Koronavirus sammutti punaiset lyhdyt, ja seksityöntekijät ajautuivat entistäkin turvattomampiin olosuhteisiin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Epidemia

Koronavirus sammutti punaiset lyhdyt, ja seksityöntekijät ajautuivat entistäkin turvattomampiin olosuhteisiin

Amsterdamissa koronakriisi pysäytti laillisen seksityön, Meksikossa seksityöntekijät ajettiin kaduille.

Seksiklubit ja bordellit joutuivat sulkemaan ovensa Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueella maaliskuussa koronaviruksen vuoksi.

Julkaistu: 10.4. 9:38, Päivitetty 10.4. 14:03

Nälissään, peloissaan ja väsyneinä.

Kymmenet seksityöntekijät Meksikon pääkaupungissa Mexico Cityssä on ajettu kaduille, sillä hotellit, joissa monet heistä asuivat ennen pandemiaa, on nyt suljettu.

Samaan aikaan valtaosa asiakkaista on kaikonnut virustartunnan pelossa.

Nyt asuntonsa menettäneet seksityöntekijät asuvat kaupungin sivukujille kyhätyissä teltoissa, turvautuvat enimmäkseen toisiinsa ja elävät jatkuvassa hyökkäysten ja ryöstöjen pelossa, kertoo uutistoimisto Reuters.

”He kirjaimellisesti heittivät meidät kaduille. Olemme asuneet kadulla nyt viikon. Sitä ennen asuimme hotelleissa”, seksityöntekijä Marina Rojano sanoi Reutersille.

Koronapandemia on ollut šokki monelle alalle, kuten ravintola- ja hotellibisnekselle kaikkialla maailmassa.

Mutta seksityöntekijöille koronaviruksen pysäyttämä maailma on merkinnyt muutakin kuin vain töiden loppumista ja tulojen romahtamista.

Kun virus sammutti lamput punaisten lyhtyjen alueilla, seksityöntekijät eri puolilla maailmaa ovat ajautuneet entistä vaarallisimpiin työolosuhteisiin.

Monet hallitukset ovat luvanneet rahallista tukea ansionmenetyksistä kärsiville yrittäjille, mutta seksityöntekijät ovat väliinputoajia.

Meksikon hallitus arvioi, että Mexico Cityssä on noin seitsemäntuhatta prostituoitua.

Kaupunginhallituksen tiedottaja sanoi Reutersille, että he pyysivät hotelleilta, ettei seksityöläisiä heitettäisi kaduille koronaviruksen vuoksi.

”Mutta he eivät saisi tehdä töitä, koska olemme keskellä kansainvälistä terveyskriisiä”, tiedottaja sanoi.

Nyt kaupunki on perustamassa asuntolaa kaduille joutuneille seksityöläisille, ja lupaa heille noin 40 euron hätäapua ruokaan ja lääkkeisiin.

Amsterdamissa jouduttiin sulkemaan myös näyteikkunat, joissa seksityöntekijät houkuttelevat asiakkaitaan.

Yksi tunnetuimpia laillisen ja suhteellisen säännellyn prostituution alueista maailmassa on Alankomaiden pääkaupungin Amsterdamin niin kutsuttu punaisten lyhtyjen alue.

Kun karanteenimääräykset astuivat voimaan Amsterdamissa maaliskuun puolivälissä, myös siellä seksityöläiset joutuivat sulkemaan toimipaikkojensa ovet.

Amsterdamilainen seksityöläinen Lyle Muns kertoi Reutersille maaliskuussa, että hän joutui lopettamaan asiakkaiden tapaamisen, mutta oli selvinnyt tähän asti säästöjensä ja lainan turvin.

Muns on jäsenenä My Red Light -nimisessä bordellissa, jota seksityöläiset itse pyörittävät. Yritys vuokraa jäsenilleen näyteikkunoita, joita käytetään asiakkaiden houkutteluun.

Nyt myös näyteikkunat on suljettu hallituksen määräyksestä.

Tilanteen pelätään johtavan siihen, että seksityö painuu maan alle. Tämä taas voi altistaa monet työntekijät entistäkin turvattomampiin työolosuhteisiin.

”Haavoittuvaiset seksityöläiset ovat koronaviruksen vuoksi nyt entistä alttiimpia ihmiskaupalle, sillä heidän taloudellinen tilanteensa on muuttunut entistä epätoivoisemmaksi”, Muns sanoi Reutersille.

Samankaltainen kehitys on nähtävissä muuallakin maailmassa.

Maaliskuun lopussa, pari viikkoa sen jälkeen kun Amsterdamin punaiset lyhdyt sammuivat, kadut tyhjenivät Geylangin kaupunginosassa Singaporessa.

Lisenssillä toimiva bordelli Singaporen Geylangissa joutui sulkemaan ovensa maaliskuun lopussa koronaviruksen vuoksi.

Koronatartuntojen lähdettyä nousuun 5,6 miljoonan asukkaan aasialainen kaupunkivaltio määräsi baarit, yökerhot ja elokuvateatterit suljettaviksi huhtikuun loppuun saakka.

Vaikka karanteeni­määräyksissä ei virallisesti mainittu bordellien sulkemista, välittäjät ja seksityöläiset kertoivat saaneensa viestin, että karanteeni koskee myös heitä, kertoo Reuters.

Singapore tunnetaan tiukasta lainsäädännöstä, mutta seksin myyntiä ei ole kriminalisoitu. Seksin ostaminen, paritus ja bordellien pyörittäminen sen sijaan ovat maassa laittomia.

Vauras Singapore on ilmoittanut valtavista elvytyshankkeista ja tukipaketeista yrittäjille koronaviruksen vuoksi. Sadoille matalapalkkaisille seksityöläisille, joista osa muualta Aasiasta saapuneita siirtolaisia, ei ole kuitenkaan luvattu korvauksia ansionmenetyksistä.

”En tiedä, miten selviydyn”, sanoi freelancerina Geylangissa työskentelevä seksityöläinen Reutersille. ”Meistä ei huolehdita samalla tavalla kuin muiden ammattien harjoittajista.”

Pohjoiseurooppalainen hyvinvointivaltio Alankomaat lupasi nopeasti apua bordelleissa ja ikkunoissa työskenteleville seksityöntekijöille, jotka ovat laillisia yrittäjiä ja freelancereita.

He edustavat kuitenkin vain pientä osaa kaikista seksityöntekijöistä. Niinpä avun ulkopuolelle jää valtava määrä ihmisiä, kertoo alankomaissa työskentelevä suomalainen seksityöntekijä Henna sähköpostitse.

”Lisäksi Alankomaiden lupaama apu on vain kolmeksi kuukaudeksi. Se ei ole riittävä seksityöntekijöille, jotka kohtaavat myös asuntomarkkinoilla syrjintää ja joutuvat turvautumaan yksityisten vuokranantajien kiskurivuokriin. Moni seksityöntekijä on jo päätynyt kodittomaksi riittämättömän avun vuoksi.”

Osa Amsterdamin seksityöläisistä on luvattomasti maahan saapuneita siirtolaisia. He elivät epävarmassa tilanteessa jo ennen viruksen synnyttämää kriisiä.

Monet heistä ovat alkaneet tavata asiakkaitaan epävirallisemmin koronaepidemian puhjettua. Tämän pelätään lisäävän terveys- ja turvallisuusriskejä.

Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueella oli jo maaliskuun puolivälissä kaduilla hiljaista.

Amsterdamissa on arviolta 25 000 seksityöläistä, joista valtaosa on naisia. Todellisen määrän arvellaan olevan suurempi, sillä monet työskentelevät salassa.

Alankomaiden seksityöläisten liitto Proud ja viisi muuta aktivistiryhmää ovat pyytäneet hallitukselta hätärahoitusta seksityöläisille, jotka ovat pandemian vuoksi ajautuneet taloudellisiin ongelmiin, Reuters kertoo.

”Riittämätön apu on johtanut siihen, että olemme edelleen pakotettuja työskentelemään, jotta pystymme maksamaan vuokran, ruuan ja laskut. Nyt joudumme työskentelemään turvattomissa olosuhteissa ja työmme on kriminalisoitu”, Henna kirjoittaa.

Hänen mukaansa Amsterdamin ja Haagin kaupungit ovat uhkailleet seksityöntekijöitä viesteillä, että he joutuvat toimenpiteiden kohteeksi, jos jatkavat työskentelyä.

”Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole.”

Seksityöläiset ovat myös itse aktivoituneet. Alankomaissa on perustettu hätärahasto Dutch Emergency Fund, joka jakaa järjestöjen ja aktiivien avustuksella pieniä rahasummia kaikkein heikoimmassa asemassa oleville seksityöntekijöille.

Osa seksityöläisistä on ilmoittanut siirtyvänsä pandemian ajaksi tosimaailmasta virtuaalimaailmaan. Asiakkaita pyritään tapaamaan etäyhteyden välityksellä. Heille voidaan tuottaa myös videoita asiakkaiden mieltymysten mukaan.

”Oletan, että ihmiset löytävät uusia keinoja ansaita rahaa”, nimettömänä pysyttelevä brittiläinen seksityöläinen kirjoitti verkkolehti Refinery29:ssä. ”Verkkokamerat ja puhelinkeskustelut – oletan, että ihmiset turvautuvat noihin tulovirtoihin sen sijaan, että tehtäisiin henkilökohtaista seksityötä.”

Myös hän pelkäsi, että monet kollegat voivat ajautua koronakriisin myötä taloudellisiin vaikeuksiin ja lopulta kaduille, eli entistä vaarallisempiin olosuhteisiin.

”Koronavirus pelottaa monia, mutta seksityöntekijöillä se luo turvattomuutta ja tekee meistä entistäkin haavoittuvampia.”

Edit. 10.4. 2020 klo: 14.02: Tarkennettu Alankomaiden toimenpiteitä ja lisätty siteeraukset Hennalta.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat