Norja avaa päiväkodit ja koulujen alaluokat huhtikuun lopussa, pääministeri kiitti onnistumisesta – rajoitustoimet samanlaiset kuin Suomella - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Norja avaa päiväkodit ja koulujen alaluokat huhtikuun lopussa, pääministeri kiitti onnistumisesta – rajoitustoimet samanlaiset kuin Suomella

Myös kansaa kuohuttanut mökkeilykielto päättyy kahden viikon kuluttua. Sekä Norjan sairaaloissa että hengityskoneissa olevien määrä olivat pudonneet.

Oppilaat pesivät käsiään ennen omien lounaseväiden syömistä Holmenin koulussa Oslossa syksyllä 2018. Nyt Norja harkitsee koulujen uudelleen avaamista, koska koronaepidemia on saatu ainakin tilapäisesti hallintaan. Kuva: Fartein Rudjord

Julkaistu: 7.4. 11:13, Päivitetty 7.4. 22:17

Norjan hallitus on päättänyt avata koronaviruksen vuoksi suljetut päiväkodit ja alakoulujen luokat 1-4 huhtikuun lopussa. Asiasta kertoi pääministeri Erna Solberg tiedotustilaisuudessa Oslossa tiistaina illansuussa.

Päiväkodit aukeavat Solbergin mukaan huhtikuun 20. päivänä ja koulujen alimmat luokat viikkoa myöhemmin.

Kansan riemuksi myös norjalaisia tyrmistyttänyt mökkeilykielto kumotaan kahden viikon kuluttua eli samaan aikaan, kun lapset pääsevät päiväkotiin. Norjan hallitus kielsi aiemmin osana koronarajoitustoimia yöpymisen vapaa-ajan asunnoilla.

Solberg kiitti terveydenhuoltohenkilökuntaa ”valtavasta työstä” ja korosti, että rajoitusten purkamisessa on edettävä varovasti.

”Tavoitteemme on, että kaikki oppilaat voivat palata kouluihin ennen kesää”, Solberg sanoi. ”Olemme saaneet yhdessä viruksen kontrolliin, joten voimme avata yhteiskuntaa vähitellen. Teemme sen yhdessä, varovasti ja ajan kanssa.”

Norjan terveyshallitus kertoi aiemmin tiistaina, että potilaiden määrä sekä sairaaloissa että hengityskoneissa on laskenut. Sairaalahoidossa oli tiistaina 277 potilasta, mikä on 37 potilasta vähemmän kuin maanantaina.

Norjan toimet koronaa vastaan ovat olleet samanlaisia ja samanaikaisia kuin Suomessa. Rajat, koulut ja päiväkodit suljettiin toissa lauantaina, ja urheilu- ja kulttuuritapahtumat on peruttu.

Onnistumisista raportoitiin Oslossa ensi kerran maanantaina. Asiasta kertoi Norjan terveysministeri Bent Høie maanantaina iltapäivällä, ja käsitystä tukevat myös viranomaisten tiistaina julkaisemat luvut.

”Lukumme näyttävät, että jokainen koronatartunnan saanut tartuttaa keskimäärin 0,7 uutta ihmistä. Se tarkoittaa, että meillä on koronaepidemia hallinnassa”, Høie totesi maanantaina Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan.

Epidemia alkaa hiipua silloin, kun tartunnan saanut tartuttaa viruksen eteenpäin keskimäärin alle yhdelle ihmiselle.

Tiistaina Norjan Terveyshallitus kertoi, että potilaiden määrä sekä sairaaloissa että hengityskoneissa on laskenut. Sairaalahoidossa oli tiistaina 277 potilasta, mikä on 37 potilasta vähemmän kuin maanantaina. Hengityskoneessa oli viranomaisten mukaan 78 covid-19-potilasta, kun vielä lauantaina 98 potilasta tarvitsi hengityskonetta.

Tartunnat eivät toki ole loppuneet, sillä vielä maanantaina ilmoitettiin 110 uudesta tartunnasta. Yhteensä Norjassa on todettu 5 863 laboratoriotestattua koronavirustartuntaa. Todellisuudessa niitä on paljon enemmän.

Norja ilmoitti vajaat kaksi viikkoa sitten, että se muuttaa strategiaa ja yrittää jarruttamisen sijaan tukahduttaa viruksen leviämisen.

Jos Høien maanantaina kertomat luvut pitävät paikkansa, Norja olisi onnistunut tavoitteessaan nopeammin kuin monikaan osasi odottaa.

Norjan kansanterveysviranomaisen FHI:n johtaja Camilla Stoltenberg näytti tiedotustilaisuudessa grafiikkoja, jotka näyttivät sekä sairaalahoitoon että tehohoitoon otettavien potilaiden määrien laskeneen.

Jos nykytila jatkuu, FHI uskoo Norjan saavuttaneen ainakin tällä erää huipun tehohoitopotilaiden määrässä.

 ”Meillä on nyt vahva yliote, ja se meidän täytyy säilyttää.”

Stoltenberg kuitenkin varoitti, että laskentamalleihin liittyy epävarmuuksia. Terveysministeri Høie lisäsi, että tämä hyvä uutinen ei tarkoita sitä, että kaikki voisivat nyt ottaa rennommin.

Asunnottomille järjestettin koronarajoitusten aikana väliaikainen majoituspaikka Uranienborgin koulun voimistelusaliin Oslossa 25. maaliskuuta. Kuva: Heiko Junge / NTB SCANPIX

”Luvut kertovat meille myös, että ei tarvita paljoa, että menettäisimme taas kontrollin.”

Norjan toimet koronaa vastaan ovat ajoitukseltaan ja laajuudeltaan vastanneet Suomen toimia.

Rajat, koulut ja päiväkodit on suljettu ja kulttuuritapahtumat peruttu. Kiinni on pantu myös kuntosalit ja muut liikuntapaikat ja esimerkiksi kampaamot.

Toisin kuin Suomessa, ravintolat saavat olla auki, jos pystyvät takaamaan turvavälit. Buffet-pöydät on kielletty.

Lisäksi Norja on kieltänyt yöpymisen kesämökeillä, jotta virus ei leviäisi mökkiläisten mukana pienempiin kuntiin ja jotta niiden terveydenhuolto ei liikaa kuormittuisi.

Norjan parlamentti eli Stortinget miettii nyt, kuinka paljon koronatoimia uskalletaan alkaa löysätä ilman suurta vaaraa epidemian toisesta aallosta. Kuva: Fartein Rudjord

Norja ei ole tehnyt Uudenmaan sulkemisen kaltaisia maantieteellisiä rajoituksia mökkikiellon lisäksi.

Nyt terveysministeri Høie sanoo, että koulujen ja päiväkotien avaamisen aikataulua voidaan alkaa miettiä.

”Meillä on nyt vahva yliote, ja se meidän täytyy säilyttää”, hän sanoi.

Samaan aikaan Norjassa ollaan tietoisia siitä, että minkäänlaista suurempaa immuniteettia ei virusta vastaa ole saavutettu. Toisen epidemia-aallon riski on siis suuri.

Silti Norjassa ollaan nyt vakuuttuneita, että tilanne on paremmin hallinnassa kuin esimerkiksi naapurimaa Ruotsissa, jossa kuolintapausten määrä on viime päivinä noussut nopeasti.

Ruotsin pääepidemiologi Anders Tegnell on myöntänyt, että Norja vaikuttaa onnistuneen Ruotsia paremmin vanhusväestön ja muiden riskiryhmien suojaamisessa.

Norja on testannut koronavirusta väestöön suhteutettuna moninkertaisesti verrattuna Suomeen ja Ruotsiin, joten arviot tartunnan saaneiden määrästä lienevät melko tarkkoja. FHI:n uusin arvio on, että noin 14 000 norjalaista on saanut koronavirustartunnan.

Norja ei ole ainut Pohjoismaa, joka kokee saaneensa jonkinlaisen otteen epidemiasta. Tanskan pääministeri Mette Frederiksen tapasi eilen maanantaina Tanskan muita puoluejohtajia keskustellakseen rajoitustoimien hölläämisestä pääsiäisen jälkeen.

Toimien löysääminen on riippuvaista siitä, että tilanne sairaaloissa pysyy hallinnassa pääsiäisen yli.

Tanska haluaa avata 15. huhtikuuta muun muassa päiväkodit. Myös koulut avataan, mutta vain luokkien 1–5 oppilaille.

Tätä valintaa perusteltiin etätöitä tekevien vanhempien työrauhalla.

”Tiedämme, että pienet lapset eivät ole niin hyviä pitämään etäisyyttä kuin me muut”, sanoi pääministeri Frederiksen tiedotustilaisuudessa Tanskan radion DR:n mukaan.

Norjalaismies kulki hengitysuojalla varustautuneena ostoksilla Oslossa 13. maaliskuuta. Kuva: Hakon Mosvold Larsen / NTB SCANPIX

Rajoitukset|Norja vaihtoi epidemian torjunnan strategiaa: Enää virusta ei haluta jarruttaa vaan tukahduttaa

Kolumni|Esimerkkejä laajasta koronavirustestauksesta on nyt lähempänäkin kuin Etelä-Koreassa

Koronavirus|Islanti testaa valtavasti ja jäljittää altistuneita ”aggressiivisesti”, eikä maan terveysjohtaja ihan ymmärrä Suomen ja Ruotsin linjaa

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat