Bernie Sanders jättää demokraattien presidentti­kisan kesken, haukkui Trumpin kyvyttömäksi hoitamaan korona­kriisiä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Bernie Sanders jättää demokraattien presidentti­kisan kesken, haukkui Trumpin kyvyttömäksi hoitamaan korona­kriisiä

Trump riemuitsi Sandersin luopumisesta ja neuvoi demokraatteja vaihtamaan puoluetta.

Julkaistu: 8.4. 18:30, Päivitetty 8.4. 20:31

Vermontin senaattori Bernie Sanders luopuu demokraattien presidenttikisasta Yhdysvalloissa.

Sandersin vetäytyminen kisasta tarkoittaa sitä, että Joe Biden on todennäköisin haastaja presidentti Donald Trumpille vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

Lue myös henkilökuva: Joe Biden on änkytyksestä kärsinyt autokauppiaan poika, joka oli jättäytyä politiikasta perhetragedian vuoksi

Sanders ilmoitti luopumisestaan puhelussaan kampanjaväelleen keskiviikkona, kertoivat Yhdysvaltain tiedotusvälineet.

Presidentti Donald Trump riemuitsi Sandersin luopumisesta nopeasti yhteisöpalvelu Twitterissä.

”Bernie Sanders on ulkona!” Trump twiittasi. ”Kiitoksia Elizabeth Warrenille, ellei hän olisi ollut mukana, olisi Sanders voittanut melkein kaikki osavaltiot supertiistaina.”

Trump viittasi twiittissään voittoonsa Hillary Clintonista neljän vuoden takaisessa kamppailussa.

”Tämä päättyi juuri kuten demokraatit halusivat, kuten konna-Hillaryn fiaskokin. Bernien väen pitäisi liittyä republikaaneihin!”

Yhdysvaltalaisittain hyvin vasemmistolaista politiikkaa itsenäisesti ajanut Sanders, 78, saavutti ennen kaikkea nuorten valitsijoiden tukemana yllättävän suuren menestyksen demokraattipuolueen kolmessa ensimmäisessä esivaalissa helmikuun alussa.

Kuun lopussa Joe Biden voitti Sandersin kuitenkin selvin lukemin Etelä-Carolinan esivaaleissa, ja seuraavat tappionsa Sanders kärsi Michiganissa ja Floridassa. Asetelma kääntyi siten nopeasti Bidenin eduksi.

Entistä varapresidenttiä Joe Bidenia on luultavasti vain auttanut se, että istuva presidentti Donald Trump on pitänyt häntä koko ajan vaarallisipana vastustajanaan marraskuun 3. päivän vaaleissa.

Koronavirusepidemian nopea leviäminen Yhdysvalloissa ehti keskeyttää molempien demokraattien pääehdokkaiden kampanjoinnin käytännössä kokonaan. Niinpä haastaja Sandersin mahdollisuudet kutistuivat entisestään eikä hänen jättäytymisensä kisasta tullut yllätyksenä.

Sanders sanoi videopuheessaan kannattajilleen antavansa täyden tukensa Bidenille ja luovuttaneensa tosiasioiden edessä.

”Totuuden tiedätte, tie voittoon oli mahdoton”, Sanders sanoi, mutta valoi uskoa ajamiinsa asioihin kuten ilmaiseen terveydenhuoltoon. ”Me olemme voittaneet ideologisen taistelun, ja sukupolvien taistelun.”

”Presidentti on joko haluton tai kykenemätön johtamaan”, Sanders kommentoi Trumpin tapaa hoitaa koronaviruskriisiä. ”Siksi kongressin on otettava johto käsiinsä.”

Henkilökuva|Super­tiistain voittaja Joe Biden on änkytyksestä kärsinyt auto­kauppiaan poika, joka oli jättäytyä politiikasta perhe­tragedian vuoksi

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat