Saksa julkaisi oman kännykkäsovelluksen koronaoireiden karttoittamiseksi: EU vetoaa, että unionissa olisi käytössä yksi yhteinen sovellus - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Saksa julkaisi oman kännykkäsovelluksen koronaoireiden karttoittamiseksi: EU vetoaa, että unionissa olisi käytössä yksi yhteinen sovellus

EU:n tietosuojavaltuutettu ja Saksan liittohallitus vetoavat EU-maihin yhteisen paikka- ja tartuntatietoja keräävän sovelluksen puolesta. Heti sen jälkeen Saksa julkaisi oireiden levinneisyyttä kartoittavan sovelluksen.

Saksalaiset sotilaat toimivat koronaviruksen aiheuttaman taudin leviämistä kartoittavan sovelluksen koekäyttäjinä Berliinissä 1. huhtikuuta. Kuva: Ismael Akbar / AFP

Julkaistu: 7.4. 13:42, Päivitetty 7.4. 18:10

Saksa vetoaa Euroopan unioniin paikkatietojen keräämisessä käytettävien sovellusten yhtenäistämiseksi. Asiasta kertoi maanantaina uutistoimisto Reuters. Saksan liittohallituksen tiedottaja viestitti maanantaina muihin EU-maihin, että yhtenäiselle sovellukselle olisi tilausta.

Pepp-pt:ksi kutsutun teknologian kehittämiseen on osallistunut noin 130 osaajan kansainvälinen työryhmä Saksasta, Belgiasta, Tanskasta, Ranskasta, Italiasta, Sveitsistä ja Espanjasta.

Sovelluksen tietoturvan ja -suojan vakuutetaan olevan kunnossa, ja hankkeeseen osallistuu myös Saksan Robert Koch -instituutti eli valtiollisen terveydentutkimuslaitoksen instituutti.

Instituutti julkaisi tiistaina myös toisen sovelluksen nimeltä Corona-Datenspende eli Koronatietojen luovutus. Sovelluksella kerätään tietoja koronaviruksen oireiden leviämisvauhdista. Sovelluksen lataaminen ja käyttö on vapaaehtoista ja sen on kehittänyt terveysteknologiaan erikoistunut saksalaisyritys nimeltä Thryve.

Sovelluksen kerrotaan keräävän tietoa käyttäjän ruumiinlämmöstä, aktiivisuudesta ja pulssista, kun se yhdistetään älykelloon tai vaikka aktiivisuusrannekkeeseen. Lisäksi se kysyy käyttäjän ikää, kokoa ja postinumeroa. Muuta paikkatietoa ei postinumeron lisäksi kerätä. Riittävän laajassa käytössä instituutin väki arvioi, että sovelluksella voidaan kartoittaa sitä, missä koronavirus leviää.

Toistaiseksi sovellusta ei voi käyttää muutoin kuin yhdessä älykellojen ja aktiivisuusrannekkeiden kanssa.

Sovellus ei ole virustestin korvike, eikä se voi varoittaa käyttäjäänsä siitä, onko tämä sairastunut koronavirukseen, sanoi Robert Koch -insituutin johtaja Lothar Wieler Süddeutche Zeitung -lehden mukaan.

Tiistai-iltapäivään mennessä Corona-Datenspenden oli sovelluksen sivujen mukaan ladannut jo noin 30 000 käyttäjää. Varsinainen Pepp-pt -teknologiaa ja laitteiden välisiä bluetooth-yhteyksiä tartuntojen tunnistamisessa hyödyntävä sovellus on tarkoitus julkaista pian, kertoo esimerkiksi saksalainen teknologiasivusto Inside Digital.

Myös EU:n tietosuojavaltuutetun toimisto EDPS vetosi maanantaina, että paras ratkaisu olisi kansainvälinen sovellus.

”Yhdessä olemme vahvempia ja juuri sellaisen kriisin aikana kuin se, jota nyt yhdessä käymme läpi; Euroopan Unioni on täydellinen paikka yhdistää resurssimme ja löytää yhteisiä ratkaisuja”, EU:n tietosuojavaltuutettu Wojciech Wiewiórowski kirjoitti EDPS:n sivuilla julkaistussa lausunnossa.

Lausunto käsittelee myös EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) asettamia puitteita paikkatietojen ja arkaluontoisten terveystietojen keräämiselle. Keräämisen tulee ehdottomasti olla vapaaehtoista. Käyttäjän täytyy siis omatoimisesti antaa keräämiselle hyväksyntänsä.

Yhteinen sovellus olisi kitkattomampi ratkaisu kuin lukuiset eri kansalliset sovellukset. Niitä kehitellään parhaillaan ainakin Puolassa, Itävallassa ja Britanniassa. Yhteinen sovellus voisi olla pitkällä tähtäimellä hyödyllisempi siinä vaiheessa, kun rajoituksia on ryhdytty purkamaan ja myös EU:n sisäinen liikkuvuus jälleen lisääntyy.

Teknisen tietoturvan ja tietosuojan kannalta on aina helpompi selvittää ja varmistaa yhden sovelluksen ominaisuudet ja toimivuus kuin jokaisen maan useiden eri sovelluksien ominaisuudet erikseen.

Myös Suomi kehittää omaa sovellustaan, ja sen käyttöönottoa, toiminnallisuuksia ja turvallisuutta selvitetään. Sovellusta kehittävät kaksi suurta suomalaisyritystä.

Maanantaina Suomessa myös julkaistiin testiversio ensimmäisestä oiretietoa keräävästä sovelluksesta. Kyseessä ei kuitenkaan ole sama sovellus kuin mitä valtionhallinto parhaillaan selvittää. Testivaiheessa olevan Finpandem-sovelluksen luojiksi ilmoittautuu sovelluksen sivuilla ryhmä suomalaisia lääkäreitä. Sovellusta ei toistaiseksi pysty lataamaan virallisista sovelluskaupoista, eikä sen tietosuojasta ja -turvasta ole varmuutta.

Lääkärien sovelluksesta kertoi ensimmäisenä MTV.

Suomessa yhdessä valtionhallinnon kanssa paikka- ja terveystietoja käyttävää sovellusta suunnittelevat Reaktor ja Futurice -nimiset yritykset.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) kirjoitti blogissaan sunnuntaina, että hyötyjä saavutettaisiin vasta, jos Suomessa saavutettaisiin väestön kesken vähintään 60 prosentin käyttöaste.

”Suomalaista 112-sovellusta on ladattu 1,6 miljoonaa kertaa, mutta 60 prosentin käyttöaste vaatisi Suomessa kolme miljoonaa käyttäjää”, Harakka kirjoitti.

Oikaisu klo 18:08: Uutisesta saattoi saada käsityksen, että Robert Koch -instituutin tiistaina julkaisema sovellus varoittaa käyttäjiään koronavirustartunnan saaneista toisista käyttäjistä bluetooth-teknologian avulla. Toistaiseksi sovellus ei näin tee, vaan se kerää oiretietoa postinumeroalueittain.

Varotoimet|Saksassa pohditaan jo yhteis­kunnan avaamista – tiedeakatemia asetti kolme ehtoa rajoitusten purulle, jotta epidemian toiselta aallolta vältyttäisiin

Koronavirus|Norja avaa päiväkodit ja koulujen alaluokat huhtikuun lopussa, pääministeri kiitti onnistumisesta – rajoitustoimet samanlaiset kuin Suomella

Koronavirus|Tehohoitoon joutuneen Boris Johnsonin tilasta uutta tietoa: Lisähappea on annettu, mutta hän ei ole hengityskoneessa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat