Britannian pääministeri Boris Johnson pääsi pois teho-osastolta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Britannian pääministeri Boris Johnson pääsi pois teho-osastolta

”Hän on tarkassa seurannassa toipumisensa alkuvaiheen aikana”, Downing Street kommentoi.

Britannian pääministeri Boris Johnson Lontoossa 12. maaliskuuta.

Julkaistu: 9.4. 21:56

Britannian konservatiivien pääministeri Boris Johnson on päässyt pois St. Thomasin sairaalan teho-osastolta Lontoossa. Asiasta kertoi pääministerin tiedottaja myöhään torstai-iltana.

Koronavirustartunnan saanut Johnson, 55, siirrettiin sairaalan teho-osastolle viime maanantaina. Sairaalatietojen mukaan hän sai hoidon aikana lisähappea mutta ei ollut koko aikaa hengityskoneessa.

”Pääministeri siirrettiin tänä iltana teho-osastolta takaisin vuodeosastolle”, pääministerin tiedottaja kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan. ”Hän on tarkassa seurannassa toipumisensa alkuvaiheen aikana.”

Poliisi partioi St. Thomasin sairaalan edustalla Lontoossa torstaina. Pääministeri Boris Johnsonia on hoidettu sairaalassa sunnuntaista alkaen.

Johnsonin joutuminen tehohoitoon merkitsi, että hän joutui jättämään pääministerin vastuut varamiehelleen eli ulkoministeri Dominic Raabille. Britanniassa ei kuitenkaan ole ennakkotapausta eikä lainsäädäntöä pääministerin sijaisen valtuuksista, mikä uhkasi luoda Britanniaan valtatyhjiön.

Pääministerin valtuudet ovat saarivaltiossa laajat, hän päättää yksin muun muassa sodasta ja rauhasta eikä Britannia pysty päättämään ydinaseidensa käytöstä ilman päätöksentekokykyistä pääministeriä.

Johnson kommentoi tilaansa itse viimeksi maanantaina, jolloin hän twiittasi joutuneensa sairaalaan ”rutiinitesteihin” virustautinsa vuoksi. ”Olen hyvällä tuulella ja jatkuvassa yhteydessä tiimiini”, Johnson kirjoitti maanantaina päivällä. Hänet siirrettiin tehohoitoon seitsemän aikaan maanantai-iltana Lontoon aikaa.

Kiistellyn ja brexit-kamppailun jälkeen hyvin suositun pääministeri Johnsonin koronavirustartunnasta kerrottiin julkisuuteen viime kuun 27. päivänä. Myös hänen raskaana oleva kihlattunsa Carrie Symonds, 32, on kärsinyt koronavirusoireista, mutta hänen oireensa ovat olleet lieviä.

Britannian kärkevä poliittinen kielenkäyttö on menettänyt terävimmän ilkeytensä kuluvalla viikolla, kun britit ovat jännittäneet pääministerinsä vointia harvinaisen yksituumaisesti.

Koronavirus|Tehohoitoon joutuneen Boris Johnsonin tilasta uutta tietoa: Lisähappea on annettu, mutta hän ei ole hengityskoneessa

Kirjeenvaihtajan kommentti|Koronavirus loi Britanniaan valta­tyhjiön

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat