Ruotsin hallitus esittää nyt poikkeus­valtuuksia: korkea kuolleisuus pakottaa täyskäännökseen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Ruotsin hallitus esittää nyt poikkeus­valtuuksia: korkea kuolleisuus pakottaa täyskäännökseen

Oppositio sai hallituksen muokkaamaan ensimmäistä esitystään eikä sen läpimeno ole vielä varmaa.

Ruotsin sosiaali- ja terveysministeri Lena Hallengren, pääministeri Stefan Löfven ja varapääminiseri Isabella Lövin 31. maaliskuuta. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP

Julkaistu: 5.4. 11:49, Päivitetty 5.4. 15:43

Ruotsin hallitus antoi lauantaina lakiehdotuksen, jonka avulla sekin saisi mittavia poikkeusvaltuuksia koronaviruspandemian vuoksi.

Syyksi mainitaan mahdollinen tarve tehdä mittavia päätöksiä ”hyvin lyhyessä ajassa”, jolloin poikkeuslakeja ei ehdittäisi käsitellä normaalijärjestyksessä.

Lakiehdotus antaisi hallitukselle ”perustuslain puitteissa” poikkeusvaltuuksia koskien kansalaisten perusoikeuksia ja esimerkiksi lääkekauppaa, lääkkeiden jakelua, kauppakeskusten ja ravintoloiden sulkemista sekä lentokenttien, satamien ja liikenneyhteyksien sulkemista.

Hallituksen tulee perustella, miksi päätökset ovat välttämättömiä pandemian vuoksi. Poikkeusvaltuudet kestäisivät kolme kuukautta.

Esitys on käynnistänyt Ruotsissa vilkkaan debatin. SVT kertoi lauantai-iltana, että oppositio on patoamassa hallituksen ehdottamia valtuuksia.

Hallitus onkin SVT:n ja esimerkiksi Dagens Nyheterin mukaan taipunut muuttamaan esitystään: uudessa muotoilussa hallituksella olisi periaatteessa valta tehdä nopeita päätöksiä yksin, mutta jokaisessa päätöksessä tulisi olla mukana ”mahdollisimman nopeasti” esitys Ruotsin valtionpäiville, jolloin kansanedustajat voisivat vahvistaa, muuttaa tai kumota hallituksen päätökset.

Käytännössä hallitus voisi siis sulkea vaikkapa lentokentät heti pelkällä omalla päätöksellään, mutta jos valtiopäivät kumoaisi päätöksen, kentät avattaisiin uudelleen.

Hallitus toivoo valtiopäivien käsittelevän poikkeuslakiesityksen ”mahdollisimman nopeasti”.

Esitys merkitsee melkoista täyskäännöstä Ruotsissa, jossa kansalaisten perusoikeuksiin puuttuminen on ollut korkeamman kynnyksen takana kuin esimerkiksi Suomessa.

Täyskäännöksen taustalla ovat hälyttävät kuolleisuusluvut: koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-sairauteen on Ruotsissa sunnuntai-iltapäivään mennessä kuollut virallisten lukujen mukaan 401 henkilöä, kun Suomessa luku oli samaan aikaan 28.

Valtionepidemiologi Anders Tegnell on selittänyt pitkin viikkoa, että Ruotsin ja Suomen kuolinlukujen ero ei kerro siitä, että Ruotsin linja olisi ollut Suomea huonompi. Hänen mukaansa virus vain ehti Ruotsiin aikaisemmin ja Suomi tulee Ruotsia ajallisesti jäljessä ehkä ”muutamia viikkoja”.

Tegnellin esimies eli Ruotsin kansanterveyslaitoksen Folkhäls­omyndighetenin pääjohtaja Johan Carlson varoitti viimeksi tänään sunnuntaina Dagens Nyheterin laajassa haastattelussa poikkeustoimista, jotka vahingoittaisivat kansanterveyttä pitkällä aikavälillä. Hän piti Ruotsin viime viikkojen linjaa oikeansuuntaisena.

Carlson vastustaa esimerkiksi koulujen sulkemista. Hän sanoo, että pääsy kouluun on sosiaalisesti haastavissa oloissa eläville lapsille ”elinehto” ja sulkemiset toisivat lisää mielenterveydellisiä ongelmia.

Ruotsalainen uutistoimisto TT epäili sunnuntaina, että Ruotsin todelliset luvut ovat paljon esitettyä suuremmat. TT on vertaillut päivittäin ilmoitettuja ja myöhemmin tarkennettuja kuolleisuuslukuja. Esimerkiksi 25. maaliskuuta kerrottiin, että virukseen olisi kuollut 42 ihmistä. Tarkistusten jälkeen luku oli jo tuolloin 97.

TT vetäytyi arviostaan sunnuntaina iltapäivällä, kun valtionepidemiologi Tegnell vakuutti, että ero päiväkohtaisesti ilmoitettujen ja myöhemmin tarkistettujen lukujen välillä on pienentynyt.

Vielä perjantaina pääministeri Stefan Löfven sanoi Dagens Nyheterin haastattelussa, että Ruotsin suosituksissa myös talous ja työllisyys otetaan huomioon. Tämän vuoksi hallitus on kuunnellut myös työmarkkinajärjestöjä ja taloustieteilijöitä, ei pelkästään terveysviranomaisia.

Esimerkiksi tämän vuoksi Ruotsi on toistaiseksi pitänyt myös museot, ravintolat ja koulut auki.

Katunäkymä Tukholmasta lauantaina 4. huhtikuuta. Kuva: Henrik Montgomery / TT

Pääministeri Löfven arvioi DN:n haastattelussa, että virus tulee aiheuttamaan tuhansien ruotsalaisten kuoleman ja kriisi tulee kestämään kuukausia. Hän myönsi, että valittua linjaa pitää aina olla valmis harkitsemaan uudelleen ja muuttamaan strategiaa.

Juuri niin hallitus tänä viikonloppuna teki – monia muita maita myöhemmin. Ruotsin poikkeuksellinen linja on samalla ehtinyt herättää myös kansainvälistä huomiota.

Rajoituksia esimerkiksi lentoliikenteeseen on toki tehty jo aikaisemmin lentoyhtiöiden omilla päätöksillä. Sunnuntaina ilmoitettiin, että British Airways lopettaa viimeisenä lentoyhtiönä suorat lennot Britannian ja Ruotsin välillä 9. huhtikuuta. Päätös on voimassa toistaiseksi. Esimerkiksi SAS, Norwegian ja Ryanair tekivät vastaavat päätökset jo aikaisemmin.

Samaan aikaan valmistautuminen taudin nopeaan leviämiseen jatkuu Ruotsissakin.

Aivan helppoa se ei ole, koska kylmän sodan päättymisen jälkeen Ruotsi purki ensiluokkaisina pidettyjä valmiusvarastojaan ja resurssit 50 kenttäsairaalan ja 630 hengityslaitteen nopeaan käyttöönottoon, Dagens Nyheter kertoo.

”Niihin investoitiin miljardeja mutta mitään ei säästetty vaan lahjoitettiin ulkomaille tai heitettiin kaatopaikalle”, eläköitynyt professori Sten Lennquist muistelee DN:n haastattelussa.

Kaiken kaikkiaan Ruotsissa oli DN:n mukaan kriisin alkaessa vain 526 valmista tehohoitopaikkaa.

Tukholman messukeskukseen rakennetaan parhaillaan vähintään kuuttasataa potilaspaikkaa. Kuva on otettu torstai-iltana. Kuva: Magnus Laupa

HS kuvasi torstai-iltana Tukholman messukeskuksessa kenttäsairaalan käyttöönottoa.

Hoitopaikkojen määrä oli tarkoitus nostaa keskuksessa nopeasti ainakin kuuteensataan.

Samaan aikaan Tukholman sairaaloissa tehohoitopaikkoja on lisätty 60 prosenttia.

Koronavirus|DN: ”Ruotsissa koronaan kuolevat tullaan laskemaan tuhansissa”, varoittaa pääministeri Stefan Löfven

Koronavirus|Helsingin Sanomien seuranta epidemian vaikutuksista Suomessa ja maailmalla

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat