Elokuussa Trump halusi ostaa Grönlannin, nyt Yhdysvallat lahjoittaa saarelle miljoonia dollareita - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Grönlanti

Elokuussa Trump halusi ostaa Grönlannin, nyt Yhdysvallat lahjoittaa saarelle miljoonia dollareita

Tuen taustalla on arktinen kilpajuoksu Kiinan ja Venäjän kanssa.

Grönlannin kylät ja kaupungit olivat jo ennen koronaa eristyksissä toisistaan. Teitä ei ole, vaan kylästä toiseen on liikuttava vesitse, helikopterilla tai pienlentokoneella. Kuvassa 30 asukkaan kalastajakylä Oqaatsut Grönlannin napapiirillä.

Julkaistu: 24.4. 12:48

Maailman suurin saari ja Tanskan itsehallintoalue Grönlanti saa Yhdysvalloilta miljoonia dollareita taloudellista tukea koronakriisin keskellä.

Noin 12 miljoonan dollarin lahjoitus on tarkoitus käyttää Grönlannin kaivosteollisuuden, turismin ja koulutuksen kehittämiseen.

Ele on seurausta Yhdysvaltojen strategisista pohdinnoista. Tuen lisäksi Yhdysvallat aikoo avata Grönlannin pääkaupungissa Nuukissa tänä vuonna konsulaatin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1953.

Uutistoimisto AFP:n ja uutistoimisto Reutersin haastattelemien yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Yhdysvallat haluaa lähentyä Grönlantia ja varmistaa etumatkan suhteessa Venäjään ja Kiinaan, jotka myös tavoittelevat jalansijoja arktisella alueella.

Grönlanti sijaitsee Luoteisväylän äärellä. Luoteisväylä on Pohjois-Amerikan pohjoispuolelta kulkeva meritie Euroopasta Aasiaan. Väylän jääpeite vähenee, kun ihmisen aiheuttama ilmastonlämpeneminen etenee.

Yhdysvallat on ollut Grönlannissa sotilaallisesti läsnä toisesta maailmansodasta asti. Pohjois-Grönlannin Thulessa sijaitsee yhä Yhdysvaltojen ohjuspuolustuksen tärkeä tutka-asema.

”Haluamme taata vakaan arktisen alueen, jossa Yhdysvaltojen edut on turvattu”, nimettömänä esiintynyt korkea yhdysvaltalaisviranomainen sanoi AFP:lle.

”Meillä on myös huolia liittyen Venäjän asevarusteluun arktisella alueella. Se on kasvanut dramaattisesti viime vuosina”, hän jatkoi.

Turistit tulevat Grönlantiin kelluvien jäävuorien ja valaiden vuoksi. HS kuvasi kahta ryhävalasta elokuussa lähellä Oqaatsutin kylää. Koronaepidemia on pysäyttänyt turismin myös Grönlannissa.

Lisäksi Grönlannissa paljastuu jään alta harvinaisia mineraalivaroja ja öljyä, joiden on arveltu kiinnostavan Yhdysvaltoja, vaikka varannot ovatkin yhä erittäin vaikeasti tavoitettavissa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ehdotti viime elokuussa, että Yhdysvallat voisi ostaa koko saaren.

Tuolloin Tanska torjui ehdotuksen absurdina. 56 000 asukkaan Grönlannilla on vahva itsehallinto, mutta Tanska vastaa yhä saaren ulkopolitiikasta.

HS vieraili Grönlannissa pian Trumpin ehdotuksen jälkeen.

Tuolloin Grönlannin itsenäisyysmielisen eliitin jäsenet pitivät ostoehdotusta älyttömänä. He näkivät silti mahdollisuuksia siinä, että Grönlanti voisi Yhdysvaltojen tuella vapautua riippuvuudestaan Tanskaan.

Entinen talousministeri Pele Broberg sanoi tuolloin HS:lle, että Trump esitti kysymyksensä väärin.

”Jos hän olisi kysynyt, että haluatteko te itsenäisiksi Tanskasta Yhdysvaltojen avulla, vastaus olisi ollut kuuluva ’kyllä’.”

Julie Hardenberg, Malene Broberg, Pele Broberg ja Svend Hardenberg kokoontuivat Hardenbergien luona elokuussa Grönlannin pääkaupungissa Nuukissa pian Donald Trumpin ostotarjouksen jälkeen. Pele Broberg on Grönlannin entinen talousministeri ja Svend Hardenberg Grönlannin pääministerin entinen neuvonantaja. Molemmat olivat HS:n haastattelussa sitä mieltä, että Trumpin ostotarjous olisi voinut olla hyvä tilaisuus aloittaa neuvottelut Yhdysvaltojen tuen lisäämisestä ja Tanskan vaikutusvallan vähentämisestä.

Tanska piti kauan Grönlantia siirtomaanaan, minkä vuoksi grönlantilaisten tunteet emämaata kohtaan eivät ole pelkästään lämpimiä. Saarella puhutaan varsin yleisesti tanskaa, mutta grönlantilaisten yleisin äidinkieli on eskimokieliin kuuluva grönlanti.

Oman lipun Grönlanti otti käyttöön kesällä 1985.

Nyt Yhdysvallat siis kokeilee ostamisen sijaan pehmeämpää lähestymistapaa.

12 miljoonan dollarin summa ei ole suuren suuri. Tanskan vuotuinen tuki Grönlannille on saaren itsehallinnon nettisivujen mukaan 470 miljoonaa euroa.

Tuki kattaa suuren osan Grönlannin budjetista. Vientituloja Grönlanti saa nykyään lähes ainoastaan kalastuksesta. Tärkein tuote ovat katkaravut. Kaivosprojekteja on viritelty vuosikausia, mutta niiden tuotot ovat yhä marginaalisia.

Grönlannin lippu liehui elokuussa 2019 Grönlannin pääkaupungissa Nuukissa. Grönlannissa puita ei kasva juuri missään. Rannikot ovat karuja ja valtaosa saaresta on jäätikön peitossa.

Tanskan oppositiossa Yhdysvaltojen ele herätti närää. Supervallan katsottiin lyövän kiilaa Tanskan ja Grönlannin välille. Ulkoministeri Jeppe Kofod kuitenkin vakuutti, että mailla on asiasta yhteisymmärrys.

Yhdysvallat ja Tanska ovat liittolaisia sotilasliitto Natossa. Grönlanti sijaitsee maantieteellisesti lähempänä Yhdysvaltoja kuin Tanskaa.

”Minusta on rohkaisevaa, että juuri Yhdysvallat, joka on naapuri ja läheinen liittolainen, antaa tämän lahjoituksen”, ulkoministeri Kofod sanoi Reutersille.

Grönlannin omin­takeisessa pää­kaupungissa puhutaan yhä Trumpin tarjouksesta: ”Se hoidettiin päin seiniä”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat