Yksityinen vallankaappaus - Ulkomaat | HS.fi

Venezuelan sotilaat taluttivat kiinni ottamaansa maahantunkeutujaa valtiontelevision lähetyksessä maanantaina. Kuva: Venezuelan TV

Yksityinen vallankaappaus

Jordan Goudreau toteutti hullun suunnitelmansa, vaikka Venezuelan oppositio vetäytyi siitä.

Julkaistu: 8.5. 2:00, Päivitetty 8.5. 6:48

Yhdysvaltalainen sotaveteraani Jordan Goudreau on yrittäjä. Viime viikonvaihteessa hän yritti vallankaappausta Venezuelassa.

Hanke oli kaistapäinen. Kymmenien taistelijoiden ryhmä koetti tunkeutua Venezuelaan veneillä mereltä olettaen, että heidän rinnalleen liittyisi maassa ennalta piileskelleitä kapinallisia. Tarkoitus oli saada aikaan kansannousu ja siepata Nicolás Maduro, joka sinnittelee vallassa, vaikka yli 50 valtiota ei enää pidä häntä Venezuelan laillisena johtajana.

Se oli itsemurhaoperaatio. Venezuelan viranomaiset tappoivat kahdeksan tunkeutujaa rannalle ja pidättivät yli sata venezuelalaista sekä kaksi yhdysvaltalaista. Hankkeen ansiosta Maduro pääsi esiintymään opposition ja Yhdysvaltain yhteisen salajuonen uhrina.

Donald Trump on tämän maahantunkeutumisen suora johtaja”, Maduro väitti keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

Presidentti Trump on kiistänyt hallintonsa osuuden tapahtumiin. Siitä ei ole mitään näyttöäkään, eikä se vaikuta todennäköiseltä.

Maduro esitteli maanantaina valtiontelevisiossa pidätettyjen yhdysvaltalaisten Airan Berryn, 41, ja Luke Denmanin, 34, passeja ja muita henkilöpapereita.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro esitteli pidätettyjen yhdysvaltalaisten henkilöpapereita presidentinpalatsissa Caracasissa maanantaina. Kuva: Venezuelan presidentinkanslia

”He ovat minun miehiäni”, turvallisuusalan yksityisyritystä johtava Goudreau vahvisti uutistoimisto Reutersille. Hän sanoi palvelleensa kaksikon kanssa Irakissa ja Afganistanissa.

Operaatiota seurannut Twitter-tili nimeltä Carive julkaisi maanantaina kuvan, jossa ”urheat pohjoisamerikkalaiset liittolaiset Luke ja Aaron” poseeraavat veneessä.

Pidätetty Luke Denman kertoi keskiviikkona Venezuelan valtiontelevision kameroille, että tarkoitus oli vallata pääkaupunki Caracasin lentoasema, siepata Maduro ja toimittaa tämä lentokoneella Yhdysvaltoihin.

Denman kertoi, että Goudreau oli yrityksensä kautta palkannut hänet ja Berryn kouluttamaan 50–60 venezuelalaista operaatiota varten Kolumbiassa tammikuussa.

Joukko lähti matkaan Kolumbiasta lauantai-iltana kahdessa ryhmässä. Ensimmäinen osasto rantautui varhain sunnuntaina Macutoon lähellä La Guairan satamakaupunkia, josta on noin 30 kilometriä vuorijonon takana sijaitsevaan Caracasiin.

Jälkimmäinen osasto ajautui vaikeuksiin jo merellä polttoaineen ehdyttyä.

Venezuelan erikoisjoukot katselivat rantaa tyhjän veneen vieressä sunnuntaina Macutossa lähellä La Guairan satamakaupunkia. Kuva: MANAURE QUINTERO / Reuters

Venezuelan pääoppositio, jonka johtajaa Juan Guaidóta Suomikin tukee väliaikaiseksi presidentiksi, oli viime vuoden puolella neuvotellut Goudreaun kanssa operaatiosta.

Guaidón neuvonantaja Juan Rendón myönsi keskiviikkona uutiskanava CNN:lle, että Goudreaun yrityksen kanssa oli ”tunnustelusopimus”, joka ei kuitenkaan johtanut mihinkään.

Sopimuksessa mainittu tavoite oli kuitenkin selvä, sanomalehti The Washington Postin mukaan ”siepata/ottaa kiinni/syrjäyttää Nicolás Maduro – – syrjäyttää nykyinen hallinto ja asettaa valtaan Venezuelan tunnustettu presidentti Juan Guaidó”.

Rendónin mukaan viikonlopun operaatiolla ei ollut Guaidón tukea tai hyväksyntää eikä Guaidó edes tiennyt sen toteutumisesta. Tähän uskoi myös yhdysvaltalainen turvallisuusviranomainen, joka arvioi asiaa nimettömänä Reutersille.

Guaidón edustajat vierailivat The Washington Postin mukaan Rendónin johtamana viime syyskuussa Miamissa, jossa Goudreau väitti, että hänellä oli 800 miestä valmiina tunkeutumaan Venezuelaan.

Guaidón mukaan ”kaikki vaihtoehdot olivat pöydällä ja pöydän alla”, Rendón perusteli vierailua lehdelle.

Guaidón väen luottamus Goudreauhon kuitenkin mureni, koska tämä ei pystynyt todistamaan, että hankkeella oli riittävää rahoitusta saati oikeasti 800:aa taistelijaa valmiina. Goudreau vaati 1,5 miljoonan dollarin eli noin 1,4 miljoonan euron välitöntä etumaksua noin 200 miljoonan euron kokonaispalkkiosta.

Yhteistyö loppui.

Sunnuntaina Factores de Poder -uutissivuston videohaastattelussa Goudreau syytti Guaidón väkeä sopimusrikkomuksesta ja sanoi päättäneensä toimia omin päin. Toimittaja kysyi häneltä, miksi joukko nousi maihin niin lähellä tärkeää La Guairan satamakaupunkia, jossa viranomaisten saattoi olettaa tarkkailevan rantaviivaa tarkasti.

”Tiedättekö Aleksanteri Suuren? Gaugamelan taistelun? Aivan alivoimainen. Iski vihollisen sydämeen. Ja voitti”, Goudreau vastasi.

Kanadassa syntynyt ja Floridassa asuva Goudreau, 43, on palvellut vihreiksi bareteiksi kutsuttujen Yhdysvaltain erikoisjoukkojen lääkintämiehenä Irakissa ja Afganistanissa. Hän on saanut urhoollisuudestaan kolme sotilasansiomitalia.

Keväällä 2018 Goudreau perusti yksityisen turvallisuusalan yrityksen nimeltä Silvercorp USA. Yrityksen kotisivujen videoilla hän lymyää tähystyspisteellä vuoristossa luultavasti Afganistanissa, juoksee pyramidin huipulle ilmeisesti Väli-Amerikassa ja harjoittelee kamppailulajeja hämärällä salilla – useimmilla videoilla ilman paitaa.

Jordan Goudreau kuvakaappauksessa yrityksensä Silvercorp USA:n sivuilta.

Yritys on markkinoinut koulutusta poliiseille ja opettajille kouluampujien varalta sekä tarjonnut turvallisuuspalveluja Trumpin kampanjatilaisuuksille.

Tutkivan kansalaisjournalismin Bellingcat-sivusto esitteli kampanjatilaisuuksissa kuvattuja videoita ja kuvia, joilla Goudreau näyttää toimivan turvamiehenä. Tämän suorempia yhteyksiä Trumpin ja Goudreaun välillä ei ole käynyt ilmi.

Jordan Goudreau kuvattuna haavoittuneiden sotaveteraanien surffauskurssilla Camp Pendletonissa Kaliforniassa maaliskuussa 2017. Kuva: Jeff Gritchen / The Orange County Register

Goudreaun innostus Venezuelan vallanvaihtoa kohtaan heräsi uutistoimisto AP:n mukaan helmikuussa 2019, jolloin hän toimi turvamiehenä konsertissa Kolumbiassa Venezuelan rajalla. Brittimiljardööri Richard Branson järjesti tapahtuman Guaidón tueksi.

Vallankaappausoperaation juuret ovat AP:n mukaan varsinaisesti vappuviikolla 2019, jolloin ryhmä Venezuelan sotilaita julistautui Guaidón tukijoiksi. Armeija kuitenkin tukahdutti kapinan ja Guaidó myönsi yliarvioineensa sotilaiden tuen laajuuden.

Kapinaa tukeneiden poliitikkojen ja sotilaiden tukikohdaksi muodostui pian sen jälkeen JW Marriott -hotellin aula Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa. Sinne hakeutui myös Goudreau, joka AP:n mukaan sopi loikkarisotilaiden johtajan Cliver Alcalán kanssa 300 venezuelalaisen kouluttamisesta operaatioon Kolumbiassa.

Yhdysvallat epäilee Alcaláa kokaiinin salakuljetuksesta. Maaliskuun lopussa hän antautui Yhdysvaltain agenteille Kolumbiassa, lupasi tehdä syyttäjien kanssa yhteistyötä Maduroa vastaan ja odottaa tätä nykyä rikossyytteitä vankeudessa New Yorkissa.

Tämäkään takaisku ei saanut Goudreuta luopumaan hankkeesta.

Vallankaappausyritys kannattaisi salata hallinnolta, jonka aikoo kaataa.

Bellingcatin mukaan Maduro vaikuttaa kuitenkin tienneen aikeista jo maaliskuussa. Rippeetkin salaisuuden verhosta katosivat, kun AP kertoi laajassa artikkelissaan Goudreaun suunnitelmista viime perjantaina – siis kaksi päivää ennen maihinnousuyritystä.

Artikkelista sai käsityksen, että hanke olisi jo kaatunut mahdottomuuteensa.

Niin se taisi käytännössä ollakin. Silti Goudreau lähetti palkkasoturinsa surman suuhun.

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat