Moskova haluaisi viedä jätteensä yli tuhannen kilometrin päähän Arkangeliin – Nyt uudet paikallisjohtajatkin vastustavat hanketta, mutta aktivistit epäilevät puheita - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Venäjä

Moskova haluaisi viedä jätteensä yli tuhannen kilometrin päähän Arkangeliin – Nyt uudet paikallisjohtajatkin vastustavat hanketta, mutta aktivistit epäilevät puheita

Jäteongelman kanssa painiva Moskova halusi alkaa viedä jätteitä 1 200 kilometrin päässä sijaitsevaan Šiesiin, johon alettiin rakentaa jätteenkäsittelylaitosta. Paikalliset ihmiset sekä Arkangelissa että Komissa vastustivat hanketta näkyvästi.

Paikalliset aktivistit Šiesin jätelaitosta vastusvalla pysyvällä mielenosoituspaikalla Arkangelin keskustassa maaliskuun alussa.

Julkaistu: 20.4. 16:01, Päivitetty 20.4. 17:36

Moskovan hanke viedä jätteitään yli tuhannen kilometrin päässä sijaitsevalle syrjäseudulle on joutunut julkisuudessa entistä vahvempaan vastatuuleen.

Jätelaitos oli määrä rakentaa Šiesiin, Arkangelin alueen reunalle lähelle Komin rajaa. Molempien maakuntien asukkaat kuitenkin alkoivat pian vastustaa jätelaitosta, jonka oli tarkoitus käsitellä vuosittain puoli miljoonaa tonnia jätettä.

Nyt sekä Arkangelin että Komin uudet virkaa toimittavat aluejohtajat ovat ilmoittaneet vastustavansa hanketta. Molemmat kertoivat kantansa heti nimityksen jälkeen huhtikuussa.

Rakennushanke oli jo keskeytetty oikeuden määräyksellä, mutta rakentajat olivat valittaneet päätöksestä.

Šiesiin liittyneet protestit olivat tyypillisiä nyky-Venäjällä. Eri puolilla puhkeaa usein mielenosoituksia, joissa vastustetaan jotain hanketta. Usein kiukku liittyy juuri jätteisiin, jotka ovat Venäjällä iso ongelma.

Arkangelissa ja Komissa ne olivat kuitenkin tavallista äänekkäämpiä ja näkyvämpiä. Niihin osallistui myös paljon ihmisiä, jotka tavallisesti välttävät mielenosoituksia. Ihmiset olivat huolissaan ympäristövaikutuksista, mutta monia loukkasi myös ajatus, että Moskova pitää Arkangelia kaatopaikkanaan.

Komi on suomensukuisten komien nimikkotasavalta, mutta käytännössä siis yksi Venäjä alueista. Šies-mielenosoituksissa on siellä nähty myös omia lippuja, kun Arkangelissa mielenosoittajat ovat kantaneet Venäjän lippuja.

HS vieraili Arkangelissa maaliskuussa, lue lisää: Moskovalaisten roskia oli tarkoitus kipata Arkangeliin, ja siitä sai alkunsa ”emäntien kapina” – Nyt myös suhtautuminen Putiniin on muuttunut

HS on kirjoittanut Venäjän jäteongelmasta myös aiemmin, lue lisää: Tämä juttu haisee. Moskova vie roskansa muualle, ja se suututtaa satojen kilometrien päässä.

Šiesiä on pidetty yhtenä syynä sille, miksi Arkangelin kuvernööri Igor Orlov oli viiden alueillaan epäsuosituimman kuvernöörin joukossa. Hän ilmoitti eroavansa huhtikuun alussa. Parin tunnin päästä erostaan ilmoitti myös Komin johtaja Sergei Gaplikov.

Venäjän presidentti Vladimir Putin nimitti Arkangelin virkaa toimittavaksi kuvernööriksi Aleksandr Tsybulskin ja Komin virkaa tekeväksi johtajaksi Vladimir Uiban. Viime viikolla molemmat sanoivat vastustavansa Šiesin rakentamista.

”Kyllä, vastustan Šiesin asemaa. En halua sen jatkuvan”, Tsybulskin sanoi keskiviikkona radioasema Eho Severille.

”Tällä projektilla, kuten ei millään muullakaan ympäristöä mahdollisesti vahingoittavalla projektilla, ei ole oikeutusta”, Uiban sanoi lehdistötilaisuudessaan perjantaina.

HS:n maanantaina haastattelemat arkangelilaiset Šies-aktivistit olivat kuitenkin vielä epäileväisiä.

”Tietenkin ilahdutti, että Arkangelin virkaa tekevä kuvernööri ja Komin virkaa tekevä johtaja ilmoittivat niin, mutta elämä on opettanut meitä uskomaan vain tekoihin”, Dmitri Šekusin sanoi puhelimessa.

Hänen mukaansa rakennukset pitää purkaa ja alue saattaa takaisin luonnonmukaiseen tilaansa, ympäristölainsäädäntöä rikkoneet pitää erottaa ja asettaa syytteeseen, vainottujen ekoaktivistien tuomiot perua ja jätehuolto panna kaikin puolin kuntoon.

”Vasta sen jälkeen pidämme Šiesin kysymystä loppuun käsiteltynä.”

Jelena Kalinina on samoilla linjoilla.

”Esiintyminen hanketta vastaan on vielä kaukana toiminnasta”, Kalinina sanoi puhelimessa.

Venäjällä on käynyt ennenkin niin, että vastustusta herättäneitä hankkeita on keskeytetty mutta jatkettu myöhemmin uudelleen.

Venäläismedian tietojen mukaan Arkangelin kuvernööri vaihdettiin syksyllä pidettävien kuvernöörinvaalien vuoksi. Orlov oli vaaleja varten aivan liian epäsuosittu, vaikka vallanpitäjät valitsevatkin vastaehdokkaat.

Komin Gaplikovin potkuja taas edelsi tieto siitä, että alueella oli havaittu poikkeuksellisen paljon koronavirustartuntoja. Alueella on noin miljoona asukasta, mutta siellä on havaittu tartuntoja viidenneksi eniten Venäjän alueista.

Putin sanoi viime viikolla, että osa aluejohtajista on ”hutiloinut” koronaviruksen torjunnassa. Hän myös sanoi, että kuvernöörien ja aluehallintojen edustajien riittämättömistä toimista saatetaan aloittaa rikostutkinta. Lausunnon on yleisesti ymmärretty viittaavan ainakin Komiin.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat