Mietin, että korvaako esimerkiksi vakuutus, jos on jäänyt ulkomaille palaamiskehotuksista huolimatta”, hän sanoo.

Lintunen palasi Suomeen sunnuntaina 15. maaliskuuta. Lauantaina hän oli vielä jäämässä Portugaliin. Päätös lähtemisestä syntyi, kun muut vaihtokaverit alkoivat palaamaan kotimaihinsa.

”Lopulta oli ihan hirveää tajuta, että pitää palata Suomeen. Sitä oli todella vaikea hyväksyä.”

Lintusen suunnitelmana oli ollut aikaisemmin jäädä Portugaliin mahdollisesti jopa kesän yli ja hän oli ennen opiskelijavaihtoon lähtemistä irtisanonut asuntonsa Suomessa.

Suomessa hänellä ei siis varsinaisesti ollut paikkaa minne palata. Karanteenipaikka löytyi siskon olohuoneen lattialta Helsingistä.

Kuvituskuva

Vaikka paluu on ollut shokki, Lintunen on luottavaisin mielin sen suhteen, että kaikki järjestyy. Hänelle tarjottiin kesätöitä ja asuntokin löytyi, tosin kesäkuusta eteenpäin.

”Sitä ennen elän missä pystyn, muutamat kaverit on jo tarjonneet apua. Asiat aina lopulta selviää”, Lintunen toteaa.

”Me kaikki olemme samassa veneessä.”

Lintunen toivoo vielä, että pääsisi palaamaan Portugaliin lähitulevaisuudessa. Koska lähtö oli nopea, hän ei ehtinyt irtisanoa huonettaan opiskelija-asuntolassa Lissabonissa. Sinne jäivät talvitakki ja pari kenkiä.

”Tämä on ollut tosi yllättävä muutos, mutta on ihmeellistä miten ihminen sopeutuu erilaisiin tilanteisiin. Paitsi Suomen säähän, siihen ei voi sopeutua”, Lintunen kertoo vitsaillen.

Samankaltainen kokemus on Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa opiskelevalla Hilda Mäkisellä, joka keskeytti opiskelijavaihtonsa Itävallan Wienissä pandemian vuoksi. Toista vuotta johdon assistentin ja kielten koulutusohjelmassa opiskeleva Mäkinen ehti olla vaihdossa kuusi viikkoa. Hän lähti Wieniin helmikuun alussa, kun koronavirus ei ollut vielä levinnyt maailmanlaajuiseksi.

Hilda Mäkinen Innsbruckissa Itävallassa ennen Suomeen palaamista.

Hilda Mäkinen Innsbruckissa Itävallassa ennen Suomeen palaamista. Kuva: Hilda Mäkinen

”En tullut ollenkaan ajatelleeksi, että se uhkaisi omaa vaihtoani Euroopassa”, Mäkinen kertoo viitaten monen Aasiaan suuntautuvan opiskeluvaihdon peruunnuttua alkuvuodesta.

Tilanne alkoi konkretisoitua, kun naapurimaa Italian tilanne paheni ja Mäkisen vaihtokorkeakoulu Wienissä suljettiin. Haaga-Heliasta ei tullut Mäkisen mukaan suoranaista käskyä keskeyttää vaihto, mutta ammattikorkeakoulu pyysi ilmoittamaan, jatkaako vaihtoa vai ei.

Mäkinen kertoo olleensa pitkään jäämisen kannalla. Päätös Suomeen paluusta syntyi nopeasti. Hän pakkasi laukkunsa sunnuntai-iltana ja lähti maanantaiaamuna 16. maaliskuuta.

”Jos minulle oltaisiin sen viikon maanantaina kerrottu, että sunnuntaina varaat lennot ja lähdet Suomeen, en olisi uskonut sitä”, Mäkinen kertoo puhelimessa.

Suomessa Mäkinen oli alivuokrannut asuntonsa Espoossa siskolleen, joten karanteenipaikka löytyi helposti.

Nyt Mäkinen tekee kursseja Wieniin etänä.

Vaihto-opiskelujakso Itävallassa Alppien keskellä vaihtui karanteeniin Espoossa.

Vaihto-opiskelujakso Itävallassa Alppien keskellä vaihtui karanteeniin Espoossa. Kuva: Hilda Mäkinen

”Onhan tämä vaihtokokemuksena aika erilainen”, toteaa Mäkinen.

Suomessa olo on ollut outoa, mutta Mäkinen ei ole katunut lähtöpäätöstään vaikka se toisinaan harmittaa ja ärsyttää.

”Toisaalta kenelle tämä tilanne ei olisi epämukava.”

Yksin Suomeen palaaminen on vielä suhteellisen mutkatonta. Mutta miten kokonaisen perheen väliaikainen paluumuutto Suomeen onnistuu nopealla aikataululla?

Sen tietää Tallinnasta Suomeen palannut Noora Olsson, joka tuli takaisin Suomeen yhdessä puolison, kolmen lapsen ja ponin kanssa. Perhe palasi ”Suomi-kotiinsa” sunnuntaina 15. maaliskuuta.

Noora Olsson yhdessä miehensä Jonas Olssonin kanssa tekemässä muuttoa Suomeen.

Noora Olsson yhdessä miehensä Jonas Olssonin kanssa tekemässä muuttoa Suomeen. Kuva: Noora Olsson

Tapahtumayrityksessä työskentelevä Olsson on tottunut hektisyyteen ja hän näki väliaikaismuuton järjestelykysymyksenä. Muuttopäätökseen vaikutti lasten koulujen sulkeutuminen, liikenteen rajoittaminen Viron ja Suomen välissä sekä se, että perheellä on Suomessa paljon sukulaisia.

Päätös lähtemisestä syntyi perjantaina ja muuttokuorma Suomeen lähti sunnuntaina 15. maaliskuuta. Seuraavana maanantaina perhe palasi arkeen, vanhemmat etätöiden pariin ja 17-, 15-, ja 9-vuotiaat lapset etäkouluun. Poni Blacky saapui ”vasta” tiistaina.

Perheen poni Blacky lähti mukaan Suomeen.

Perheen poni Blacky lähti mukaan Suomeen. Kuva: Noora Olsson

”Pakkasimme niin, että pärjäämme Suomessa ainakin muutamasta viikosta kesän loppuun asti viruksen niin vaatiessa. Mukaan lähtivät kesävehkeet ja rippijuhlavaatteet”, kertoo Olsson puhelimessa.

Poni saapui Suomeen eläinten kuljetusyrityksen avulla, kun sopiva tallipaikka oli löytynyt ja luvat saatu.

Olsson kertoo olevansa jopa hieman yllättynyt siitä, miten saumattomasti perheen arki on lähtenyt rullaamaan Suomessa.

”Ei tässä tarvinnut laittaa kuin sähkö ja internet päälle”, hän toteaa.

Olsson painottaa ymmärtävänsä, ettei paluu välttämättä ole kaikille yhtä helppo.

Karanteenista huolimatta Olsson on keskittynyt eristyksen tuomiin positiivisiin asioihin, kuten siihen, miten fyysisiä kohtaamisia voidaan esimerkiksi työelämässä korvata virtuaalisesti. Kiehtovaa on myös ollut seurata omien lapsien oppimista lähietäisyydeltä.

”Tässä palataan arjessa perusasioiden äärelle.”

Koronavirus|EU-ulkoministerit vetoavat: Matkailijat kotiin – Saksa kotiuttanut jo 120 000 matkaajaa

Koronavirus|HS:n tiedot Sääty­talon kokouksesta: 200 000 ulko­mailta tulevaa suomalaista yllätti viran­omaiset, arviot korona­viruksesta synkentyneet merkittävästi

Suomalaiset ulkomailla|Tuhannet maailmalle jumiin jääneet suomalaiset pyrkivät nyt kotiin – Torreviejan eläkeläiset saapuvat Helsinkiin yksityiskoneella keskiviikkona

Tartunnat|Korona­virus­tapausten määrä kasvaa nyt eksponentiaalisesti – Grafiikat näyttävät, mitä se tarkoittaa

HS-analyysi|Maailmaa runteleva pandemia tekee Kiinasta entistä arvaamattomamman – ja sen kannalta erityisen huonoa on, jos joku kuuluisuus kuolee virukseen

Koronavirus|Intiassa kolmen viikon koronakaranteeni alkoi kaoottisesti, määräyksien rikkomisesta voi seurata julkinen häpäisy tai jopa vuoden vankeustuomio

Seuraa uutisia tästä aiheesta