Putin: Paikallis­johtajien riittämättömät korona­toimet voivat johtaa jopa rikosvastuuseen – ”Meillä ei ole mitään syytä kehuskella” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Venäjä

Putin: Paikallis­johtajien riittämättömät korona­toimet voivat johtaa jopa rikosvastuuseen – ”Meillä ei ole mitään syytä kehuskella”

Venäjän viranomaisten vahvistama koronaviruksen tartuntaluku ylitti tiistaina 20 000.

Koronaviruksen saaneisiin keskittyneen sairaalaan henkilökuntaa kuvattuna sairaalan pihalla sunnuntaina Moskovan laidalla.

Julkaistu: 14.4. 17:54, Päivitetty 14.4. 18:24

Venäjän presidentti Vladimir Putin on arvostellut osaa paikallisjohtajista ”hutiloinnista” koronaviruksen torjunnassa.

Samalla hän varoitti, että kuvernöörien ja aluehallintojen edustajien riittämättömistä toimista saatetaan aloittaa rikostutkinta.

Putin kertoi asiasta maanantaina järjestetystä tapaamisessa, joka televisioitiin. Siinä hän sanoi osalla alueilla olevan vielä kolme tai neljä viikkoa aikaa varautua pahimpaan.

”Haluan vielä kerran kiinnittää huomiota siihen, että mikäli asioita ei hoideta ajoissa, suhtaudun siihen rikollisena välinpitämättömyytenä kaikkine seuraamuksineen”, Putin sanoi tilaisuudessa uutistoimisto Tassin mukaan.

Moskovski Komsomolets -lehden mukaan Venäjän rikoslaki määrää kahden tai useamman ihmisen kuolemaan johtaneesta välinpitämättömyydestä enimmillään seitsemän vuotta vankeutta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui tiistaina videolinkin kautta Euraasian talousunionin kokoukseen.

Koronavirustartuntojen määrä on kasvanut Venäjällä viime päivinä nopeasti. Viranomaiset ilmoittivat tiistaiaamuna, että edeltävän vuorokauden aikana oli havaittu 2 774 uutta tartuntaa.

Se oli taas uusi päiväkohtainen ennätys. Virallinen luku on nyt siis 21 102 tartuntaa ja 170 kuollutta.

Viranomaiset itsekin myöntävät, että oikea määrä on todennäköisesti isompi. Sävy onkin muuttunut maaliskuusta, jolloin vallanpitäjät korostivat tilanteen olevan hallinnassa ja monia muita maita parempi. Maanantaina Putin myönsi tilanteen todennäköisesti vielä pahenevan.

”Meillä on paljon ongelmia. Meillä ei ole mitään syytä kehuskella, emmekä saa rentoutua”, Putin sanoi tilanteesta.

Putin julisti Venäjälle maaliskuun lopussa ”ei-työviikon”, jota hän myöhemmin jatkoi huhtikuun loppuun. Käytännössä kyse on karanteenista.

Termit tosin herättivät alkuun epäselvyyttä. Moni tulkitsi Putinin puheet vapaista ja ”ei-työviikosta” lomaksi, minkä vuoksi monet paikallisviranomaiset joutuivat tiukentamaan määräyksiään ja rajoituksiaan.

Poliisit ohjasivat saapuneita matkustajia sunnuntaina Šeremetjovin lentokentällä Moskovan ulkopuolella.

Putin on kuitenkin sanonut, että päätökset rajoituksista tehdään aluetasolla. Puolustajien mukaan niin on isossa maassa järkevintä tehdäkin, mutta kriitikoiden ja monien riippumattomien analyytikoiden mielestä Putin ei vain itse halua antaa kansalaisille ikäviä määräyksiä.

Venäjän tilastoiduista potilaista lähes kaksi kolmasosaa on Moskovassa, jonka monet asukkaat matkustavat paljon ulkomailla. Pääkaupunki on vaurainta Venäjää, mutta silti sen terveydenhoito alkaa olla kantokykynsä rajoilla.

Pääsiäisenä sosiaalisessa mediassa levisi kuvia, joissa pitkä jono ambulansseja odotti pääsyä sairaalalle. Viranomaiset vahvistivat myöhemmin niiden tuoneen potilaita, joita ei ehditty ottaa samaa tahtia sairaalaan.

Kasvonaamiota pitävä nainen poistuu ambulanssista tiistaina koronaviruspotilaille varatun sairaalan edessä.

Moskovan terveysviranomaiset arvioivat, että hoitopaikoista voi tulla pula parin viikon päästä. He sanoivat, että 24 sairaalaa valmistellaan koronaviruspotilaita varten. Puolentoista viikon päästä sairaaloissa on määrä olla 21 000 potilaspaikkaa.

Moskova onkin tiukentanut tasaisesti rajoituksia. Lähes kaikki palvelut on suljettu, eikä ulkona saa käydä kuin tarkkaan rajatuista syistä.

Keskiviikosta alkaen omalla auton tai julkisen liikenteen käyttäjiltä edellytetään viranomaisten myöntämää erillislupaa. Uutistoimisto Ria Novosti kertoi, että keskiviikosta alkaen myös kaikilta Moskovaan autolla saapuvilta vaaditaan lupaa.

Tilanne on myös vakava joissain maakunnissa, kuten Komissa. Maakunnissa terveydenhoidon tila on selvästi huonompi kuin Moskovassa.

Poliisit valvoivat tarkastuspistettä Moskovassa maanantaina.

Koronavirus|Putin jatkoi ”ei-työviikkoa”: Koronaviruksen vuoksi julistettu palkallinen vapaa jatkuu Venäjällä huhtikuun loppuun

Koronavirus|Putinin toiminta ”muistuttaa Stalinin käytöstä sodan ensimmäisinä päivinä” – HS kokosi, mitä venäläiset analyytikot sanovat koronaviruksesta ja sen vaikutuksista

Koronavirus|Venäjän tartuntatilanne pahenee nyt nopeasti – HS:n haastattelemat moskovalaiset kertovat tunnelmista hiljentyvässä suurkaupungissa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat