Unkarin pääministeri Orbán hyväksytti lain, joka takaa lähes rajattoman vallan – ”Ja siinä se on, EU:n ensimmäinen diktatuuri” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Unkarin pääministeri Orbán hyväksytti lain, joka takaa lähes rajattoman vallan – ”Ja siinä se on, EU:n ensimmäinen diktatuuri”

Uuden lain mukaan poikkeusvaltaa ei tarvitse hyväksyttää uudelleen parlamentissa, vaalit keskeytetään, karanteenin rikkojia uhataan 8 vuoden vankeudella ja epidemiasta vääriä tietoja levittäviä 5 vuoden vankeustuomiolla.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán (kesk.) saapui parlamentin istuntoon Budapestissa maanantaina. Kuva: Zoltan Mathe / Reuters

Julkaistu: 30.3. 21:00

Unkarin parlamentti hyväksyi maanantaina lain, joka antaa pääministeri Viktor Orbánille valtuudet johtaa maataan pitkälti oman mielensä mukaisesti, uutistoimistot kertovat.

Virallisesti muutosta perustellaan koronaviruksen vastaisella taistelulla. Hallitus saa päättää, milloin se katsoo epidemian aiheuttaman poikkeustilan olevan ohi.

Epidemiaan liittyviä karanteenimääräyksiä rikkovia uhkaa jopa kahdeksan vuoden vankeusrangaistus.

Orbánin on tähän mennessä pitänyt hakea itselleen viidentoista päivän välein parlamentin hyväksyntä käyttää poikkeusvaltaa, mutta nyt tämä vaatimus poistuu.

Laki hyväksyttiin äänin 137–53 parlamentin alahuoneessa, jossa Orbánin johtamalla oikeistopopulistisella Fidesz-puolueella on kahden kolmasosan enemmistö.

Poikkeuslain aikana ei järjestetä vaaleja. Poikkeuslain kumoamiseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö parlamentissa.

”Ja siinä se on, Euroopan unionin ensimmäinen diktatuuri. Mitään näistä valtaoikeuksista ei tarvita viruksen vastaisessa taistelussa”, arvosteli amerikkalainen kirjailija-kolumnisti Anne Applebaum Twitter-viestissään.

Lähes kymmenen miljoonan asukkaan Unkarissa oli maanantaihin mennessä todettu 447 koronavirustartuntaa, joista 15 oli johtanut potilaan kuolemaan.

Kymmenen vuotta Unkaria johtanut Orbán on keskittänyt askel askeleelta valtaa itselleen. Maasta on tullut Puolan ohella Euroopan unionin arvoja ja demokratiaa eniten koetteleva jäsenmaa, jonka kanssa EU-johtajat ovat olleet jatkuvasti riidoissa.

Unkarin oppositiopoliitikot, ihmisoikeusjärjestöt ja Euroopan neuvosto arvostelivat ennalta maanantaina hyväksyttyä lakia, koska sen päättymiselle ei ole asetettu takarajaa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Italian entinen pääministeri Matteo Renzi totesi Twitterissä, että jos Orbán ei muuta mieltään, Unkari tulee ajaa ulos EU:sta.

Unkari julisti 11. maaliskuuta poikkeustilan koronaepidemian takia. Se antoi hallitukselle samanlaisia valtuuksia kuin mitä muissakin Euroopan maissa on nähty: rajojen ja koulujen sulkemiseen, puolustusvoimiin nojautumiseen ja niin edelleen.

Orbán totesi uuden lain hyväksymisen alla, että ”nyt on aika kansalliselle yhtenäisyydelle, eikä puoluepolitikoinnille”.

Tämä aiheutti vastalauseita esimerkiksi äärioikeistoon kuuluvassa Jobbik-puolueessa, jonka puheenjohtaja Peter Jakab kutsui uutta lakia ”vallankaappaukseksi”.

”Mikään ei oikeuta Orbánille annettavaa ikuista valtaa. Muuten voimme yhtä hyvin kutsua maatamme kuningaskunnaksi”, hän totesi Balkan Insight -verkkosivun mukaan.

Poikkeuslaki kaventaa median toimintavapautta entisestään. Lain mukaan epidemiasta vääriä tietoja julkaisevia tahoja voidaan tuomita jopa viiden vuoden vankeuteen, The Guardian -lehti kertoo.

Joidenkin mielestä Orbánin tekemisiä ei pidä tulkita niin synkästi kuin usein tehdään. Näin siksi, että hänellä on ollut paljon valtaa jo entuudestaan.

”Minusta tämä koko debatti diktatuurista on vahingollista. Jos pääministeri haluaisi tuoda diktatuurin Unkariin, hän voisi tehdä niin milloin vain käyttäen kahden kolmasosan enemmistöään parlamentissa. Hän voisi kirjoittaa uuden perustuslain, syrjäyttää perustuslakituomioistuimen ja peruuttaa vaalit. Hän ei tarvitse koronavirusta siihen”, Budapestin yliopiston dosentti Gabor Torok totesi Balkan Insightille.

Aivan toisin näki asian Human Rights Watch -järjestön Itä-Euroopan tutkija Lydia Gall.

”Laki sivuuttaa parlamentaariset prosessit ja antaa Orbánille ja hänen hallitukselleen keinot harjoittaa umpimähkäistä ja rajatonta valtaa”, Gall totesi kommentissaan.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat