Ranskalaislääkäri ehdotti Afrikkaa virus­rokotteen kokeilu­mantereeksi, useat maat tuohtuivat lausunnosta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Ranskalaislääkäri ehdotti Afrikkaa virus­rokotteen kokeilu­mantereeksi, useat maat tuohtuivat lausunnosta

Ranskalaislääkäri ja Ranskan kansallisen terveysinstituutin tutkimusjohtaja pyysivät anteeksi kansainvälisen kohun jälkeen.

Jalkapalloilija Didier Drogba (vas.) ja Sandy Heribert juonsivat Kultainen pallo -palkintogaalaa Pariisissa 2. joulukuuta. Kuva: Aurelien Morissard / Zuma

Julkaistu: 4.4. 18:20

Useissa Afrikan maissa on tuohduttu ranskalaislausunnoista, joiden mukaan mannerta kannattaisi käyttää koronaviruksen rokotekokeilujen testauslaboratoriona.

Pariisilaislääkäri Jean-Paul Mira esitti idean keskiviikkona ranskalaisella LCI-televisiokanavalla keskustelussa Ranskan kansallisen terveysinstituutin tutkimusjohtajan Camille Lochtin kanssa.

Paheksuntaa kommenteillaan herättäneet ranskalaislääkärit Camille Locht (vas.) ja Jean-Paul Mira LCI-kanavan uutislähetyksessä. Kuva: Kuvakaappaus @didierdrogba-Twitter-tililtä.

”Jos saan olla hieman provokatiivinen, eikö meidän pitäisi tehdä tämä tutkimus Afrikassa, jossa ei ole maskeja eikä tehohoito- ja hoitomahdollisuuksia”, hän kysyi ja vetosi siihen, että afrikkalaiset ”eivät suojele itseään”.

Ranskan kansallisen terveysinstituutin tutkimusjohtaja Camille Locht vastasi lääkärin ”olevan oikeassa” lisäten, että toki tutkimusta voi tehdä samaan aikaan myös Euroopassa ja Australiassa.

Tuohtumus levisi nopeasti valtavalla mantereella Marokosta Etelä-Afrikkaan asti. Marokossa lakimiesten yhdistys ilmoitti haastavansa ranskalaislääkärit oikeuteen.

Kuuluisat afrikkalaistaustaiset jalkapallotähdet nostivat aihetta esille myös sosiaalisessa mediassa. Heihin kuuluvat esimerkiksi Didier Droghba ja Samuel Eto’o.

Aihe nousi esille myös Ranskan sisäpolitiikassa, kun sosialistipuolueen puheenjohtaja Olivier Faure arvioi, että lausunnoissa oli kyseessä paljas rasismi. ”Afrikka ei ole kokeilulaboratorio. Afrikkalaiset eivät ole rottia!” hän kirjoitti.

Ranskalaislääkäri Jean-Paul Mira pyysi ”kömpelöä” lausuntoaan anteeksi ja kertoi saaneensa tappouhkauksia lausuntonsa johdosta.

Ranskan kansallinen terveysinstituutti väitti kriisinhallinnassaan ensin, että haastattelua oli pätkitty harhaanjohtavasti ja sen jälkeen, että haastattelussa ei annettu tutkimusjohtajalle mahdollisuutta vastata aiheeseen kunnollisesti.

Afrikan uhriluvut ovat toistaiseksi matalammat kuin Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan luvut. Lauantaina mantereella oli todettu yli 330 kuolonuhria.

Varotoimetkin ovat olleet mittavia, kun esimerkiksi mantereen suurin kaupunki Lagos Nigeriassa asetettiin karanteeniin, poikkeuksena apteekki- ja kauppakäynnit.

Afrikan maista varmistettuja tartuntoja on eniten Etelä-Afrikassa, jossa diagnoosi on tehty yli 1 500 ihmiselle. Kuolonuhrien määrä maassa oli lauantai-iltapäivänä yhdeksän ja parantuneiden määrä 95.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat