Pentagon julkaisi hävittäjälentäjien kuvaamia ufovideoita - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Ufot

Pentagon julkaisi hävittäjälentäjien kuvaamia ufovideoita

Yhdysvalloissa on tutkittu tuhansittain ufohavaintoja, joista useimmille on löytynyt luonnollinen selitys.

Julkaistu: 28.4. 7:46

Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon on julkaissut kolme lyhyttä videota, joissa näkyy tunnistamattomia lentäviä esineitä eli ufoja. Amerikkalaiset hävittäjät ovat kuvanneet videot vuosina 2004 ja 2015 Yhdysvalloissa.

Videot ovat levinneet julkisuuteen jo aiemmin. Nyt Pentagon vahvisti ne aidoiksi ja kutsui videoilla näkyviä ufoja ”selittämättömiksi ilmailuilmiöiksi”. Vahvistamalla videoiden aitouden Pentagon halusi suitsia niistä syntyneitä spekulointeja.

”Kun lähestyin sitä, se kiihdytti nopeasti kohti etelää ja sitten katosi yhtäkkiä alle kahdessa sekunnissa”, kertoi vuoden 2004 ufon nähnyt lentäjä David Fravor CNN:llä.

Pentagon aloitti vuonna 2007 ufohavaintoja selvittävän ohjelman, jota rahoitettiin vuosien ajan kymmenillä miljoonilla dollareilla. Ohjelman ytimessä oli tunnistamattomien lentävien esineiden tutkiminen. Siinä selvitettiin muun muassa sotilaiden havaintoja ilma-aluksista, jotka kulkivat epätavallisen nopeasti tai joiden ilmassa pysymisen mekanismi oli epäselvä.

Ohjelman puitteissa kerättiin muun muassa metalliesineitä sekä video- ja äänitallenteita, jotka liittyivät väitettyihin ufohavaintoihin. New York Timesin mukaan mukana olleet tutkijat paitsi puhuivat tunnistamattomia esineitä nähneiden sotilaiden kanssa, myös tutkivat ihmisiä, jotka sanoivat saaneensa esineistä fyysisiä oireita. Ohjelman rahoitus pantiin toimeen vähin äänin, ja osa siitä on yhä luokiteltu salaiseksi.

Lentäviä esineitä on tutkittu Yhdysvalloissa useasti aiemminkin. Vuonna 1947 Yhdysvaltain ilmavoimat aloitti selvitysten sarjan, jossa tutkittiin yli 12 000 väitettyä ufohavaintoa. Useimmille löytyi luonnollinen selitys, joskin noin 700 tapauksen syytä ei saatu selvitettyä. Projekti päättyi vuonna 1969.

Myös Pentagonissa 2000-luvulla aloitetun ohjelman rahahanat ehtyivät viranomaisten mukaan vuonna 2012.

Pentagon pyöritti vuosia salaperäistä ”ufojen tunnistamis­ohjelmaa” – Lehdet: Kongressilta miljoonien rahoitus

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat