Singaporea ylistettiin korona­viruksen torjunnan malli­maaksi, mutta nyt tilanne on toinen – Mikä meni vikaan? - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Tartunnat

Singaporea ylistettiin korona­viruksen torjunnan malli­maaksi, mutta nyt tilanne on toinen – Mikä meni vikaan?

Koronaviruksen torjunta on kuin yrittäisi korjata lentokoneen moottoria kesken lennon, sanoo singaporelainen asiantuntija. Köyhissä ja ahtaissa oloissa asuvien siirtolaisten tartunnat muodostavat nyt yli puolet koko Singaporen tartunnoista.

Siirtolaiset lukitsivat kotinsa, asuntolaksi muutetun tehtaan, porttia Singaporessa 22. huhtikuuta.

Julkaistu: 26.4. 13:12, Päivitetty 26.4. 14:00

Vielä talvella Singapore oli koronaviruksen mallimaa. Helmi-maaliskuussa sitä juhlittiin koulukirjaesimerkkinä koronavirusepidemian selättämisestä.

Nyt Singaporessa on kuitenkin lauantain lukujen mukaan lähes 12 700 tartuntaa.

Grafiikka näyttää, miten tartuntatilanne on kehittynyt Singaporessa. Verrokkeina ovat Etelä-Korea, Japani, Suomi ja Ruotsi.

Vaikka kuolleisuus on Singaporessa pieni, kaksitoista kuollutta, viruksen eteneminen rikkaassa valtiossa kertoo myös siitä, että koronavirus ei tartu tasa-arvoisesti.

Helmikuun lopulla maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus ylisti Singaporen menestystä torjuntatoimissa. Singapore testasi kaikki, eikä jättänyt ”kiveäkään kääntämättä”, johtaja sanoi.

Nyt jopa 80 prosenttia Singaporen koronavirustartunnoista on todettu siirtotyöläisten keskuudessa, kertovat talousuutistoimisto Bloomberg ja uutistoimisto Reuters.

Yhteensä Singaporessa on noin miljoona työperäistä siirtolaista. Yksi heistä on Bangladeshista kotoisin oleva Potilas 42. Hän oli 42. ihminen, jolla diagnosoitiin koronavirustartunta Singaporessa. Positiivinen testitulos annettiin 8. helmikuuta.

Ennen koronaviruksen toteamista mies kävi oireidensa takia klinikalla ja sairaalassa. Hänet lähetettiin pois, kertoo Bloomberg.

Mies kävi siirtolaisten suosimassa kauppakeskuksessa ja asui majoituksessa, jossa samassa huoneessa asui yhteensä kymmenen siirtotyöläistä. Majoituksessa on yhteiset peseytymis- ja ruuanlaittotilat.

Vasta helmikuun seitsemäntenä Potilas 42 otettiin sairaalahoitoon. Seuraavana päivänä saapui positiivinen testitulos. Hän oli ensimmäinen koronavirustapaus Singaporen siirtotyöläisasuntoloissa.

Maaliskuun lopulla koronavirustartunnat alkoivat lisääntyä rajusti. Singapore joutui myöntymään: koulut suljettiin. Nyt torjuntatoimiksi tarkoitettuja liikkumisrajoituksia on jatkettu kesäkuun alkuun asti.

Singaporen sokea piste paljastui: ruuhkaiset, matalapalkkaisten ulkomaalaisten työläisten kansoittamat asuntolat, kertoi australialainen uutiskanava ABC lauantaina. Huhtikuun neljäntenätoista Singaporen 3 252 virustartunnasta 1 625 liittyi leviämiseen siirtolaisten asuntoloissa. Se oli aika tarkalleen puolet.

Miten Singapore ei havainnut siirtolaisia, jotka muodostavat noin viidenneksen sen väestöstä? Tartuntatautien leviämisestä epähygieenisissä ja ahtaissa oloissa kun on kokemusta.

Bloombergin mukaan Singaporen siirtolaisten keskuudessa levisi vuonna 2008 keltakuumehyttysten levittämä chikungunya-virus, joka aiheuttaa korkean kuumeen ja niveltulehduksen. Leviämisen syynä oli yksinkertaisesti se, että asuntoloiden ikkunoissa ei ollut hyttysverkkoja. Jos olikin, ne olivat rikki.

Australian ABC luettelee muutaman asian, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että koronavirus on päässyt leviämään asuntoloissa.

Ensinnäkin hoitohenkilökunnan liikkumista rajoitettiin mahdollisten tartuntojen leviämisen estämiseksi. Tämä johti siihen, ettei vapaaehtoisten paikan päällä esimerkiksi asuntoloissa tarjoama terveydenhuoltotyö väheni.

Toisekseen hengityssuojaimia jaettiin epidemian alkuvaiheessa muualla, mutta ei siirtolaisten asuntoloissa.

Kolmanneksi: kun siirtolaistyövoimaa on myöhemmin määrätty eristykseen, virus pääsee leviämään ahtaisiin tiloihin eristettyjen keskuudessa.

Singaporella on kokemusta myös sars-epidemian torjunnasta vuodelta 2003. Asiantuntijoiden mukaan voi olla, että kokemus sarsista ei välttämättä olekaan niin hyödyllinen.

Singapore yritti torjua koronavirusta kuin sarsia. Toimiin kuului esimerkiksi tartuntaketjujen kartoittaminen, jossa Singapore on ollut kansainvälinen edelläkävijä ja ottanut ensimmäisten joukossa käyttöön mobiilisovelluksen joka varoittaa mahdollisesta altistumisesta.

Bloombergin haastatteleman Singaporen kansallisen yliopiston kansanterveyden apulaisprofessori Jeremy Lim huomautti, ettei koronavirurs ole ollenkaan niin kuin sars.

”Vanha käsikirja on syytä heittää menemään ja kirjoittaa kokonaan uusi. Ongelma on siinä että toimenpiteitä pitää tehdä samalla”, Lim sanoi.

”Vähän sama kuin yrittäisi korjata lentokoneen moottoria kesken lennon.”

Avustusjärjestö Alliance of Guest Workers Outreach (AGWO) jakaa Singaporen karanteeniin joutuneille siirtolaisille yli 17 000 ateriaa. Etualalla järjestön työntekijä, pastori Samuel Gift Stephen.

Singaporen tilanne muistuttaa Bloombergin mukaan Etelä-Korean tilannetta. Aluksi Etelä-Koreassa torjuttiin koronavirusta altistuneita kartoittamalla. Kun virus alkoi levitä uskonnollisessa yhteisössä, Etelä-Korea muutti strategiaansa ja siirtyi kiireesti testaamaan koko yhteisöä. Singaporessa testattiin Potilas 42:n mahdollisesti altistamat 19 siirtolaista.

Singaporen terveysministeriö ei vastannut Bloombergille lehden yrittäessä tiedustella, montako siirtolaista testattiin seuraavina viikkona Potilas 42:n tartunnan jälkeen, mutta laajaan siirtolaisyhteisön testaamiseen ryhdyttiin Bloombergin mukaan vasta myöhemmin.

Nyt ongelmaan on tartuttu. Siirtolaisille on ryhdytty jakamaan hengityssuojaimia. Siirtolaisen parissa työskentelevä Migrant Workers’ Center kertoi Facebookissa viikko sitten, että asuntoloissa asuville siirtolaisille jaetaan 400 000 pestävää suojainta.

Changin messukeskukseen rakennettu karanteenikeskuksen ja sairaalan välimuoto odotti asukkaita Singaporessa lauantaina.

Noin 10 000 siirtolaista on siirretty pois ahtaista asuntoloista, kertoo Reuters. Heitä on majoitettu tilapäisesti esimerkiksi messuhalleihin, armeijan parakkeihin ja asuntolaivoihin.

Suurimmasta messuhallista, Changi Export Centerista, on tehty väliaikainen sairaala. Sinne mahtuu enintään 2 700 potilasta ja hallin ulkopuolelle rakennettuun lisäosaan vielä noin 1 700 lisää. Changissa voidaan majoittaa ja hoitaa toipuvia sellaisia potilaita, joiden oireet ovat lieviä.

Entä mitä kuuluu Potilas 42:lle?

Hän toipuu, kertoi Migrant Workers’ Center Facebookissa. Potilas 42 oli hengityskoneessa mutta pystyy nyt hengittämään itse. Hän pääsi pois tehohoidosta 16. huhtikuuta, yli kaksi kuukautta koronaviruksen diagnosoimisen jälkeen.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat