Filippiineillä 140 000 ihmistä evakuoitiin hirmumyrskyn tieltä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Myrskyt

Filippiineillä 140 000 ihmistä evakuoitiin hirmumyrskyn tieltä

Evakuoituja auttaessa pyritään noudattamaan koronaviruksesta johtuvia turvaväli- ja maskisääntöjä, paikallisviranomaiset kertovat.

Taifuunin jälkiä raivattiin San Policarpion kaupungissa perjantaina. Kuva: Alren Beronio / AFP

Julkaistu: 15.5. 11:05

Kymmenettuhannet ihmiset ahtautuivat taifuunin tieltä evakuointikeskuksiin Filippiineillä perjantaina, yrittäen samalla noudattaa koronaviruksen takia asetettuja turvavälivaatimuksia, kertoo uutistoimisto AFP.

Kaatosateiden saattelema taifuuni Vongfong repi kattoja irti, kun se rantautui torstaina Samarin saarelle.

Ainakin 140 000 ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan taifuunin tieltä, samalla kun filippiiniläisiä on kehotettu pysymään kotona turvassa koronavirustartunnalta, maan viranomaiset kertovat.

”Meidän täytyy käyttää maskeja ja pitää etäisyyttä kaikkina ajankohtina. Tätä on kuitenkin vaikea noudattaa, koska evakuoidut ovat stressaantuneita. Mutta teemme parhaamme”, paikallinen poliisi Carlito Abriz kertoo AFP:lle.

Viranomaiset yrittävät estää viruksen leviämisen jakamalla maskeja ja yrittämällä pitää perheet yhdessä. Evakuointikeskuksiin otettiin vähemmän ihmisiä kuin mikä niiden maksimikapasiteetti olisi.

Albayn provinssin Legazpi Cityssa taifuunia paenneita asukkaita evakuoitiin paikalliseen kouluun torstaina. Kuva: Nino Luces / Reuters

Samalla monet myrskysuojina käytetyt paikat on muutettu karanteenitiloiksi ihmisille, joilla epäillään koronavirustartuntaa. Ihmisiä onkin sijoitettu myrskyä pakoon esimerkiksi kouluihin, jotka ovat tyhjinä pandemian takia.

Filippiinien keskinen osa, johon myrsky iski, ei ole kuitenkaan maan pahin tartuntapesäke.

Filippiineillä on todettu yhteensä yli 12 000 tartuntaa ja yli 800 viruksesta johtuvaa kuolemantapausta.

Taifuunin odotetaan siirtyvän maan pääkaupungin Manilan lähelle myöhemmin perjantaina tai aikaisin lauantaina. Myrskyn tiellä asuu kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Meteorologit kuitenkin arvioivat, että taifuuni laantuu trooppiseksi myrskyksi siihen mennessä.

Viranomaiset eivät ole vielä raportoineet myrskystä johtuvia kuolemantapauksia, mutta myrskyn runtelemien alueiden kartoittaminen alkoi vasta perjantaina.

Luonnonkatastrofit saattavat seurata toisiaan Filippiineillä, ja siksi noin 22 000 ihmistä evakuoitiin aktiivisen Mayon-tulivuoren rinteiltä ennen taifuunin saapumista.

Aiemmissa hirmumyrskyissä rankat sateet ovat aiheuttaneet maanvyörymiä tulivuoren rinteillä, mikä on haudannut ja tappanut kokonaisia yhteisöjä alleen.

Vuosittain Filippiineille osuu noin 20 hirmumyrskyä. Myrskyt ajavat miljoonia ihmisiä jatkuvaan köyhyyden ja jälleenrakentamisen kierteeseen.

Tuhoisin taifuuni saarilla koettiin vuonna 2013, kun supertaifuuni Haiyanin jäljiltä kuoli tai katosi 7 300 ihmistä.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat