Kansainvälinen rikostoimittaja­järjestö: Slovenian huolto­varmuus­keskus osti sairaala­tarvikkeita hämärä­miehiltä kymmenillä miljoonilla - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Slovenia

Kansainvälinen rikostoimittaja­järjestö: Slovenian huolto­varmuus­keskus osti sairaala­tarvikkeita hämärä­miehiltä kymmenillä miljoonilla

Virustorjuntavarusteiden toimittajiksi valittiin pelikonemiljonääri, kuljetusyrittäjä, luomutuotefirma ja geenitestejä kauppaava pienyritys.

Ilmoitus Slovenian pääkaupungin Ljubljanan kadulla kehottaa pitämään etäisyyttä muihin. Kuva: Peng Lijun / ZUMA

Julkaistu: 9.4. 20:17

Suomen huoltovarmuuskeskus ei ole ainoa virussuojaustarvikkeiden hankinnassa epäilyttäviin liikeyhteyksiin ajautunut valtiollinen laitos. Slovenian reservihyödykevirasto eli Zavod za Blagovne Rezerve hyväksyi maaliskuun lopussa yhteensä 80 miljoonan euron hankinnat yhtenä päivänä ilman kilpailutusta.

Normaalioloissa laitoksen päätehtävä on huolehtia Slovenian kaasu- ja öljyvarastojen riittävyydestä.

Kansainvälinen järjestäytynyttä rikollisuutta ja korruptiota tutkiva toimittajaryhmä OCCRP ja sen slovenialainen jäsenjärjestö Oštro selvittelevät hankintojen sujumista tuoreessa raportissaan. Sen mukaan valtaosa toimitussopimuksista meni neljälle yritykselle, joilla ei ole mitään aiempaa kokemusta sairaalatarvikkeiden toimittamisesta.

Raportin mukaan suurimman potin eli 25,4 miljoonan arvoiset toimitukset nappasi Public Digital Infrastructure -niminen yritys, jonka pitäisi sopimuksen perusteella toimittaa Slovenialle ”suojaustarvikkeita” koronavirustartunnan varalle.

Toimittajien mukaan yhtiön omistaa kokonaan Hollantiin rekisteröity Elektronček Group B. V. Siinä määräysvaltaa taas käyttää Slovenian rikkaimpiin miehiin kuuluva Joc Pečečnik.

Pečečnikillä on pitkä ura uhkapelien parissa sekä Sloveniassa että Yhdysvaltain Nevadassa, jossa hän on suuri pelikoneiden omistaja. Pečečnik ei kommentoinut tutkiville journalisteille siirtymistään sairaalabisnekseen.

Toiseksi suurimman sopimuksen sai slovenialainen Xan-Max-yhtiö, joka on aiemmin myynyt punamangostanimehua ja kannabisöljytippoja.

Yhtiön johtaja Miran Blatnik perusteli raportin tekijöille menestystään hankinnoissa yhtiön hyvillä Aasian-yhteyksillä. Yhtiön liikevaihto oli 2018 tilinpäätöstietojen mukaan 89 000 euroa, joten lähes kymmenen miljoonan valtiollinen sopimus on sille vähintäänkin merkittävä.

Kolmanneksi suurimman diilin sai slovenialainen kuljetusalan yrittäjä. Neljänneksi kuroi GenePlanet-niminen yritys, joka on oman kuvauksensa mukaan ”Euroopan johtava ennakoiviin geenitesteihin perustuvien innovatiivisten terveys- ja elämäntaparatkaisujen tarjoaja”.

Normaalisti Sloveniassa ovat voimassa samat julkisten hankintojen kilpailutussäännöt kuin muissakin EU-maissa, mutta koronaviruksen vuoksi julistetun poikkeustilan aikana säännöt on pantu jäihin. Hankinnoista vastaava talouskehitys- ja teknologiaministeriö vastasi Oštron toimittajille, että vastaavia hankintapäätöksiä on luvassa lisää.

Slovenian valtiontilintarkastajien puheenjohtaja Tomaž Vesel huomautti kirjallisessa kommentissaan toimittajaryhmälle, että ”nykyinen kriisi vaatii notkeita ja tehokkaita toimia”. Hän kuitenkin myönsi, että ”jopa tällaisissa oloissa on syytä pitää huolta julkisen varainkäytön taloudellisuudesta”.

Toimittajaryhmä ei saanut Slovenian huoltovarmuuskeskukselta vastausta siihen, mitä nimenomaisia tarvikkeita eri yrityksiltä on tilattu.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat