Palvelualojen ahdinko voi pakottaa paljon ihmisiä poistumaan Suomesta, koska työhön perustuvat oleskelu­luvat ovat vaaka­laudalla - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Palvelualojen ahdinko voi pakottaa paljon ihmisiä poistumaan Suomesta, koska työhön perustuvat oleskelu­luvat ovat vaaka­laudalla

Viro jouduttaa työttä jääneiden ulkomaalaisten poistumista maasta.

Moni ravintola-alan työntekijä on nyt ilman työtä. Kuva: Hanna Matikainen / Lehtikuva

Julkaistu: 4.4. 20:19

Koronaviruksen aiheuttama kriisi voi tietää ulkomaalaisille työntekijöille pakkopaluuta kotimaahansa. Suomessa asuu jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä, joiden oleskelulupa perustuu työpaikkaan.

Tällaisia ulkomaalaisia työskentelee paljon esimerkiksi ravintola-alalla, jonka yritykset ovat jo tehneet laajoja lomautuksia nopeasti synkentyneiden näkymien takia. Monia lomautettuja voi ennen pitkää uhata irtisanominen.

Lue myös: Hallitus sulkee koko maan ravintolat kerralla 4. huhtikuuta lähtien kahdeksi kuukaudeksi

Maahanmuuttovirasto (Migri) kertoo, että oleskelulupa pysyy voimassa lomautuksen ajan. Se lupaa myös, että edes irtisanomistapauksessa oleskelulupaa ei peruta ”pelkästään koronan vuoksi”. Mutta jos oleskelulupa umpeutuu, jatkoluvan saaminen edellyttää riittävää toimeentuloa Suomessa.

”Jos vaikuttaa siltä, että työntekijällä ei ole jatkossakaan töitä esimerkiksi koronan vuoksi eikä työntekijä ole työllistynyt muualle, jatkolupaa ei todennäköisesti voi saada”, Migri perustelee.

Muut kuin Euroopan talousalueen maiden kansalaiset tarvitsevat oleskeluluvan viettääkseen Suomessa yli 90 vuorokautta muussa kuin matkailutarkoituksessa.

Migri ei pidä ajantasaista kirjaa työn perusteella oleskeluluvan saaneiden määrästä. Käsityksen mittaluokasta voi saada siitä, että kahdentoista viime kuukauden aikana työperusteisia ensimmäisiä oleskelulupia myönnettiin yli 10 000 ja jatkolupia yli 8 000.

Ensimmäinen oleskelulupa myönnetään yleensä vuodeksi ja jatkolupa yleensä työsuhteen ajaksi mutta enintään neljäksi vuodeksi.

Ravintola-alan ahdinkoa kuvastaa, että esimerkiksi parisataa ravintolaa Suomessa omistava Noho Partners on lomauttanut kaikki noin 1 300 ravintolatyöntekijäänsä Suomessa jopa kesäkuulle asti.

Yhtiö kertoo, että sen työntekijöistä noin 40:llä on työhön perustuva oleskelulupa. He työskentelevät pääosin Helsingissä. Yhtiö korostaa, että se ei suunnittele irtisanomisia vaan pitää vaikeaa tilannetta väliaikaisena.

Hallitus on esittänyt maahanmuuttajille oikeutta vaihtaa työpaikkaa huoltovarmuuden kannalta tärkeille aloille kuten maatiloille, joiden on vaikea saada kausityöläisiä ulkomailta pandemian aiheuttamien matkustusrajoitusten takia.

Lue myös: Hallitus esittää helpotusta maatilojen työvoimapulaan: Maahanmuuttajille oikeus vaihtaa työpaikkaa huoltovarmuuden kannalta tärkeille aloille

Virossa hallituspuolueet muuttivat lakia jouduttaakseen työttä jäävien ulkomaalaisten poistumista maasta. Torstaina säädetyn lain nojalla oleskeluluvan raukeaminen tai jääminen muutoin työttömäksi velvoittaa Euroopan talousalueen ulkopuolisten maiden kansalaisia poistumaan maasta välittömästi.

Asiasta uutisoi muiden muassa Viron yleisradioyhtiö ERR.

Viron pääministeri on keskustalainen Jüri Ratas. Uudesta laista kertoi sisäministeri Mart Helme, joka edustaa kansalliskonservatiivista ja maahanmuuttovastaista Ekre-puoluetta.

Sisäministeriö pyysi työnantajia edistämään työttömiksi jäävien työntekijöidensä palaamista kotimaihinsa.

Alkuperäinen lakiesitys olisi antanut hallitukselle mahdollisuuden estää oleskelulupaa tarvitsevien ulkomaalaisten palkkaamisen ylipäänsä tietyillä Viron alueilla, mutta tämä kohta jäi pois hyväksytystä laista.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat