Sairaalat ympäri maailman kärsivät tilanpuutteesta, voivatko konttisairaalat pelastaa tilanteen? - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Sairaalat ympäri maailman kärsivät tilanpuutteesta, voivatko konttisairaalat pelastaa tilanteen?

Italialainen arkkitehti Carlo Ratti on yhdessä tiiminsä kanssa kehittänyt liikuteltavan sairaalan mallin merikonteista.

Havainnekuva italialainen arkkitehdin Carlo Rattin suunnittelemasta konttisairaalasta.

Julkaistu: 27.3. 15:57

Koronaviruspandemian jyllätessä maailman lähes jokaisessa nurkassa on monissa maissa noussut ongelmaksi tilanpuute. Covid-19-tautiin sairastuneita potilaita saapuu sairaaloihin niin nopealla tahdilla, ettei muita potilaita ehditä kotiuttaa pois alta.

Esimerkiksi Espanjan Madridissa terveydenhuolto on sakannut jo viikkojen ajan. Osassa Madridin ja Baskimaan sairaaloissa tehohoitoyksiköt toimivat jo äärirajoillaan.

Sotilaat rakensivat väliaikaista kenttäsairaalaa Ifema-messukeskukseen Madridissa torstaina.

Monet maat ovat turvautuneet tässä tilanteessa kenttäsairaaloiden perustamiseen. Madridiin on esimerkiksi pystytetty messukeskukseen 5 000 vuodepaikan kenttäsairaala koronaviruspotilaita varten.

Näin saadaan kerralla ja nopeasti petejä sadoille tai tuhansille potilaille. Kiinalaiset viranomaiset ovat kuitenkin löytäneet kenttäsairaaloista ongelman, joka liittyy tilaan kertyvään voimakkaasti saastuneeseen ilmaan. Tämän vuoksi, monet sairaaloiden henkilökunnasta ovat sairastuneet, kertoo The Guardian.

Näiden vaihtoehtona ovat elementtirakenteiset sairaalat, joissa on täysin mekaaninen ilmastointi. Tällaisten sairaaloiden rakentaminen vie kuitenkin kuukausia.

Nyt tarjolle on kuitenkin kehitetty uusi kolmas vaihtoehto, jossa yhdistyy pienet kustannukset ja turvallisuus.

Italialainen arkkitehti Carlo Ratti kertoo The Guardianissa suunnittelemastaan konttisairaalasta.

Uutta rakennusmallia kutsutaan nimellä Cura. Tarkoituksena on mahduttaa yhteen vanhaan konttiin kaikki tehohoitoyksikön välineet ja mahdollisuus alipaineen luomiseksi kuuden metrin pituiseen tilaan. Kontti on mahdollista siirtää lähes minne tahansa ja ottaa käyttöön muutamassa tunnissa.

Havainnekuva yksittäisestä Care-sairaalakontista.

Uutta sairaalamoduulia ovat työstäneet yhteistyössä Bostonissa asuvan Rattin kanssa, tutkimussairaala Humanitas, Milanon polytekninen yliopisto, ja Euroopan johtavat energiankulukseen erikoistuneet fyysikot. Projekti on saanut rahoituksen ensimmäisen prototyypin luomiseen.

Ensimmäinen konttisairaala tullaan ottamaan käyttöön Milanossa, joka on yksi koronapandemian kriisikeskuksista.

Lombardian alueella, jossa Milano sijaitsee, oli torstaihin mennessä todettu yli 32 00 koronavirustartuntaa. Kokonaisuudessaan Italia on raportoinut yli 80 000 ihmisen saaneen tartunnan ja 8 215 ihmistä on kuollut covid-19-virukseen.

Ratti ja hänen tiiminsä aikovat julkaista konttisairaalan suunnitelmat ja piirrokset open source -materiaalina kaikkien ladattavaksi.

”Avainasia on näiden kapseleiden liikuttamisen helppous”, Ratti kommentoi lehdelle.

”Viruksen eri aallot matkustavat eri alueille niin nopeasti, että meidän pitää olla valmiita siirtämään tehohoitoyksiöitä sinne, missä niitä tarvitaan eniten.”

Konttien erityinen hyöty on siinä, että niiden liikuttamiseen tarvittava infrastruktuuri on jo olemassa ja käytössä.

Kontit on suunniteltu toimimaan yksittäisinä yksikköinä, mutta ne voidaan kytkeä myös yhteen ilmatäytteisen käytäväverkon avulla. Näin ollen konteista voi muodostaa useamman tehohoitopisteen yksikön. Ratti itse ajattelee, että kontteja olisi järkevää käyttää esimerkiksi sairaaloiden piha-alueilla niin sanottuina jatkeina.

Hänen arvionsa mukaan kahden pedin kontti tulee maksamaan hoitolaitteista kanssa noin 100 000 dollaria, eli noin 91 000 euroa. Tämä on noin kolmannes siitä, mitä elementtirakenteisen sairaalan tehohoitoyksikkö tulisi maksamaa.

Ranskan armeijan kenttäsairaala koronaviruspotilaille Mulhousessa Ranskassa keskiviikkona.

Italia|Suomi ottaa eristämisessä mallia Italiasta: näin tiukat liikkumisrajoitukset ovat vaikuttaneet

Koronavirus|Espanja on matkalla kohti Italian tartunta- ja kuolinmääriä, sairastuneista yli 10 prosenttia on terveydenhuollon ammattilaisia: ”Pahin tilanne tulee kahden viikon sisällä”

Koronavirus|Maailmalla pystytetään tilapäissairaaloita, Suomi ei pidä kenttäsairaaloita toistaiseksi tarpeellisina

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat