BBC: Nauru, Kiribati, Turkmenistan ja 15 muuta maata säästyneet vielä koronatartunnoilta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Tartunnat

BBC: Nauru, Kiribati, Turkmenistan ja 15 muuta maata säästyneet vielä koronatartunnoilta

Monet tartunnoista säästyneet maat ovat syrjäisiä saarivaltioita. BBC:n kokoamalla listalla on ainakin kaksi maata, joiden tietoihin ei ole luottaminen.

Naurun saarivaltion voi kiertää autolla noin puolessa tunnissa.

Julkaistu: 3.4. 22:17

”Hän vahvistaa sinun porttiesi salvat, hän siunaa ne, jotka asuvat keskelläsi. Hän tuo rajoillesi rauhan ja antaa ravinnoksesi parhainta vehnää.”

Tämä kohta Raamatussa, Psalmin 147 jakeet 14 ja 15, puhuttelevat Naurun saarivaltion presidenttiä Lionel Aingimeaa, kun hän taistelee koronavirustautia vastaan.

Toistaiseksi taistelu on sujunut loistavasti, sillä Nauru on yksi niistä 18 maailman maasta, joissa ei ole raportoitu vielä yhdestäkään tartunnasta, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo.

Noin 10 000 asukkaan maassa pandemiaa käsitellään kuitenkin kuin kansallista hätätilaa. Tämä johtuu siitä, ettei maassa ole kuin yksi sairaala, jossa ei ole yhtään hengityskonetta, BBC kertoo. Hoitajistakin olisi tiukan paikan tullen pula.

Jokainen epäilty tapaus eristetään ja testataan. Näytteet lennätetään tutkittaviksi Australiaan, josta on tähän mennessä kerrottu vain hyviä uutisia.

BBC oli koonnut 18 maan listansa vertaamalla YK:n jäsenvaltioita (193) sekä koronatilannetta tarkasti seuraavan amerikkalaisen Johns Hopkins -yliopiston tilastoja. Niiden mukaan seuraavat maat maailmassa olisivat säästyneet tähän mennessä koronatartunnoilta:

Etelä-Sudan, Jemen, Kiribati, Komorit, Lesotho, Marshallinsaaret, Mikronesia, Nauru, Palau, Pohjois-Korea, Samoa, Salomonsaaret, São Tomé ja Príncipe, Tadzhikistan, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu, Vanuatu.

Jotkut listan maista ovat sellaisia, ettei niiden kertomiin – tai kertomattomiin – tietoihin voi luottaa. Tällaisia ovat esimerkiksi suljettu diktatuuri Pohjois-Korea ja sodasta kärsivä Jemen.

Monet maista ovat kuitenkin syrjäisiä saarivaltioita, jotka löytyvät myös maailman vähiten vierailtujen paikkojen listalta. Näin ollen ne tekevät jo entuudestaan sitä, mitä korona-aikana pyritään kaikkialla tekemään: pysymään erossa muista.

Jokaista maailman aluetta ilman tartuntoja voi pitää pienenä ihmeenä, kun katsotaan, miten nopeasti tauti on edennyt. Joidenkin tietojen mukaan ensimmäinen tunnettu tapaus on paikannettu Hubein maakuntaan Kiinassa 17. marraskuuta viime vuonna.

Tauti pysyi jonkin aikaa paikallisena ja ensi kerran sitä tavattiin Kiinan ulkopuolella 13. tammikuuta, Thaimaassa. Sen jälkeen virus jatkoi päättäväistä marssia maahan toisensa jälkeen. Suomessa raportoitiin ensimmäinen tapaus 29. tammikuuta.

Myös Suomessa jotkut alueet pysyivät pitkään tartunnoista vapaina. Kainuun Sanomat saattoi vielä 26. maaliskuuta uutisoida: ”Kainuu sinnittelee Suomen ainoana, jossa ei ole yhtään todettua koronatartuntaa.”

Mutta pari päivää myöhemmin myös Kainuussa oli todettu ensimmäiset tapaukset.

Tämän viikon torstaina tiedettyjen tartuntojen määrä nousi maailmanlaajuisesti yli miljoonan. Perjantai-iltaan mennessä kuolleita on kirjattu yhteensä yli 58 000:tta.

Suomessa oli perjantaihin mennessä todennettu 1 637 tartuntaa ja 20 kuolemaa.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat