Malesia neuvoi naisia meikkaamaan ja välttämään nalkuttamista miehilleen karanteenissa – reaktio johti naisasioiden ministeriön anteeksipyyntöön - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Malesia neuvoi naisia meikkaamaan ja välttämään nalkuttamista miehilleen karanteenissa – reaktio johti naisasioiden ministeriön anteeksipyyntöön

Naisasioiden ministeriön ohjeiden mukaan naisten pitäisi pukeutua sievästi ja välttää sarkasmia karanteenin oloissa. Puhelut kotiväkivallan tukipuhelimeen ovat yli kaksinkertaistuneet karanteenin aikana.

Kuva: Kuvakaappaus @chauhanshul-Twitter-tililtä.

Julkaistu: 31.3. 22:14

Malesian naisasioiden ministeriö on pyytänyt anteeksi kampanjaansa, jossa jaettiin käytösohjeita karanteenissa eläville naisille, uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat.

Ministeriön kampanjassa oli neuvottu naisia esimerkiksi pukeutumaan sievästi ja meikkaamaan karanteenissa, jotta aviomiehillä olisi miellyttävämpää kotona. Naisia kannustettiin myös välttämään nalkuttamista.

Facebookissa jaetuissa ohjeissa oli esimerkiksi kuva, jossa mies löhösi sohvalla. Tekstissä neuvottiin, että naisten tulisi ”pidättäytyä sarkasmista”, kun he yrittävät saada apua kotitöihin.

Malesialaiset komennettiin pysymään enimmäkseen kodeissaan maaliskuun 18. päivä. Maassa on tiistaihin mennessä todennettu 2 766 tartuntaa ja 43 kuolemaa covid-19-tautiin.

Työntekijä desinfioi moskeijaa Malesian Shah Alamissa viime viikon torstaina. Kuva: Zahim Mohd / ZUMA

Yhdessä ministeriön julkaisemassa julisteessa naisia kehotettiin turvautumaan huumoriin ja annettiin vinkki, kuinka miehelle voisi puhua hauskasti: imitoimalla lapsellisesta äänestään tunnettua japanilaista robottikissahahmoa Doraemonia.

Ohjeet saivat aikaan sekä raivoa että ihmetystä, ehkä osittain siksi, että ne tulivat naisten asioita edistävältä ministeriöltä. Kritiikkiä sateli sekä malesialaisilta sosiaalisen median käyttäjiltä että kansainvälisiltä naisjärjestöiltä.

”Missä ovat ohjeet, joissa kerrotaan miehille, ettei kumppania pidä pahoinpidellä vaikeina aikoina?” kysyi naisten ihmisoikeuksia edistävä brittijärjestö Filia Twitterissä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan hallituksen ylläpitämään perheväkivallan uhrien tukipuhelimeen on tullut lähes 2 000 soittoa karanteenin alettua, mikä on yli kaksinkertainen määrä normaaliaikoihin verrattuna.

Kampanjan julisteita on nyt poistettu ja ministeriö on pyytänyt anteeksi.

”Pyydämme anteeksi, jos jotkut jakamistamme neuvoista olivat sopimattomia ja loukkasivat joidenkin osapuolten tunteita”, ministeriö kertoi lausunnossaan.

Ministeriö lupasi toimia jatkossa varovaisemmin, uutistoimisto AFP kertoo. Ministeriö lisäsi kuitenkin, että kampanjan tavoitteena on ”ylläpitää positiivisia suhteita perheenjäsenten kesken aikana, jolloin he työskentelevät kotoaan käsin”.

Malesia oli sijaluvulla 104 sukupuolten tasa-arvoa mittaavassa Maailman talousfoorumin tuoreessa vertailussa, jossa oli mukana 153 maata. Islanti, Norja ja Suomi ovat vertailun kärjessä.

Woodlands Causeway -väylä Singaporen ja Malesian välillä on hiljentynyt koronaviruksen aiheuttamien karanteenitoimien takia. Kuva: Edgar Su / Reuters

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat