Lähes 2 000 ihmistä pelastetaan risteilyalukselta Panaman edustalla – Laiva ei ole päässyt maihin korona­virus­epäilyjen vuoksi, kymmenet matkustajat oirehtivat, neljä ihmistä kuollut - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Lähes 2 000 ihmistä pelastetaan risteilyalukselta Panaman edustalla – Laiva ei ole päässyt maihin korona­virus­epäilyjen vuoksi, kymmenet matkustajat oirehtivat, neljä ihmistä kuollut

Varustamo ryhtyi sunnuntaina siirtämään terveitä matkustajia merellä toiseen alukseen.

Zaandam ja Rotterdam -risteilijälaivat Panaman edustalla lauantaina.

Julkaistu: 29.3. 13:18

Hollannin lipun alla purjehtiva risteilijä Zaandam ryhtyi siirtämään sunnuntaina terveitä risteilymatkustajia varustamon sisaralukseen merellä Panaman edustalla. Aluksella on yhteensä 1 829 matkustajaa ja miehistön jäsentä, joista neljä on kuollut koronavirustartunnan seurauksena.

Risteilijän matka kohti Floridaa pysähtyi Panamanlahdelle Tyynen valtameren puolelle viikko sitten sunnuntaina, koska Panaman viranomaiset eivät päästäneet sitä Panaman kanavaan koronavirusepäilyn vuoksi.

Varustamon mukaan 53 matkustajalla ja 85 henkilökuntaan kuuluvalla on ”flunssan kaltaisia oireita”.

Tiedotusvälineet raportoivat sunnuntaina, että lupa purjehdukselle kanavan lävitse Karibianmeren puolelle olisi annettu ”humanitaarisista syistä”.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi sunnuntaina aamupäivällä Suomen aikaa, että Panaman viranomaiset ovat antaneet luvan terveiden matkustajien evakuoimiseksi merellä paikalle purjehtineeseen Zaandamin sisaralukseen Rotterdamiin.

”Olemme tulleet siihen johtopäätökseen, ettei matkustajien siirto aiheita väestöllemme vaaraa, koska se tehdään yli kahdeksan merimailin päässä rannikoltamme”, Panaman merenkulkuvirasto ilmoitti tiedotteessaan BBC:n mukaan.

Virasto täsmensi, että neljän todennäköisesti koronavirukseen kuolleen potilaan ruumiit jäävät Zaandamille.

Risteilijäalus Zaandam Panaman rannikolla.

Kuolemanlaivaksi muuttunut 237-metrinen loistoristeilijä Zaandam kuuluu Holland America -varustamon laivastoon. Holland America on puolestaan maailman suurimman matkanjärjestäjän, brittiläis-amerikkalaisen Carnival-konsernin tytäryhtiö.

Zaandam aloitti purjehduksensa Buenos Airesista Argentiinasta kolme viikkoa sitten määränpäänään Chile, jonne oli määrä saapua kahden viikon purjehduksen jälkeen. Aluksen 1 243 matkustajat ovat kotoisin ainakin Britanniasta, Kanadasta ja Hollannista. He ja miehistön 586 jäsentä pääsivät viimeksi maihin maaliskuun 14. päivänä Chilen Punta Arenasissa, kertoo uutiskanava CNBC.

Uudelleen merelle lähtenyt alus ei päässyt enää Chilen satamiin maan suljettua satamansa risteilyaluksilta virusepidemian vuoksi. Matkaa päätettiin jatkaa Panaman kanavan läpi Fort Lauderdaleen Floridaan, josta matkustajat pääsisivät hieman myöhässä kotiin.

Matka katkesi kuitenkin Panaman edustalle viime sunnuntaina, koska kanavaviranomaiset eivät sallineet alukselle pääsyä Amerikan mantereen itäpuolelle ”henkilökuntamme ja matkustajien turvallisuuden vuoksi”.

Tauti aluksella oli alkanut levitä. Rotterdam purjehti Zaandamin seuraksi Panamanlahdelle torstaina, ja perjantaina varustamo kertoi neljän iäkkään matkustajan kuolleen. Varustamon mukaan aluksella on neljä lääkäriä ja neljä sairaanhoitajaa.

Zaandamin matkustajia siirrettiin lauantaina Rotterdam-risteilijäalukselle.

Panaman antama lupa matkustajien siirtoon alukselta toiselle ja ilmeisesti molemmille aluksille annettu lupa kanavan läpi purjehtimiseen ei vielä takaa onnellista loppua.

”Minä en ole kuullut mitään”, Floridan Browardin piirikunnan johtaja Michael Udine kommentoi brittilehti The Guardianille sunnuntaina. ”Asia kuuluu ensimmäiseksi sataman yhteisjohtokeskukselle.”

Fort Lauderdalen satamaan virustilanteen vuoksi perustettuun johtokeskukseen kuuluvat Yhdysvaltain tartuntatautikeskuksen, rannikkovartioston ja Floridan osavaltion terveysministeriön edustajat.

”Olen edelleen hyvin huolissani”, Udine sanoi Guardianille. ”Jos laiva tulee tänne, se merkitsee melkoista painetta paikalliselle terveydenhuollolle.”

Aluksen matkustajat on määrätty pysymään hyteissään ja he ovat esittäneet avunpyyntöjä sosiaalisessa mediassa. Muutoin heihin ei ole juuri yhteyttä saatu. Ranskalaismatkustaja Jean-Yves Le Pavec kertoi torstaina Ouest-France-lehdelle olleensa vaimonsa kanssa hyttiin suljettuna jo neljä päivää.

”Heillä ei ole enää mitään yhteyttä ulkomaailmaan”, pariskunnan poika Gurvan Le Pavec kertoi sunnuntaina BBC:lle. ”Ainut asia, mitä kaikki odottavat, on myönteinen lopputulos ja että kaikki pääsevät maihin ja kotiin.”

Aluksen matkustajat on määrätty pysymään hyteissään.

Maailman merenkulkua reaaliajassa seuraavan Marine Trafficin AIS-järjestelmän mukaan Zaandam oli puolen päivän aikaan Suomen aikaa edelleen ankkurissa Panamanlahdella. Sisaralus Rotterdam oli ankkuroitu lähietäisyydelle, mutta se lähetti sijaintitietonsa järjestelmään viimeksi sunnuntain vastaisena yönä.

Sijainti-ilmoitukset viittaavat siihen, ettei ainakaan kaikkia terveitä matkustajia ollut sunnuntaina puolen päivän aikaan vielä siirretty Zaandamista Rotterdamille.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat