Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo matkusti Israeliin keskustelemaan palestiinalaisalueiden kohtalosta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Israel

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo matkusti Israeliin keskustelemaan palestiinalaisalueiden kohtalosta

Keskustelun pohjana on presidentti Donald Trumpin kiistelty rauhansuunnitelma, joka antaa Yhdysvaltojen siunauksen Israelin havittelemille alueliitoksille.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo (vas.) ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tapasivat Jerusalemissa lokakuussa 2019. Kuva: Sebastian Scheiner / AFP

Julkaistu: 13.5. 10:00

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo saapui keskiviikkona Israeliin keskustelemaan suunnitelmista liittää palestiinalaisalueita Israeliin.

Pompeo tapaa pääministeri Benjamin Netanjahun ja tulevan puolustusministerin Benny Gantzin nopeassa tapaamisessa. Kyse on Pompeon ensimmäisestä ulkomaanvierailusta lähes kahteen kuukauteen koronavirustilanteen takia.

Israelin hallituksen on määrä astua virkaan torstaina. Samalla levottomuudet miehitetyllä Länsirannalla ovat jälleen lisääntyneet, uutistoimistot kertovat.

Uutistoimistot kertovat, että Israelin joukot ampuivat Pompeon vierailun alla keskiviikkona kuoliaaksi 15-vuotiaan palestiinalaisen al-Fawarin pakolaisleirillä lähellä Hebronin kaupunkia, Palestiinan terveysministeriö tiedottaa.

Israelin armeija sanoo tulituksen olleen vastaus ”väkivaltaisiin mellakoihin”, eikä vahvistanut kuolemaa.

Tiistaina israelilainen sotilas kuoli, kun palestiinalainen heitti häntä kivellä kesken pidätysoperaation Jeninin kaupungissa. Kyseessä on ensimmäinen levottomuuksien uhri Israelin armeijan puolelta tämän vuoden aikana.

Pompeo keskusteli israelilaisministerien kanssa uutistoimistojen mukaan maiden yhteisen vihollisen, Iranin uhkasta. Lisäksi heidän odotettiin keskustelevan presidentti Donald Trumpin laatimasta kiistellystä Lähi-idän rauhansuunnitelmasta.

Tammikuussa julkaistu suunnitelma muun muassa tunnustaisi koko Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, vaikka kaupungin itäosa on Israelin miehittämää palestiinalaisaluetta. Suunnitelma antaisi myös Yhdysvaltojen siunauksen Länsirannan juutalaissiirtokunnille, joita kansainvälinen yhteisö pitää laittomina, sekä Israelin suunnitelmille liittää näitä ja muita Länsirannan alueita yksipuolisesti Israeliin.

Israel on miehittänyt Länsirantaa vuodesta 1967 asti. Alueella asuu lähes kolme miljoonaa palestiinalaista. Lisäksi noin 400 000 israelilaista asuu alueen siirtokunnissa.

Länsirannan osien liittäminen Israeliin olisi kuolinisku kahden valtion ratkaisulle, jonka varaan Palestiinan ja Israelin rauhanomaista yhteiseloa on pidempään kaavailtu.

”Trumpin suunnitelma ei ole Lähi-idän rauhansuunnitelma vaan suunnitelma siitä, miten Israel voi toteuttaa haluamansa alueliitokset”, vanhempi tutkija Jørgen Jensehaugen Oslon Rauhantutkimusinstituutista totesi HS:n haastattelussa tammikuussa.

Lue myös: HS-analyysi: Trumpin ehdotus palestiinalaisvaltioksi on kaikkien aikojen huonoin – ainakin palestiinalaisille

Hyvitykseksi Länsirannan hedelmällisten alueiden menettämisestä Palestiina saisi Israelilta pääasiassa aavikkoalueita, kuten kaksi Gazaan kytköksissä olevaa joutomaa-aluetta Negevin autiomaasta.

”Gazan ja Egyptin välistä rajaa lukuun ottamatta Palestiina olisi täysin Israelin ympäröimä. Vienti, tuonti ja ihmisten liikkuvuus olisivat siis lähes täysin Israelin kontrollissa. Palestiina menettäisi tärkeitä maanviljelysalueita ja saisi tilalle huonolaatuista maata”, Jensehaugen sanoo.

Pompeo kertoo israelilaismedian haastattelussa, että hän haluaa kuulla uuden hallituksen näkemyksiä siitä, miten he aikovat edetä suunnitelman kanssa, ja keskustella suunnitelman parannuksista.

Pompeon mukaan tammikuussa julkaistua alkuperäistä suunnitelmaa on hiottu, jotta se johtaisi parempaan lopputulokseen myös palestiinalaisten osalta. Parannuksia varten olisi kuultu arabivaltioita, jotka ovat ankarasti kritisoineet suunnitelmaa.

”Aiemmat ehdotukset eivät olleet kovin yksityiskohtaisia, ja ne oli mahdotonta toteuttaa käytännössä. Uskomme, että tämä kohtaa sekä palestiinalaisten että israelilaisten ydinvaatimukset”, Pompeo sanoo Israel Hayomin haastattelussa.

Toisaalta Pompeo sanoo haastattelussa, että Yhdysvallat tunnustaa Israelin oikeuden tehdä omia päätöksiä.

Presidentti Barack Obaman hallinnon Israelin-suurlähettiläs Daniel Shapiro sanoo uutistoimisto AFP:lle, että Pompeon puheet päätöksen jättämisestä Israelille ei tunnu aidolta. Kyse on hänen mukaansa enemmänkin vaalikampanjoinnista.

”Luulen, että Trumpin hallinto haluaa, että alueliitokset tapahtuvat”, Shapiro sanoo.

”Hallinto on luultavasti vähemmän kiinnostunut yksityiskohdista, mutta se haluaa Israelin miehitysvallan edistämisellä havitella presidentti Trumpin evankelisia ja oikeistojuutalaisia tukijoita.”

Shapiro arvioi, että Netanjahu voisi haluta edetä nopeasti alueliitoksissa ennen mahdollisia muutoksia Yhdysvaltojen johdossa.

Israelin koalitiohallituksen sopimuksessa lukee, että hallitus voi heinäkuun alusta alkaen ryhtyä edistämään alueliitoksia Trumpin suunnitelmien mukaisesti.

Nopea eteneminen alueliitoksissa voisi tosin johtaa entistä suurempaan alueelliseen epävakauteen sekä diplomaattisten suhteiden muuttumiseen.

Euroopan komission varapresidentti Josep Borrell sanoi jo helmikuussa, että kansainvälinen yhteisö ei katsoisi asiaa läpi sormien.

Jotkin Euroopan maat, kuten Ranska, Irlanti ja Belgia suunnittelevat brittilehti The Guardianin mukaan pakotteita Israelia vastaan, jos se pyrkii liittämään miehitettyjä alueita itseensä.

Palestiinalaiset ovat torjuneet Trumpin suunnitelman ja katkoneet välinsä Yhdysvaltojen Israel-myönteiseen hallitukseen.

Israelilaismedian haastattelussa Pompeo sanoo, että hän toivoo palestiinalaisjohdon tekevän yhteistyötä Israelin kanssa rauhansuunnitelman edistämiseksi.

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat sanoo, että Pompeon valtuuskunta ei ottanut yhteyttä palestiinalaistahoihin ennen vierailua.

”Trumpin hallinto tekee yhteistyötä Israelin kanssa miehityssuunnitelmassa, joka on sekä yritys haudata palestiinalaisten oikeudet että ilmiselvä hyökkäys sääntöpohjaista kansainvälistä järjestelmää vastaan”, Erekat sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trumpin rauhan­suunnitelma: Palestiinalle oma valtio, iso osa Länsirannasta Israelille – kartta näyttää ehdotetut rajat

HS-analyysi: Trumpin ehdotus palestiinalais­valtioksi on kaikkien aikojen huonoin – ainakin palestiinalaisille

Eurooppalaisten päättäjien avoin kirje tyrmää Trumpin Lähi-idän rauhansuunnitelman – Kymmenet entiset ulkoministerit tuomitsevat suunnitelman rotuerottelupolitiikaksi

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat