Tehohoitoon joutuneen Boris Johnsonin tilasta uutta tietoa: Lisähappea on annettu, mutta hän ei ole hengityskoneessa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Tehohoitoon joutuneen Boris Johnsonin tilasta uutta tietoa: Lisähappea on annettu, mutta hän ei ole hengityskoneessa

Britannialla on yli 200 ydinkärkeä, ja päätösvalta ydinaseiden käyttämisestä on yksin pääministerillä. Avainministereihin kuuluva Michael Gove ei kertonut tiistaiaamuna, kuka pääministerin sairastaessa on vastuussa maan ydinaseista.

Britannian pääministeri Boris Johnson on hoidettavana Pyhän Thomasin sairaalassa Lontoossa. Kuva: SIMON DAWSON / Reuters

Julkaistu: 6.4. 23:07, Päivitetty 7.4. 15:16

Lontoo

Britannian pääministeri Boris Johnson, 55, joutui maanantai-iltana tehohoitoon pahentuneiden koronavirusoireiden takia. Johnson ei ole kuitenkaan tarvinnut hengitystä tukevaa hengityskonetta, kertoi hallituksen avainministereihin kuuluva Michael Gove tiistaiaamuna LBC-radiokanavalle. Hän on saanut lisähappea hengityksen helpottamiseksi, mutta hengittää ilman avustusta.

Gove ei kertonut, kuka pääministerin sairastaessa on vastuussa Britannian ydinaseista.

”Sitä varten meillä on huolella valmistellut menettelytavat”, Gove vastasi yleisradioyhtiö BBC:n kysymykseen, kertoo uutistoimisto Reuters. Goven mukaan hän ei voi puhua kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä asioista.

Britannialla on yli 200 ydinkärkeä, ja päätösvalta ydinaseiden käyttämisestä on yksin pääministerillä.

Johnsonin sijaisena toimii ulkoministeri Dominic Raab. Sijainen nimitettiin jo maaliskuussa. Johnson pysyy pääministerinä. Jos Raabille kävisi jotain, sijaisena toimisi valtiovarainministeri Rishi Sunak.

Tiistaina iltapäivällä Johnsonin esikunta kertoi, että pääministeri on ”hyvällä tuulella” ja hänen tilansa on vakaa. Johnsonilla ei ole todettu keuhkokuumetta.

Pääministerin siirron teho-osastolle vahvisti pääministerin tiedotus, ja siitä uutisoivat ensin PA-uutistoimisto ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

”Pääministerin kunto huononi iltapäivän kuluessa, ja häntä hoitavat päättivät hänen siirtämisestään sairaalan teho-osastolle”, Downing Streetin tiedotus ilmoitti.

Johnsonille annettiin maanantai-iltana lisähappea jo ennen siirtämistä tehohoitoon.

Goven mukaan pääministerin oloa tarkkaillaan huolellisesti, ja mahdollisista muutoksista hänen terveydentilassaan tiedotetaan.

”Hänen elämänjanonsa on suuri”, Gove sanoi. ”Hän on täynnä elämää ja hyvässä kunnossa.”

Tehohoitoon siirtäminen tarkoitti kuitenkin sitä, että Johnsonin lähettyvillä on nyt hengityskoneita, joita voidaan käyttää, mikäli hänen vointinsa huononee entisestään.

Johnson vietiin lontoolaiseen sairaalaan testeihin jo sunnuntaiyönä.

Ambulanssia ei tarvittu, vaan lyhyt matka pääministerin virka-asunnolta Downing Streetiltä Thamesin eteläpuolella sijaitsevaan Pyhän Thomasin sairaalaan oli taittunut tavallisella autolla.

Vielä varhain maanantai-iltapäivällä pääministeri oli twiitannut voivansa hyvin ja tekevänsä töitä.

Johnsonin oireet pahenivat kuitenkin myöhemmin iltapäivällä. Hänet siirrettiin tehohoitoon noin kello 19 Britannian aikaa eli noin kello 21 Suomen aikaa, The Times uutisoi.

Brittimedian mukaan pääministeri oli ainakin sillä hetkellä tajuissaan, ja Goven mukaan hän on ollut tajuissaan koko ajan.

Kuningatarta pidetään ajan tasalla pääministerin tilasta, BBC kertoi Buckinghamin palatsin vahvistaneen. Windsorin linnassa koronaeristyksissä oleva kuningatar Elisabet, 93, oli pitänyt vasta sunnuntai-iltana harvinaisen televisiopuheen, jossa hän kehotti Britanniaa sinnikkyyteen.

Pääministeriä sijaistava Dominic Raab oli vetänyt myöhään maanantai-iltapäivällä brittihallituksen koronatiedotustilaisuuden. Hän kommentoi silloin myös pääministerin terveydentilaa:

”Voin kertoa, että pääministerin yö sairaalassa sujui hyvin, ja hän on hyvällä mielellä. Hän jää sairaalaan tarkkailuun – – ja hän jatkaa hallituksen johtamista.”

Tieto Johnsonin tilan huononemisesta tuli vasta tiedotustilaisuuden jälkeen.

Johnsonin koronavirustartunnasta kerrottiin julkisuuteen 27. päivä maaliskuuta. Hän on potenut tartuntaa virka-asunnollaan Downing Streetillä, ja oireita on kuvattu lieviksi.

Pääministerin raskaana oleva kihlattu Carrie Symonds kärsii myös koronavirustartunnan oireista, mutta uutistoimisto Reutersin mukaan hänen vointinsa on kohentunut.

Johnsonin kihlatun tuntevien mukaan Symonds, 32, on huolissaan.

”Hän soittelee ystävilleen ja kertoo, kuinka hermostunut on”, The Guardian kirjoittaa.

Vielä viime torstaina Johnson näyttäytyi virka-asuntonsa ulkopuolella osoittamassa suosiotaan Britannian julkisen terveydenhuollon eli NHS:n työntekijöille. Britanniassa taputetaan NHS:n väelle torstaisin kello 20 paikallista aikaa.

Viime perjantaina Johnson lähetti Twitteriin videon, jolla hän kertoi voivansa ”paremmin”, mutta kärsivänsä yhä ”lievästä oireesta”.

”Minulla on yhä kuumetta”, Johnson sanoi.

Epäilyt Johnsonin voinnin huononemisesta alkoivat jo viime torstaina, kertoo brittimedia The Guardian.

Tuolloin nimettömänä pysytellyt lähde kertoi lehdelle, että Pyhän Thomasin sairaalassa valmistellaan sairaalavuodetta pääministerille, jonka oireet olivat muuttuneet vaikeammiksi.

Käänne vakavampaan suuntaan tapahtui ilmeisesti sunnuntaina eli kymmenentenä päivänä siitä, kun Johnsonin koronatartunnasta oli kerrottu julkisuuteen.

Sunnuntaina pääministerin tiedotus ei enää puhunut ”lievistä oireista” vaan ”sitkeistä oireista”.

Britannian terveysministeriön maanantaisten tietojen mukaan Britanniassa on kuollut sairaalassa covid-19-tautiin 5 373 henkilöä. Uhrien määrä on lisääntynyt vuorokauden aikana 439:llä.

Vaikka lukemat julkaistiin maanantaina, ne ovat sunnuntai-iltapäivältä.

Brittipoliitikot läpi puoluerajojen toivottivat Johnsonille pikaista toipumista.

”Todella surullisia uutisia. Pääministeri perheineen on koko maan ajatuksissa näinä todella vaikeina aikoina”, työveänpuolueen lauantaina valittu johtaja Keir Starmer twiittasi.

”Ajatukseni ovat pääministerin ja hänen perheensä luona. Toivotan hänelle kaikkea mahdollista hyvää”, twiittasi puolestaan Skotlannin kansallispuolueen johtaja Nicola Sturgeon.

Pikaista toipumista Johnsonille toivottivat myös muut kuten esimerkiksi Harry Potter -kirjailija J. K. Rowling.

”Nyt on nähty, että tämä kamala virus ei valikoi uhrejaan: Meidän täytyy suojella toisiamme ja hidastaa leviämistä pysyttelemällä kotona”, Rowling twiittasi.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat