Brasilian entinen oikeusministeri todisti presidentti Bolsonaroa vastaan, mielenosoittajat ottivat yhteen kaduilla - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Brasilia

Brasilian entinen oikeusministeri todisti presidentti Bolsonaroa vastaan, mielenosoittajat ottivat yhteen kaduilla

Entinen oikeusministeri Moro antoi tutkijoille kahdeksan tunnin lausunnon sekä teksti- ja ääniviestejä Bolsonarolta.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro esiintyi kannattajiensa edessä pääkaupunki Brasíliassa sunnuntaina.

Julkaistu: 4.5. 11:34

Brasilian äskettäin eronnut oikeusministeri Sérgio Moro antoi viikonloppuna kahdeksan tunnin todistuksen sekä luovutti tutkijoille puhelimensa, jonka kerrottiin sisältävän teksti- ja ääniviestejä presidentti Jair Bolsonarolta.

Tutkinta selvittää epäilyjä presidentin vallan väärinkäytöksistä. Asiasta kertoo esimerkiksi Bloomberg.

Tämä johti osaltaan viikonloppuna myös mielenosoitukseen, jossa runsas viikko sitten tehtävästään eronneen Moron ja presidentti Bolsonaron kannattajat kiistelivät.

Presidentti Bolsonaron ja entisen oikeusministeri Sergio Moron kannattajat väittelivät myös poliisin päämajan edustalla lauantaina.

Osin väkivaltainen mielenosoitus oli valtaosin Bolsonaro-myönteinen, ja presidentti itse ilmestyi ilman kasvosuojusta tukemaan mielenosoittajia palatsistaan.

Kyseisellä alueella on kasvosuojapakko.

Brasilian oikeusministerin virasta eronnut Sérgio Moro 24. huhtikuuta.

Suositun Moron ja mielipiteitä jakavan Bolsonaron välirikon taustalla on presidentin yritys erottaa liittovaltion poliisijohtaja Maurício Valeixo ja nimittää tilalle ystävänsä Alexandre Ramagem.

”Liittovaltion poliisipäällikön erottaminen ilman oikeaa syytä on poliittista sekaantumista”, Moro lausui eronsa yhteydessä.

Korkein oikeus torppasi Ramagemin nimityksen, jonka jälkeen presidentti ilmoitti nimittävänsä jonkun toisen Valeixon tilalle tänään maanantaina.

Korkeimman oikeuden tuomari Celso de Mello määräsi myös tutkinnan Moron väitteistä, ja juuri sen yhteydessä Moro antoi kahdeksan tuntia kestäneen lausuntonsa sekä teksti- ja ääniviestejä presidentiltä. Tutkinnassa selvitellään, onko Bolsonaro syyllistynyt myös esimerkiksi korruptioon.

Jos epäilyt vahvistuvat, tämä voi johtaa virkasyytteeseen tai syytteeseen väärästä todistuksesta. Bolsonaro on kiistänyt kaikki Moron syytökset ja kutsunut tätä ”Juudakseksi” Twitterissä.

Brasilia on syvenevässä kriisissä myös koronaviruksen vuoksi. Virus on diagnosoitu yli sadaltatuhannelta brasilialaiselta, joista yli 7 000 oli ehtinyt kuolla maanantaiaamuun mennessä.

Brasilian valmistautumista pandemiaan on pidetty kansainvälisesti riittämättömänä ja sen rajoitusyrityksiä lähes olemattomina.

Bolsonaro itse on kutsunut virusta ”pikku flunssaksi”.

Kun Brasilia ylitti viime viikon luvuissa viruksen lähtömaan Kiinan uusien tartuntojen ja kuolemien määrässä, presidentti vastasi kysymykseen asiasta uutistoimisto AP:n mukaan seuraavasti:

”Mitä sitten? Anteeksi, mutta mitä haluaisitte minun tekevän.”

Koronavirus|Brasilian presidentti on viimeisiä pandemiaa vähätteleviä valtiojohtajia: Hän kutsuu tautia ”pikku flunssaksi” ja poistui karanteenista kättelemään satoja kannattajiaan

Latinalainen Amerikka|Brasilian Bolsonaron asema horjuu pahemmin kuin koskaan: Suosittu oikeus­ministeri erosi ja syyttää presidenttiä sekaantumisesta poliisi­tutkintoihin

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat