Australiassa Iso valliriutta haalistuu kolmatta kertaa viiden vuoden sisällä: Ilmiö vaarantaa korallien olemassaolon - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Ilmastonmuutos

Australiassa Iso valliriutta haalistuu kolmatta kertaa viiden vuoden sisällä: Ilmiö vaarantaa korallien olemassaolon

Iso valliriutta on kohdannut tähän mennessä neljä valtavaa haalistumista: vuosina 1998, 2002, 2016 ja 2017. Nopeasykliset haalistumiset eivät anna koralleille tarpeeksi aikaa toipua ja siksi niitä uhkaa massakuolema.

Toipuvia koralleja Cairnsin rannikolla Australiassa lokakuussa 2019.

Toipuvia koralleja Cairnsin rannikolla Australiassa lokakuussa 2019. Kuva: Lucas Jackson / Reuters

Julkaistu: 26.3. 20:38

Isolla valliriutalla on käynnissä korallien kolmas suuri haalistuminen viimeisen viiden vuoden sisällä, kertoo riutan tilaa seuraava australialaisviranomainen torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Australian viranomaiset ovat tutkineet Isoa valliriuttaa yhdessä James Cookin yliopiston tutkijoiden kanssa. Havainnot olivat huolestuttavia: haalistuneita koralleja on laajoilla alueilla maailman suurinta koralliriuttaa.

Haalistumiset vaihtelevat lievästä mittavaan. Aikaisemmin haalistumiselta säilyneet korallit riutan eteläosassa ovat nyt kärsineet kohtalaisesta ja mittavasta haalistumisesta.

Turistien suosimilla alueilla riutan pohjois- ja keskiosissa korallit ovat tutkijoiden mukaan haalistuneet vain kohtalaisesti, joten niillä on mahdollisuus toipua.

Iso valliriutta on Australialle arviolta neljän miljardin dollarin tulonlähde.

Riutan koralleja uhkaa erityisesti ilmastonmuutos ja siitä seuraava merien lämpeneminen. Vuosi 2019 oli Australian mittaushistorian kuumin ja kuivin vuosi, kertoo maan ilmatieteen laitos. Joulukuussa Australian historian kuumimman yksittäisen päivän ennätys rikottiin kahtena päivänä peräkkäin.

Viime elokuussa Australian viranomaiset kertoivat riutan olevan niin huonossa kunnossa, että se saattaa menettää asemansa maailmanperintökohteena. Viranomaiset totesivat silloin Ison valliriutan kunnon olevan huonoimmalla mahdollisella tasolla.

Iso valliriutta on kohdannut tähän mennessä neljä valtavaa haalistumista: vuosina 1998, 2002, 2016 ja 2017. Tutkijat selvittävät nyt yhdessä viranomaisten kanssa, miten tänä vuonna havaitut haalistumiset vertautuvat vuosina 2016 ja 2017 tapahtuneisiin laajoihin haalistumisiin.

Korallien haalistuminen johtuu veden olosuhteiden vaihtelun aiheuttamasta stressistä. Kun vesi esimerkiksi lämpenee liikaa, korallin kudoksissa elävien levien yhteyttäminen häiriintyy ja pahimmillaan koralli karkottaa sille värin antavat levät tiehensä.

Levät eivät kuitenkaan anna korallille vain väriä, vaan myös ravintoa. Ilman yhteyttäviä leviä koralli nälkiintyy ja jopa kuolee. Ongelmia syntyy, kun haalistumiskausien väliin ei jää riittävästi aikaa korallien elpymiselle.

Iso valliriutta on niin surkeassa kunnossa, että se saattaa menettää asemansa maailman­perintökohteena

Ilmastonmuutos tuhoaa maailman suurinta koralliriuttaa vauhdilla – ”Elpymismahdollisuudet ovat nollassa”