Kiinassa havaittiin, että korona­virus on tarttunut kissoihin, mutta asian­tuntijoiden mielestä ei ole syytä erityiseen huoleen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Kiinassa havaittiin, että korona­virus on tarttunut kissoihin, mutta asian­tuntijoiden mielestä ei ole syytä erityiseen huoleen

Nykytiedon valossa esimerkiksi kissa ja koira voivat kantaa virusta, mutta sairastuvat tai oireilevat siitä harvoin.

Kaksi kissaa katselivat toisiaan ikkunan läpi Ranskassa keskiviikkona. Kuva: Pascal Rossignol / Reuters

Julkaistu: 4.4. 18:12, Päivitetty 4.4. 18:52

Voiko lemmikkieläin saada koronaviruksen? Tämän hetkisen tiedon valossa vastaus on tavallaan kyllä, mutta myös tavallaan ei.

Nykytieto nimittäin on, että lemmikki voi saada uuden koronaviruksen, mutta varsinaisesti sairastuu tai oireilee siitä harvoin. Asiantuntijoiden mukaan lemmikin omistajilla ei ole syytä erityiseen huoleen.

Esimerkiksi Suomen ruokavirasto kertoo, että varmistettuja lemmikkien varsinaisia tautitapauksia ei ole tiedossa, vaikka niistä otetuissa näytteistä onkin löydetty SARS-CoV-2-viruksen perimää.

Kiinalaistutkijat keräsivät verinäytteitä kulkukissoista Wuhanissa ja havaitsivat, että 15 prosenttia niistä oli saanut koronaviruksen. Kissoilta tutkittiin vasta-aineita.

Tutkimus julkaistiin biologien avoimella bioRxiv-verkkosivulla. Sinne voi lähettää tutkimuksia, joita ei ole vielä vertaisarvioitu.

Tiivistelmän mukaan tutkijat osasivat aiempien tutkimusten perusteella odottaa, että kissat saattaisivat olla uudelle koronavirukselle herkkiä. Wuhanissa näytteet kerättiin 141 kissalta. 39 näytettä otettiin ennen koronavirusepidemian leviämistä ja 102 sen alkamisen jälkeen.

”Keräämämme data osoittaa, että SARS-CoV-2 on sairastuttanut kissapopulaation Wuhanissa epidemian aikana”, tiivistelmä toteaa.

Virus voi tarttua muihinkin nisäkkäisiin samankaltaisella laajuudella kuin se tarttui ihmisiinkin.

HS kirjoitti perjantaina, että kissat saattavat kiinalaisten tutkijoiden mukaan altistua koronavirukselle, mutta siat, kanat ja ankat eivät.

On kuitenkin epäselvää, voisiko kissa tartuttaa viruksen ihmiseen. Suosituista kotieläimistä koirat eivät altistu herkästi koronavirukselle, sanovat kiinalaiset tutkijat Nature-tiedelehden uutisosastolla.

Hongkongissa ainakin kaksi koiraa on saanut viruksen. Molemmat olivat olleet kontaktissa ihmiseen, jolla oli virus. Koirat pantiin testituloksen jälkeen karanteeniin. Toinen koirista kuoli myöhemmin, mutta todennäköisempänä syynä pidettiin korkeaa ikää. Patologista tutkimusta ei tehty.

Hongkongin viranomaisten mukaan ei ole näyttöä siitä, että koirat levittäisivät virusta ihmisiin. Maailman terveysjärjestö WHO on todennut saman.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC on antanut yleisohjeen, että kaikki eläimet voivat levittää erilaisia bakteereita, joista ihminen voi sairastua. Siksi kädet kannattaa pestä aina sen jälkeen, kun on käsitellyt eläimiä, niiden ruokaa, jätöksiä tai tarvikkeita.

Jos lemmikin omistaja sairastuu koronavirukseen, maailman eläintautijärjestö OIE kehottaa rajoittamaan lemmikkikontakteja varmuuden vuoksi.

Myös Suomen Ruokavirasto sanoo samaa: Mihin tahansa infektiotautiin sairastuneen henkilön on hyvä välttää eläinten tarpeetonta käsittelyä, ja pestä kädet huolellisesti aina esimerkiksi ennen lemmikkien ruokien käsittelyä.

Toistaiseksi lemmikeillä tai niiden tartunnoilla ei vaikuta olevan merkitystä covid-19-taudin epidemiologiassa.

Mikrobiologi Shelley Rankin Pennsylvanian yliopiston eläinlääketieteelliseltä laitokselta totesi Los Angeles Timesille, että uuteen koronavirukseen ja lemmikkeihin liittyvä tutkimus on vasta alussa ja tietoa on vielä erittäin vähän.

”Meidän täytyy odottaa tieteellisiä tuloksia” Rankin sanoi lehdelle.

Hän peräänkuuluttaa kärsivällisyyttä ja sanoo, että sosiaalinen eristäytyminen on hyvä varotoimi ja pätee myös eläimiin.

”Jos olet sairas, olennaista on välttää kaikkia kontakteja – ihmisiä, koiria tai kissoja.”

HS-analyysi|Presidentti Trump kieltäytyi suojaamasta kasvojaan ja antoi uuden esimerkin psykologisten harhojen vaaroista

Koronavirus|DN: ”Ruotsissa koronaan kuolevat tullaan laskemaan tuhansissa”, varoittaa pääministeri Stefan Löfven

Koronavirus|Näin toimii maailman tehokkain koronajäljitys: Singaporessa asuvan Petra Peltoniemen lapsilla oli nuhaa, ja ambulanssi tuli keskellä yötä

Eläintiede|Isoissa apinoissa koronavirus saattaisi tehdä pahaa jälkeä, tutkijat varoittavat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat