Suomen kokoinen Uusi-Seelanti julisti pysäyttäneensä koronaviruksen ja kevensi rajoituksiaan, kansa ryntäsi uimarannoille ja hampurilaisjonoon - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Suomen kokoinen Uusi-Seelanti julisti pysäyttäneensä koronaviruksen ja kevensi rajoituksiaan, kansa ryntäsi uimarannoille ja hampurilaisjonoon

Rajoituksia helpotettiin sen jälkeen, kun pääministeri Jacinda Ardern oli maanantaina julistanut koronaviruksen nitistetyksi.

Julkaistu: 27.4. 18:16, Päivitetty 28.4. 9:32

Vajaat viisi miljoonaa Uuden-Seelannin asukasta ottivat tiistaina innolla vastaan helpotukset, jotka hallitus teki viisi viikkoa sitten koronaviruksen vuoksi säädettyihin tiukkoihin rajoituksiin.

Etätyö on edelleen pakollista, ellei se ole mahdotonta, mutta viranomaisten mukaan 400 000 ihmistä palasi tiistaina työpaikalleen suljettujen palveluyritysten aloittaessa uudelleen toimintaansa, kertoo uutistoimisto Reuters. Myös koulut avaavat vähitellen ovensa.

Kansa täytti jo aamulla aiemmin suljetut uimarannat ja golfkentät. McDonald’sin hampurilaisravintoloihin syntyi pitkiä jonoja niin Aucklandissa kuin Wellingtonissakin, kun ravintoloiden noutoruokapalvelut sallittiin.

The New Zealand Herald -lehden mukaan liikenne ruuhkautui Aucklandin metropolialueella täysin hampurilaisravintoloiden autokaistoille jonottaneiden kaupunkilaisten takia.

”Vielä olisi kaksi juustohampurilaista jäljellä, mutta enää ei mahdu”, kommentoi hampurilaisaterioita hamstrannut autokaistan asiakas Tai Perez lehdelle aamuneljältä paikallista aikaa.

Rajoituksia helpotettiin sen jälkeen, kun pääministeri Jacinda Ardern oli maanantaina kertonut, että leviämistä, jossa tartunnan lähdettä ei pysty paikantamaan, ei ole maassa laajalti.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern puhui maansa saavutuksista koronaviruksen torjumisessa lehdistötilaisuudessa Wellingtonissa maanantaina.

”Olemme voittaneet sen taistelun”, Ardern sanoi Uuden-Seelannin yleisradion RNZ:n mukaan.

Uusi-Seelanti on väkiluvultaan vain hieman Suomea pienempi. Noin 4,9 miljoonan asukkaan maassa todettiin maanantaina vain yksi vahvistettu ja neljä todennäköistä tartuntaa. Yhteensä tartuntoja on todettu 1 469 ja viruksen aiheuttamia kuolemia 19. Noin neljä viidestä tartunnan saaneesta on jo parantunut.

Uuden-Seelannin menestysreseptinä ovat olleet laaja testaus ja tiukat rajoitustoimet, joita kansalaiset ovat noudattaneet tunnollisesti.

Uusi-Seelanti oli viisi viikkoa valmiustilaportaikon korkeimmalla tasolla 4 ja siirtyy nyt tasolle 3. Yhtä alemmalla tasolla on määrä pysyä kaksi viikkoa ennen seuraavaa askelta, mutta tarpeen vaatiessa pidempäänkin.

”En aseta vaaraan saavutuksiamme uusiseelantilaisten terveyden eteen. Jos meidän pitää pysyä tasolla 3, me pysymme,” Ardern sanoi TVNZ-televisioyhtiön mukaan.

”Emme koskaan saa tietää, mitä olisi tapahtunut ilman tason 4 rajoituksia, mutta voimme katsoa ulkomaille ja nähdä, miten kamalasti monessa muussa maassa on käynyt. – – Olemme välttäneet pahimman”, sanoi Ardern, joka on saanut runsaasti kiitosta kriisinhoidostaan muun muassa empaattisen johtamistyylinsä ja hyvän viestintänsä ansiosta.

Korkeimmalla valmiustasolla uusiseelantilaiset saivat poistua kotoaan vain välttämättömille asioille, kuten kauppaan tai apteekkiin ja ulkoilemaan lähikulmille. Työpaikallaan sai käydä vain välttämättömien alojen kuten terveydenhuollon henkilökunta.

Siirtyminen yhtä alemmalle valmiustasolle tarkoittaa, että koulut avaavat ovensa, ravintolat saavat alkaa tarjota noutoruokaa ja tietyille ammattiryhmille sallitaan työskentely työpaikalla. Etäkoulu on kuitenkin yhä suositeltavaa ja etätyö pakollista, ellei se ole mahdotonta.

Koronavirus|Alle 1 500 tartuntaa ja vain 14 kuolemaa – Mitä Suomen kokoisessa Uudessa-Seelannissa on tehty toisin kuin muualla?

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat