Lasten vakava ja harvinainen tulehdustauti leviää New Yorkin osavaltiossa – tapauksia yli 100, osalla akuutti koronatartunta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Tulehdustaudit

Lasten vakava ja harvinainen tulehdustauti leviää New Yorkin osavaltiossa – tapauksia yli 100, osalla akuutti koronatartunta

Kolme lasta on kuollut tulehdustautiin, jonka uskotaan liittyvän koronatartuntaan. Sairastuneista lapsista 71 prosenttia on tarvinnut tehohoitoa.

Vanhempi ja lapsi ulkoilivat auringon laskiessa New Yorkissa 9. huhtikuuta.

Julkaistu: 13.5. 22:15

New Yorkin osavaltiossa tutkitaan ainakin 102:ta tapausta, joissa lapset ovat sairastuneet vakavaan – covid-19-tautiin mahdollisesti kytkeytyvään – tulehdustautiin, kuvernööri Andrew Cuomo kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan The New York Times -lehden mukaan.

Osavaltiossa tulehdustautiin on kuollut yksi 5-vuotias, yksi 7-vuotias ja yksi 18-vuotias. Cuomon mukaan 71 prosenttia tautiin sairastuneista lapsista on joutunut tehohoitoon.

Tulehdustautiin sairastuneista 60 prosentilla oli akuutti koronatartunta ja 40 prosentilla löytyi aiemmasta sairastumisesta kertovia vasta-aineita.

”Vanhempana voin kertoa, että tämä on vanhemman pahin painajainen”, Cuomo sanoi.

Viime viikon perjantaina tunnettuja tapauksia oli viranomaisten tiedossa 73.

Taudin oireisiin kuuluu esimerkiksi pitkittynyt kuume, vatsakivut, ihottuma, ripuli ja sidekalvontulehdus. Joissakin tapauksissa voi ilmetä verisuonien tai sydänlihaksen tulehdusta.

Oireiltaan tapaukset ovat muistuttaneet useita lapsilla esiintyviä tulehdustauteja, kuten toksista šokkioireyhtymää ja Kawasakin tautia, Britanniassa laaditussa ohjeistuksessa kerrotaan.

Yleensä lapset sairastavat covid-19-taudin hyvin lievänä. Koronatautiin liittyviä tulehdustautitapauksia on kuitenkin kirjattu Euroopassakin joitakin kymmeniä.

Uuden lastensairaalan ylilääkäri Eero Jokinen kertoi huhtikuun lopussa HS:lle, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) ei ollut tavattu yhtään koronaan liittyvää harvinaista tulehdustautia lapsilla, eikä hänen tietojensa mukaan muuallakaan Suomessa.

Lue lisää: Lasten vakava ja harvinainen tulehdustauti herättää huolta maailmalla – yhteys koronavirukseen vielä epäselvä

”Lähdemme edelleen siitä, että vakavaoireinen koronatauti on lapselle hyvin harvinainen”, Jokinen sanoi tuolloin.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi huhtikuun lopussa, että siihen mennessä Suomessa ei yksikään lapsi ollut joutunut koronaoireiden vuoksi sairaalahoitoon.

Suomessa oli tuolloin todettu yhteensä noin 4 900:a koronatartuntaa, joista hieman alle 200 oli alle 16-vuotiailla.

Sairaudet|Lasten vakava ja harvinainen tulehdustauti herättää huolta maailmalla – yhteys koronavirukseen vielä epäselvä

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat