Viro sallii suomalaisten työmatkaajien kulkemisen Viroon, ulkoministerin mukaan turismin salliminen Suomesta ei ole lähiviikkojen asia - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Rajaliikenne

Viro sallii suomalaisten työmatkaajien kulkemisen Viroon, ulkoministerin mukaan turismin salliminen Suomesta ei ole lähiviikkojen asia

Latvian presidentti haluaisi Suomen mukaan Baltian vapaan liikkuvuuden alueeseen.

Tallinnan matkustajaterminaali 16. maaliskuuta. Kuva: Marko Mumm

Julkaistu: 7.5. 13:32

Viron hallitus päätti torstaina, että se avaa rajansa suomalaisille työntekijöille samalla, kun Suomi avaa rajansa virolaisille työntekijöille viikon päästä perjantaina.

Viroon saapuvilta työmatkalaisilta ei vaadita 14 päivän karanteenia, Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu sanoo.

Reinsalu sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että suomalaisia työmatkailijoita Viroon on vähemmän kuin virolaisia.

Kyse on enemmänkin siitä, että Viro haluaa vastata symmetrisesti Suomen päätökseen sallia työmatkaliikenne.

Turismille rajojen avaamista Viro ei uskalla vielä luvata. Se johtuu siitä, että Suomessa virustilanne on vielä epävarmemmalla pohjalla kuin Baltiassa, Reinsalu sanoo.

Virossa terveysviranomaiset ovat todenneet, että tartuntahuippu on maassa jo takanapäin. Viron poikkeustila loppuu todennäköisesti toukokuun 17. päivänä.

Viro, Latvia ja Liettua avaavat sisärajansa toisilleen toukokuun 15. päivä, eli noin viikon päästä. Baltian maiden asukkaat saisivat siis matkustaa maiden välillä ilman karanteenia. Muista suojautumissäännöistä pidettäisiin yhä huolta.

Tartunta- ja kuolinluvut ovatkin olleet kaikissa Baltian maissa verrattain matalia. Pahiten viruksesta on kärsinyt väkiluvultaan pienin maa Viro.

Viron pääministeri Jüri Ratas sanoi pitävänsä Baltian maiden rajojen aukeamista erittäin hyvänä asiana.

Samalla hän muistutti, että rajoitusten purkaminen ei tarkoita sitä, että ihmiset voisivat ottaa rennosti ja ajatella, että tilanne on ohi. Hän peräänkuulutti ihmisiltä yhä vastuullista käyttäytymistä.

”En suosittele, että virolaiset lähtisivät nyt joukolla Latviaan Ikeaan”, ulkoministeri Reinsalu sanoo.

Latvian presidentti Egils Levits esitti keskiviikkona, että myös Suomi ja Puola voisivat liittyä Baltian vapaan liikkuvuuden ”matkustuskuplaan”.

Suomalaisten matkustaminen Baltiassa olisi myös Baltian maiden intressissä. Reinsalu muistuttaa, että päätökset on kuitenkin tehtävä epidemiologisen tilanteen, ei maiden välisen ystävyyden perusteella.

”Turistien matkustaminen ei näytä olevan lähiviikkojen kysymys”, Reinsalu sanoo.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat