EU: Kankaista tehtyjä kasvosuojia voi harkita, mutta perushygienia ei saa unohtua ja ammattilaisille etusija – Komissio julkaisi ohjeita koronarajoitusten purkuun - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

EU: Kankaista tehtyjä kasvosuojia voi harkita, mutta perushygienia ei saa unohtua ja ammattilaisille etusija – Komissio julkaisi ohjeita koronarajoitusten purkuun

Euroopan unioni ohjeistaa keskiviikkona jäsenmaitaan siitä, miten koronavirusrajoituksia olisi syytä purkaa.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen pitämässä koronan talousvaikutuksia käsitellyttä tiedotustilaisuutta 2. huhtikuuta

Julkaistu: 15.4. 11:53, Päivitetty 15.4. 14:26

Euroopan komissio julkaisi keskiviikkona ohjeet siitä, miten jäsenmaiden kannattaisi purkaa koronarajoituksia. Jäsenmaat tekevät päätökset rajoitusten purkamisesta itse, mutta komissio toivoo, että ohjeiden avulla purku sujuisi koordinoidusti.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin esitteli komission ohjeet keskiviikkona tiedotustilaisuudessa. Hän painotti, että rajoituksia voi purkaa vasta, kun tautitilanne sen sallii, kun hoitovalmiuksia on tarpeeksi ja kun purun vaikutuksia voi valvoa esimerkiksi lisäämällä testausta.

Lue lisää: HS:n näkemät EU:n ohjeet koronarajoitusten purkuun: Iäkkäille ja sairaille pidemmät kiellot, massatapahtumat ja ulkorajat auki viimeiseksi

Osa Euroopan maista on jo päättänyt lieventää koronavirusrajoituksia. Esimerkiksi Tanska on avannut koulut ja päiväkodit keskiviikkona 11-vuotiaille ja nuoremmille. Itävalta avasi tiistaina alle 400 neliömetrin kaupat, rautakaupat sekä kauppapuutarhat.

Suomen hallitus kertoi aamulla, että Uudenmaan eristys päättyy keskiviikkona, sillä sille ei ole enää oikeudellisia perusteita. Muita rajoituksia harkitaan myöhemmin.

Hallitus on asettanut työryhmän arvioimaan sitä, miten kaikista rajoitteista voidaan luopua oikea-aikaisesti. Ensi viikolla hallitus kuulee ensimmäisen väliarvion työryhmältä.

”Meillä ei ole kristallipalloa, josta voisimme katsoa tulevaisuuteen. Voi olla, että tautitilanteen muuttuessa hallitus joutuu ottamaan uudelleen rajoitteita käyttöön”, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Komission ohjeistuksessa painotetaan, että jäsenmaiden on varauduttava rajoitusten purkuun muun muassa lisäämällä tehohoitomahdollisuuksia, terveydenhoitohenkilökuntaa ja suojavarusteiden saatavuutta.

”Rajoitusten purku johtaa väistämättä uusien tautitapausten kasvuun. Tämä vaatii jatkuvaa tarkkailua”, komissio ohjeistaa.

Komission mukaan koronavirus on keskuudessamme niin kauan kunnes rokote tai hoito on kehitetty. Rajoitustoimia pitää voida myös kiristää, jos tautitilanne ryöpsähtää uudestaan. Tautitilannetta pitää tarkkailla nykyistä laajemmalla testaamisella.

Komissio ottaa kantaa myös Suomessa viime päivinä kiivaana käyneeseen kasvosuojakeskusteluun. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta suositteli kankaisten kasvosuojusten käyttöä julkisilla paikoilla. Osa Euroopan maista suosittaa suojusten käyttöä.

Komission ohjeistuksessa eri kankaista valmistettuja kasvosuojia voi harkita käytettäväksi erityisesti silloin, jos lääketieteellisia suojia ei ole saatavilla tuotanto-ongelmien vuoksi tai sen vuoksi, että terveydenhoitohenkilökunta tarvitsee niitä. Komission perustaa ohjeensa Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen suosituksiin.

Keskuksen mukaan kasvosuojia voi harkita erityisesti vilkkailla julkisilla paikoilla, mutta keskus painottaa, ettei tarpeeksi tutkimuksia taudinkulun hidastamisesta esimerkiksi kankaisten suojien avulla ole. Teho perustuu keskuksen mukaan siihen,että maski suojaa ympäristöä mahdolliselta oireettomalta tai vähäoireiselta taudinkantajalta.

”Terveydenhuollon työntekijöille on annettava etusija. Lisäksi suojien käyttö ei korvaa muuta perushygieniaa taudinehkäisyssä”, von der Leyen sanoi.

Komission ohjeistuksen mukaan maskisuosituksia pitää arvioida tutkimustiedon, suojien saatavuuden ja mahdollisten kielteisten sivuvaikutusten valossa.

Komissio suosittaa, että rajoitusten purussa edetään ensin paikallisesti ja askel kerrallaan. Kaikki työntekijät ja koululaiset eivät saa palata työpaikoille ja kouluihin samaan aikaan. Haavoittuvassa asemassa olevien, kuten iäkkäiden ja sairaiden, kieltoja voidaan jatkaa muuta väestöä pidempään.

Komission esityksessä rajojen avaamisessa painotetaan, että jäsenmaiden tulisi ensin avata sisärajoja ja sitten siirrytään koordinoidusti EU:n ulkorajoille. Von der Leyen painotti, että rajatoimista pitää kertoa EU:lle ja naapurimaille.

”Emme halua tilannetta, että naapurimaassa on jo kaupat auki ja ihmiset haluavat rajan yli ostoksille”, von der Leyen sanoi.

Komissio näyttää vihreää valoa erilaisille mobiilisovelluksille, jolla koronaviruksen tarttumista voi seurata. Komissio painottaa kuitenkin, että sovellusten pitää käyttää tietoa nimettömänä, ja tiedot on tuhottava kriisin päätyttyä.

Komission mukaan koko Euroopan unionin laajuinen sovellus tai sovellusten yhteensovittaminen voisi olla tehokas tapa. Samalla komissio painottaa, että sovellusten on oltava vapaaehtoisia.

Koronavirus|HS:n näkemät EU:n ohjeet koronarajoitusten purkuun: Iäkkäille ja sairaille pidemmät kiellot, massatapahtumat ja ulkorajat auki viimeiseksi

Koronavirus|HS:n seuranta epidemian vaikutuksista Suomessa ja maailmalla

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat