Australia vaatii yhä riippumatonta tutkimusta koronaviruksen alkuperästä, Kiinassa närkästyttiin ja haukuttiin maata ”purukumiksi kengässä” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Koronavirus

Australia vaatii yhä riippumatonta tutkimusta koronaviruksen alkuperästä, Kiinassa närkästyttiin ja haukuttiin maata ”purukumiksi kengässä”

Australian pääministeri Scott Morrison vaatii yhä riippumatonta tutkimusta siitä, kuinka koronavirusepidemia sai alkunsa. Kiina uhkaa kauppasodalla.

Australian pääministeri Scott Morrison.

Julkaistu: 29.4. 10:53

Australian hallituksen vaatimukset riippumattomasta tutkimuksesta koronaviruksen alkuperästä ovat hermostuttaneet Kiinan kommunistipuolueen perin pohjin. Kiinan Australian-lähettiläs Cheng Jingye uhkasi sunnuntaisessa haastattelussa epäsuorasti Australiaa kauppasodalla, ja sittemmin sanasota on saanut vain lisää kierroksia.

”Australia on kuin purukumi Kiinan kengässä”, valtiollisen Global Times -lehden päätoimittaja Hu Xijin kommentoi kiinalaisessa yhteisöpalvelussa Weibossa. ”Joskus täytyy vain löytää kivi ja raaputtaa se irti.”

Australian pääministeri Scott Morrison vakuutti keskiviikkona, ettei hänen hallituksellaan ole aikomustakaan antaa periksi, kertoo australialainen SBS News.

”Australian tavoitteita ei ole suunnattu ketään vastaan”, Morrison sanoi.

Kiista sai alkunsa toissa sunnuntaina, kun Australian ulkoministeri Marise Payne kertoi hallituksensa ajavan riippumatonta tutkimusta siitä, kuinka maailmanlaajuinen koronavirusepidemia sai alkunsa Kiinassa. Samalla Payne syytti Kiinaa tosiasioiden salailusta.

Seuraavalla viikolla pääministeri Morrison kertoi tehneensä aloitteen tutkimusta Maailman terveysjärjestölle WHO:lle.

”Jos olet WHO:n jäsen, seuraa siitä joitakin vastuita ja velvoitteita”, Morrison huomautti kiinalaisille The New York Timesin mukaan.

Peking valjasti Global Timesin vastahyökkäykseen, jossa Australiaa syytettiin muun muassa rasismista. Kiinan Canberran-lähetystö syytti Australiaa juonittelusta ja julkaisi tällä viikolla tekstin puhelinkeskustelusta, jossa australialaisvirkamies lähetystön mukaan lupaa lähettiläs Chengille, että Australian vaatimukset voidaan unohtaa vähin äänin.

Lähetystö julkaisi kokonaisuudessaan myös Australian Financial Review -lehden haastattelun, jossa Cheng nimittää Morrisonin aloitetta ”poliittisesti motivoiduksi” ja huomauttaa, että Australian-lomat sekä australialaiset pihvit ja viinit voivat käydä mauttomiksi.

Viittaukset tulkittiin epäsuoraksi uhkaukseksi kauppasodan aloittamisesta. Kiina on Australian suurin kauppakumppani.

Chengin mukaan Australia on ”keihäänkärki Kiinan pahantahtoisessa juonittelussa”. Tämä viittaa kiinalaisnäkemykseen, jonka mukaan Morrison on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin juoksupoika Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodassa.

Trump ilmoitti kuluvan kuun puolivälissä Yhdysvaltain lopettavan WHO:n rahoituksen, koska järjestö on hänen mielestään suostunut osallistumaan kiinalaisten harjoittamaan salailuun covid-19-epidemian synnystä ja alusta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat